Živost u M&A-u: Studenac u šopingu, za Ledo lista imena, EBRD promijenio strategiju

Autor: Ana Blašković , 24. rujan 2020. u 22:00
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dok su sve opcije otvorene u priči oko Leda, Poljaci ne skrivaju da će vjerojatno do kraja godine pod kišobran Studenca staviti još neke mete koje su već identificirane.

Koroni unatoč, a dijelom i zbog nje, u Hrvatskoj će u narednom razdoblju biti živahno po pitanju pripajanja i spajanja (M&A). Poljski fond Enterprise Investors, u čijem su portfelju Studenac i Pan-Pek, u šopingu je za nove investicije. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kao dugogodišnji igrač u regiji nedavno je promijenila strategiju i otvorena je za potencijalno velike zalogaje, na tržište rizičnog kapitala ušao je niz manjih fondova koji traže prilike. Sve u svemu, bit će živo.

Za većinu njih Covid-19 nije prepreka već, štoviše, prilika i jednokratni efekt, istina ogroman, ali jednokratan. Korona je udarila na likvidnost mnogih kompanija, dobre učinila još boljima, a onim drugima na površinu gurnula postojeće slabosti. Sad je sve pitanje valuacija i cijene.

U poljskom Enterprise Investorsu, fondu koji neslužbeno figurira kao zainteresirani investitor u Ledo, ne skrivaju da žele daljnja ulaganja u regiji, a aktivno skeniraju i domaće tržište. Ne demantiraju, ali niti ne odbacuju da bi rado vidjeti Ledo u svom portfelju. “U deal-making biznisu morate raditi dealove. Aktivno tražimo prilike, a i nisu svi dealovi za nas. Vidjet ćemo što je dostupno na tržištu i odlučiti”, rekao je Michal Kedzia, partner za Adria regiju Enterprise Investorsa.

Zatvaranje dugova

Dok su sve opcije otvorene u priči oko Leda, Poljaci ne skrivaju da će (vjerojatno) do kraja godine pod kišobran Studenca staviti još neke mete koje su već identificirane te da omiški trgovački lanac nastavlja konsolidaciju sektora. Iako ne otkrivaju konkretna imena indikativno je da su zainteresirani samo za manji format dućana, a potencijalne mete kreću se u lepezi od nekoliko milijuna eura, no nisu isključeni ni značajno veći iznosi.

A kad već nikad nije zaživio Agrokorov izlazak na burzu (premda je Ivica Todorić poprilične stotine milijuna kuna potrošio pod navodnim troškovima za to) posrnuli koncern barem je privukao nove ulagače. Prodaja kompanija iz koncerna u postupku restrukturiranja za zatvaranje dugova prema kreditorima stavila je Hrvatsku na kartu ulagača, čak i onih kojima ranije nije bila fokus. Toj slici treba dodati i uvođenje eura, u prvom koraku ulazak u tečajni mehanizam, i činjenicu da nam se smiješi Schengen što ulagačima signalizira daljnje snižavanje troškova (tečajnih razlika, transporta i vremena) i opće percepcije rizika. Tako pomiješane karte daju nadu da će se to osjetiti i na brojkama realizacije direktnih stranih investicija u Lijepu našu.

M&A transakcije bile su iznimka posljednjih nekoliko mjeseci, no stvari su se počele mijenjati krajem kolovoza. Uspjeh transakcija ovisit će i o cijenama; za prodavatelje su relevatne 2019. i ranije godine, dok kupci spuštaju loptu na zemlju uračunavajući neizvjesnost kroz cijenu utjecaja korone na poslovanje, profitabilnost i buduću dobit. Takve kalkulacije savršeno je oslikala prodaja Nanobita švedskoj gamerskoj kompaniji Stillfront pri čemu će u drugoj tranši konačna cijena ovisit o kretanju EBITDA dobiti u financijskim godinama 2021. i 2022., s time da će ukupan iznos na kraju transakcije biti do 148 milijuna dolara.

Pomoć privatnom sektoru

Dobro poznati igrač u regiji, EBRD prije dva tjedna donio je novu strategiju, a fokus razvojne banke bit će na pomoći privatnom sektoru, konkretno “zelenim” ulaganjima, od obnovljivih izvora energije, IT-a do prehrambene industrije. S fokusom na zelene investicije, što je i agenda aktualne Europske komisije, otvara se ogroman prostor za kompanije koje se u toj, prilično široko postavljenoj filozofiji, mogu pronaći. U narednih nekoliko godina, do 2025., EBRD-u je u cilju da do polovine ukupnih ulaganja budu zelena ulaganja što ilustrira razmjere investicijskog potencijala. Zbog problema likvidnosti i manjka kapitala brojnih tvrtki koje je korona ogolila, EBRD-u su u fokusu i ulaganja u fondove privatnog kapitala. Dosad su već podržali četiri private equity fonda koji ulažu (i) u Hrvatsku te zemlje u okruženju, a iako je zasad većinom ta priča usmjerena u startupe radi se o dobrom početku koji njeguje inovacije i generira zapošljavanja. I na kraju, ali ne manje bitno, ni u EBRD-u ne odbacuju interes za potencijalni ulazak u zlatnu koku, Ledo, moguće samostalno ili u partnerstvu s nekim strateškim ulagačem.

“Investitori koji će imati razvojnu priču, s ciljem podizanja tih brendova i kompanija na još višu razinu, za takve investicije smo sigurno otvoreni. No to nije na nama, već na investitorima koji će eventualno pobijediti na natječaju. Ukoliko oni zadovoljavaju kriterije EBRD-a, otvoreni smo da pomognemo taj proces”, rekao je Miljan Ždrale, voditelj poljoprivrednog sektora za središnju i jugoistočnu Europu EBRD-a novinarima na konferenciji AmChama u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close