British u Zagrebu tek od kraja lipnja, uskoro povratak u Dubrovnik

Autor: Darko Bičak , 22. travanj 2021. u 09:20
Zrakoplov Airbus A319 avio kompanije British Airways. Foto: Borna Filic/PIXSELL

Britanski nacionalni avioprijevoznik, British Airways, napravio je izmjene u ljetnom redu letenja u kojem je dodatno odgodio povratak u Zagreb, no povećao planirani broj operacija prema splitskoj zračnoj luci

British Airways ne prometuje prema Zagrebu od siječnja ove godine. Kompanija je suspendirala sve letove na ovoj liniji nakon pojave britanskog soja virusa kada je nakratko uvedena zabrana komercijalnih letova iz ove zemlje. Nakon toga promet prema Zagrebu nije obnovljen. Kako upozorava Croatianaviation, iako se kompanije postepeno vraćaju u zagrebačku zračnu luku (Lufthansa, LOT, Austrian, itd.), British to još nije učinio, a očito je da uskoro ni neće. Kompanija je, naime, otkazala sve letove do 21. lipnja te trenutno planira od spomenutog datuma ponovno prometovati između Zagreba i Londona. Trenutno je za booking dostupno 11 letova tjedno od kraja lipnja, svakodnevni polazak iz Zagreba iza 13 sati, te dodatno, drugi dnevni let utorkom, srijedom, četvrtkom i subotom u večernjim satima. S obzirom na to da British planira povratak u Zagreb krajem lipnja, realizacija letova ne bi smjela biti upitna, no broj tjednih letova svakako jest. Nema sumnje da će kompanija otkazivati određene letove i letjeti značajno manje puta tjedno u odnosu na ono što je danas dostupno za booking na web stranici aviokompanije.

Prvi let između Londona i Splita najavljen je za kraj svibnja (28.05.), a u drugoj polovici lipnja doći će do značajnog povećanja tjednih frekvencija (do 5 letova tjedno). Dodatno, od istog datuma kompanija će prometovati i na liniji London City – Split. Od kraja lipnja ovaj prijevoznik nudi čak 11 letova tjedno prema Splitu, 8 tjednih letova iz zračne luke Heathrow, te dodatna 3 leta tjedno iz London City-a. Linija London Heathrow – Dubrovnik – London Heathrow trebala bi krenuti s prometovanjem prva, već sredinom svibnja. Od 17.05. dostupna su tri leta tjedno, ponedjeljkom, petkom i nedjeljom, a mjesec dana kasnije (od sredine lipnja) British na ovoj liniji planira prometovati čak 10 puta tjedno. Tradicionalno je Dubrovnik najpopularnije odredište britanskih turista u Hrvatskoj a nakon izbijanja korona krize sve operacije prema Dubrovniku prebačene su sa zračne luke Gatwick na Heathrow.

Dva leta tjedno trebala bi imati i pulska zračna luka. Linija London – Pula – London u prometu će biti od 22. lipnja, dva puta tjedno, utorkom i subotom. British Airways je ovu liniju prošle godine zbog globalne pandemije obnovio tek u kolovozu i obustavio već u rujnu, pa će Heathrow i Pula ove godine biti povezani kroz dulje razdoblje. Ukupno će British Airways ponuditi čak 34 tjedna leta između Londona i hrvatskih zračnih luka u špici ljetne sezone ove godine. Uzmemo li u obzir da će između hrvatskih zračnih luka i onih u Londonu prometovati i druge aviokompanije (WizzAir, Ryanair, EasyJet, Croatia Airlines, Jet2.com, TUI,…) broj dostupnih sjedala na tržištu zasigurno će biti i više nego dovoljan. Preostaje još “samo” pričekati rast potražnje britanskih turista za Hrvatskom, što će ponovno biti krucijalno za opstanak aviolinija između navedenih destinacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close