Bliska budućnost hrvatskog gospodarstva: Gdje nas čekaju prilike za razvoj? 

Autor: Promo , 23. studeni 2020. u 09:26
FOTO: Unsplash/promo

InvestCro je projekt koji je zaživio 2019. godine te je u svojem izuzetno uspješnom prvom izdanju kroz četiri konferencije okupio više od 500 sudionika.

Cjelogodišnji projekt Poslovnog dnevnika i u 2020. godini ima cilj pokazati i naglasiti uspješne strane prakse privlačenja privatnih investicija, a s namjerom naglašavanja sličnih mogućnosti za Hrvatsku.  

Razgovarali smo s gospodinom Domagojem Šarićem, voditeljem Odjela Centra za inovacije i EU projekte u sklopu Hrvatske gospodarske komore.  

Strateški projekt za podršku inicijativa klastera konkurentnosti, vrijedan 67,5 milijuna kuna, započeo je u lipnju 2016. godine, a njegov nositelj je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, dok je Hrvatska gospodarska komora partner na projektu. Trajanje projekta je trebalo biti 48 mjeseci, od 2016. do 2020. godine no njegova provedba je produžena za još osam mjeseci.  

Hrvatska gospodarska komora je, uz konzultantsku pomoć Svjetske banke, kroz provođenje projekta identificirala poslovne prilike koje u narednih 5 – 10 godina imaju puno više potencijala za uspjeh i stvaraju dodanu vrijednost koja podiže konkurentnost. Strateški projekt za podršku inicijativa klastera konkurentnosti sufinanciran je 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, dok 15% financiraju projektni partneri, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatska gospodarska komora, u omjerima u skladu s njihovim projektnim aktivnostima. 

Domagoj Šarić, HGK

U kontekstu konkurentnosti izvan svojih granica, Hrvatska treba tražiti prilike koje su identificirane Strategijom pametne specijalizacije. Pomoću metodološkog pristupa poduzetničkog otkrivanja identificirala su se prioritetna područja u kojima imamo kritičnu masu te možemo realizirati napredak i ostvariti izvrsnost kroz ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije. Očekujemo i revidiranje verzije, pametne specijalizacije pa se nadamo da će se novom verzijom ispraviti neke postojeće nedostatke, ali i uvesti neke nove dijelove. Kroz Strateški projekt za podršku inicijativa klastera konkurentnosti, došlo se do 13 područja koji se nazivaju strateški segmenti i za koje postoje ili tek nastaju globalni lanci. Za njih se u idućih pet do deset godina predviđa rast, konkurencija u globalnim razmjerima još nije velika, a tržišta još nisu zasićena. Kako bismo shvatili materiju, možemo navesti nekoliko primjera koje će ovu temu približiti široj publici”, pojašnjava Domagoj Šarić voditelj Odjela Centra za inovacije i EU projekte Hrvatske gospodarske komore. 

Više o ovoj temi u intervjuu na linku. 

Strateški projekt za podršku inicijativa klastera konkurentnosti” sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” Vrijednost projekta iznosi 67.494.068,00 HRK. 

New Report

Close