Crkve u Njemačkoj ostvarile rekordne prihode od poreza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2023. u 13:16
Foto: unsplash

2022. je oko 1,3 milijuna vjernika službeno istupilo iz redova te dvije crkve u Njemačkoj što ih oslobađa plaćanja crkvenog poreza.

Katolička i Protestantska Crkva u Njemačkoj ostvarile su od crkvenog poreza u 2022. rekordne prihode ali stručnjaci u budućnosti zbog pada broja vjernika očekuju smanjenje prihoda, objavljeno je u subotu.

„Prošle godine Protestantska i Katolička Crkva su od crvenog poreza ostvarile 13 milijardi eura prihoda što je 200 milijuna više nego 2021.“, priopćio je Institut njemačkog gospodarstva (IW).

No IW istodobno procjenjuje da bi se ovaj iznos u nastupajućim godinama mogao osjetno smanjiti kako zbog smanjenja broja vjernika tako i zbog odlaska brojne generacije tzv. baby-boomera u mirovinu.

Ulogu u smanjenju realnih prohoda crkava bi, kako proizlazi iz priopćenja IW-a, mogla odigrati i inflacija.

2022. je oko 1,3 milijuna vjernika službeno istupilo iz redova te dvije crkve u Njemačkoj što ih oslobađa plaćanja crkvenog poreza.

U usporedbi s 2019. crkve bi 2027. mogle imati 11 posto manje prihoda.

„Istupanje iz crkve i demografske promjene se sve jače odražavaju i na priljev u crkvene blagajne što znači da bi crkve u budućnosti bile prisiljene štedjeti“, rekao je autor studije i stručnjak IW-a za poreze Tobias Hentze.

On je istodobno ukazao i na „ogromni imutak“ kojim raspolažu njemačke crkve.

„Svoje bogatstvo crkve mogu upotrijebiti za popunjavanje manjka u proračunu“, rekao je Hentze.

On ne preporučuje podizanje crkvenog poreza, jer bi to, po njegovom mišljenju, dodatno povećalo broj vjernika koji napuštaju crkvu.

Crkveni porez se ravna prema porezu na prihod i većem dijelu Njemačke iznosi 9 posto od ovog poreza.

Novac od crkvenog poreza odlazi samo Katoličkoj i Protestantskoj Crkvi u Njemačkoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close