AmCham traži prioritetno cijepljenje nezdravstvenih djelatnika nužnih za održavanje medicinske opreme

Autor: Objava za medije , 14. travanj 2021. u 15:13
Foto: Pixabay

Određeni broj kompanija u sektoru zdravstva u svom programu ima medicinske aparate i opremu poput respiratora, analizatora za testiranja pacijenata (uključujući testiranja na Covid), dijalizatora i sl. koji se koriste u liječenju i dijagnostici pacijenata na svim nivoima zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj.

Američka gospodarska komore u Hrvatskoj (AmCham) je uputila zamolbu ministru zdravstva Viliju Berošu kao i ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku za prioritetno cijepljenje nezdravstvenih djelatnika nužnih za održavanje medicinske opreme i stručnu i tehničku podršku pri operacijama i implantacijama.

Određeni broj kompanija u sektoru zdravstva u svom programu ima medicinske aparate i opremu poput respiratora, analizatora za testiranja pacijenata (uključujući testiranja na Covid), dijalizatora i sl. koji se koriste u liječenju i dijagnostici pacijenata na svim nivoima zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj. Aparate i opremu je potrebno redovito održavati i servisirati te su zbog toga zaposlenici navedenih poduzeća svakodnevno angažirani u zdravstvenim ustanovama u svom redovnom radu. Svojim radom održavaju zdravstveni sustav i njegovu funkcionalnost u ovim teškim uvjetima. Stoga AmCham smatra da bi zaposlenici ovih kompanija trebali imati jednak status kao i zdravstveni djelatnici i ostali zaposlenici u zdravstvenom sustavu te bi im trebalo omogućiti cijepljenje odmah nakon prvog dijela cijepljenja u kojem su najugroženije skupine populacije.

Njihov posao podrazumijeva direktan rad na terenu u zdravstvenim ustanovama kao i kontakt sa zdravstvenim djelatnicima te ga nije moguće izvršavati dislocirano što ih čini izloženima.

Stoga AmCham smatra da gore spomenuto osoblje poduzeća koja održavaju i servisiraju medicinsku opremu i zaposlenici koji pružaju stručnu i tehničku podršku pri operacijama i implantacijama u hrvatskom zdravstvenom sustavu trebaju dobiti tretman zdravstvenih djelatnika u procesu cijepljenja populacije Hrvatske protiv Covid-19 te biti prepoznati kao prioritetna skupina.

New Report

Close