Zaštita tropskih prašuma ključna je za postizanje klimatskih ciljeva

Autor: Pedro Frizo , 19. siječanj 2022. u 22:00
Foto: Pixabay

Bez strukturnih promjena kako bi se stanovnicima ruralnih područja omogućilo da zarade za život od održivih šumskih aktivnosti, nastavit će se uništavanje najvažnijih šumskih bioma na Zemlji.

Zaštita i očuvanje bioma, osobito tropskih prašuma, ključna je za postizanje klimatskih ciljeva, osobito u zemljama s obilnim šumskim pokrovom. Ipak, najnoviji podaci o praćenju pokazuju značajno krčenje šuma u mnogim od tih područja, uključujući najopsežnije na svijetu.

U listopadu 2021. brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja izvijestio je o najvišoj razini gubitka šumskog pokrova u Amazoniji zabilježenoj u tom mjesecu od početka praćenja prije pet godina. A problem nije ograničen samo na Amazoniju. Druga najveća tropska šuma na svijetu, sliv rijeke Kongo, izgubila je više od 15 milijuna hektara, ili 8% izvornog pokrova, između 2001. i 2020. godine.

Globalni ciljevi promicanja bioraznolikosti, poput onih dogovorenih na nedavnoj Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26), ključni su za podizanje razine osviještenosti o gubitku ekosustava i osiguravanje odgovornosti na međunarodnoj razini. Ali velik dio stvarnog posla očuvanja mora se obaviti lokalno.

Nove poljoprivredne prakse
Omogućavanje suživota ljudi i okoliša u tim bioraznolikim regijama ključno je za osiguravanje opstanka šumskih bioma. Ali zarađivanje za život od šuma nije jednostavan zadatak. Aktivnosti poput rudarenja i sječe unosnije su – barem kratkoročno – od, recimo, gospodarenja šumama, održivog uzgoja i ekoturizma.

Nedavno provedeno istraživanje dinamike korištenja zemljišta u brazilskoj Amazoniji pruža uvid u to kako vlade i nevladini akteri mogu promicati očuvanje šuma na lokalnoj razini. Ključno je razumijevanje potreba stanovnika.

Organizacije civilnog društva koje rade u Amazoniji, primjerice, saznale su da je ekonomska stabilnost glavna briga za ruralne poljoprivrednike. S tom spoznajom nevladine organizacije uvele su nove poljoprivredne prakse temeljene na najnovijoj znanosti. Na taj način omogućene su aktivnosti kao što su stočarstvo i proizvodnja kave u suživotu s oporavkom šuma.

Ostali programi podučavali su male ruralne poljoprivrednike metodama gospodarenja šumama te načinima presađivanja autohtonih vrsta.

Agenti proširenja koji su radili s nevladinim organizacijama pružali su tehničku pomoć poljoprivrednicima i uspostavili demonstracijske jedinice kako bi pomogli stanovnicima da razumiju prednosti novih metoda. Entuzijastično promicanje metoda i dokaza da su unaprijedili proizvodnju bili su odlučujući čimbenici u poticanju lokalnih poljoprivrednika da ih usvoje.

Usto, organizacije civilnog društva u Amazoniji surađuju sa zadrugama malih proizvođača kako bi integrirale udaljene zajednice u veća tržišta. To poljoprivrednicima omogućava zaradu od šuma bez štete.

No, da bi prihvatili održivo šumarstvo, stanovnici ruralnih zajednica moraju ga promatrati kao pouzdan izvor stabilnog dohotka. Vladine institucije mogle bi smanjiti ekonomsku nesigurnost kroz zakonodavstvo i poticaje.

U Brazilu slabija kontrola
Nažalost, nedavne promjene politike zapravo ograničavaju opstojnost održivog šumarstva u Brazilu. Slabljenje nacionalnih tijela odgovornih za kontrolu i praćenje korištenja zemljišta jedan je od glavnih uzroka nedavnog povećanja krčenja šuma u amazonskom bazenu, a brazilska ruralna kreditna politika također ne podupire održive gospodarske inicijative.

U 2019. i 2020. samo je 3% isplata financijskih institucija u amazonskoj regiji bilo usmjereno na održive aktivnosti; većina ostalih iskorištena je za industrije za koje se zna da štete lokalnom ekosustavu, kao što su proizvodnja soje i veliki rančevi stoke.

Očuvanje šuma ovisi o nekoliko međusobno povezanih čimbenika. Zakonodavstvo za potporu naporima očuvanja i više sredstava za inicijative poput ovdje spomenutih pomoći će u promicanju rada koji je pozitivan za okoliš.

No, bez strukturnih promjena na nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi se stanovnicima ruralnih područja omogućilo da zarade za život od održivih šumskih aktivnosti, nastavit će se uništavanje najvažnijih šumskih bioma na Zemlji.

© Project Syndicate, 2022.

Komentirajte prvi

New Report

Close