Zbog viška muškaraca povećana stopa štednje njihovih kućanstava

Autor: Shang Jin-Wei , 24. svibanj 2021. u 08:01
Foto: SHUTTERSTOCK

Kina ima 105 muškaraca na svakih 100 žena, zbog čega mladići i roditelji s nevjenčanim sinovima znatno povećavaju štednju kako bi poboljšali konkurentnost pri traženju bračnog partnera.

Nedavno objavljeni kineski popis stanovništva potvrđuje postojanost alarmantnog viška muškaraca u zemlji u odnosu na globalnu normu. Ova brojčana neravnoteža od rođenja nadalje ima nekoliko značajnih ekonomskih implikacija – i to ne samo za Kinu.

Budući da žene u prosjeku žive duže od muškaraca, populacija većine zemalja ima više žena od muškaraca. Primjerice u Sjedinjenim Američkim Državama je 2020. bilo 96 muškaraca na 100 žena.

Za razliku od toga, prema posljednjem popisu stanovništva, Kina ima 105 muškaraca na svakih 100 žena. Kineskinje u prosjeku žive otprilike tri godine duže od kineskih muškaraca pa je “višak muškaraca” u potpunosti rezultat neobično visokog omjera dječaka i djevojčica pri rođenju.

Omjer spolova pri rođenju obično je oko 106 dječaka na 100 djevojčica. Budući da dječaci i mladići imaju nešto višu stopu smrtnosti i budući da su supruzi obično nešto stariji od supruga, takav omjer pri rođenju prirodan je način osiguranja otprilike omjera 1:1 do trenutka kada dosegnu reproduktivnu dob.

Iako je odnos muškaraca i žena pri rođenju bio blizu ove prirodne stope u 1970-ima, kombinacija čimbenika potaknula je njegov stalan rast.

Najznačajnija je bila davanje prednosti sinovima, dostupnost ultrazvuka i drugih tehnologija koje budućim roditeljima omogućavaju da saznaju spol fetusa i vladino nametanje 1980. stroge politike planiranja obitelji koja je spriječila većinu obitelji da imaju onoliko djece koliko žele.

Spolno selektivni abortusi

Neki roditelji odlučili su se za spolno selektivne abortuse. Vlada je pokušala zabraniti takvu praksu, ali teško ju je spriječiti ako se pobačaji koriste kao način poštivanja ograničenja rođenja. Kao rezultat toga, omjer spolova pri rođenju stalno se povećavao, dosegavši 2009. oko 121 dječaka na 100 djevojčica.

Prema nedavnom popisu stanovništva, taj omjer od tada je pao na 111,3 dječaka na svakih 100 djevojčica – uravnoteženiji je nego prije, ali je i dalje znatno veći nego što bi bio u odsutnosti spolno selektivnih pobačaja.

Kineski “višak” muških poroda rezultira velikim brojem mladića koji se ne mogu vjenčati. Matematički gledano, otprilike svaki devet mladić u Kini ne može naći djevojku ili ženu. Ovaj problem još je ozbiljniji u regijama poput ruralnog Anhuija i Guangdonga, gdje čak svaki šesti mladić ima poteškoća u pronalaženju bračnog partnera.

U nizu istraživačkih radova s nizom koautora, dokumentirao sam neke velike i ponekad iznenađujuće ekonomske posljedice ovog iskrivljenog odnosa za Kinu i svijet. Za početak, mladići – a posebno roditelji s nevjenčanim sinovima – znatno povećavaju stopu štednje kako bi poboljšali svoju relativnu konkurentnost na tržištima spojeva i sklapanja brakova.

U radu iz 2011., Xiaobo Zhang i ja otkrili smo da je porast omjera muškaraca i žena u kineskoj populaciji od 1990. do 2007. bio uzrokom za oko pola povećanja stope štednje kućanstava u tom razdoblju.

Povećanje stope štednje nastoji potaknuti trgovinski višak u zemlji. U 2013. godini, Qingyuan Du i ja pokazali smo da je porast udjela muškog i ženskog spola u Kini mogao doprinijeti između jedne trećine i polovice povećanja trgovinskog viška s drugim zemljama.

Stoga spolna neravnoteža vjerojatno podupire važan izvor napetosti između Kine i SAD-a. Ipak, bilateralni angažman posvetio je malo pažnje ovoj povezanosti.

Kao što sam pokazao u predstojećem istraživačkom radu sa Zhibom Tanom i Xiaobom Zhangom u akademskom časopisu Journal of Development Economics, neuravnoteženi omjer muškaraca i žena u Kini također doprinosi nesigurnim praksama na radnom mjestu, što dovodi do mnogih ozljeda i smrti koje se mogu spriječiti.

Nedostatak potencijalnih mladenki uzrokuje da mnogi roditelji sa sinovima rade više i traže više plaćene, ali potencijalno opasne poslove, u sektorima poput rudarstva i građevine ili poslove koji ih izlažu opasnim materijalima i ekstremnim vrućinama ili hladnoći.

Budući da su ljudi spremniji prihvatiti takve poslove, poslodavci često manje ulažu u sigurnost na radnom mjestu, što zauzvrat povećava ozljede na radu i smrtnost.

Nagrada roditeljima djevojčica?

Moji koautori i ja otkrili smo da su slučajne ozljede i smrtni slučajevi na radnom mjestu znatno veći u područjima s ozbiljnijim nedostatkom mladih žena u odnosu na muškarce. A roditelji sa sinovima u bračnoj dobi čine nesrazmjeran udio žrtava. Neravnoteža omjera spola može se ispraviti, ali samo polako.

Budući da roditelji sa sinovima nose veće financijske i fizičke terete kako bi pomogli svojim sinovima da izbjegnu nesvojevoljno ostati neženje, brojni mladi parovi mogu odlučiti da je imati kćer jednako dobro ili možda i bolje. No najnoviji popis stanovništva koji pokazuje da omjer spolova pri rođenju ostaje neuravnotežen, govori nam da i dalje postoji diskriminacija djevojčica.

Dok se Kina brine zbog niskog rasta stanovništva u zemlji, postupno popušta (ali nije s tim još završila) svoju politiku planiranja obitelji. Donositelji politika sada bi trebali ići dalje i roditeljima djevojčica ponuditi znatnu financijsku nagradu. Takva mjera istovremeno bi ubrzala korekciju neravnoteže omjera spolova pri rođenju i zaustavila pad ukupne stope nataliteta.

Uravnoteženiji omjer spolova smanjit će potrebu da mnoga kineska kućanstva žrtvuju trenutnu potrošnju radi veće uštede i njeguju sigurnije radno okruženje. Također bi pomogao smanjiti trgovinske napetosti s ostalim zemljama.

© Project Syndicate 2021.

Komentirajte prvi

New Report

Close