Vlada treba uraditi sve da zaustavi urušavanje hrvatskog stočarstva

Autor: Zvonimir Širjan , 11. listopad 2021. u 22:00
Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Stočarski sektor u Europskoj uniji općenito je u teškom stanju, ali jake poljoprivredne države na vrijeme reagiraju na krize te svojim stočarima pomažu na različite načine.

Od 5. do 8. listopada u Clermont-Ferrandu u središnjoj Francuskoj održan je vodeći sajam stoke u Europi Sommet de l’Elevage, koji je kroz stručne skupove i konferencije pokazao da je stočarski sektor u EU u teškom stanju, te da se svi stočari suočavaju s istim problemima kao i mi u Hrvatskoj.

Razlika je jedino u tome što jake poljoprivredne države na vrijeme reagiraju na krize, te svojim stočarima pomažu na različite načine, pa i kroz potpore koje su skrivene. Tako im osiguravaju da održe svoju dohodovnost i da prežive teške krize, kao što je to ove godine s cijenama žitarica i stočne hrane.

U srcu jedne od najvećih stočarskih regija Europe, gdje se ovaj sajam održava, pored cesta na svakom pašnjaku možete vidjeti goveda.

To je slika kakvu bi i mi stočari u Hrvatskoj voljeli vidjeti, no na žalost naš stočarski sektor se već godinama urušava i prijetnja koja nam je stigla ove godine samo je ukazala na niz strukturnih problema s kojima smo suočeni.

Nemamo dovoljne poljoprivredne zemlje za proizvodnju hrane za stoku, uvoz jeftinog mesa i mlijeka po dampinškim cijenama čini nas nekonkurentnim, inovacije i tehnološka ulaganja – poput onih u proizvodnju električne energije idu sporo i previše je birokratskih prepreka, a još nismo učinili dovoljno u snažnom označavanju naših proizvoda i utjecaju na svijest potrošača da kupnja i odabir domaćeg mesa i mlijeka ima mutlipliciraju i učinak na gospodarstvo.

Pad proizvodnje mesa

Ovaj najveći sajam godišnje ugosti 1890 izlagača, od toga 300 stranih iz 32 zemlje. Tu je i do 100.000 profesionalnih posjetitelja, te velik broj običnih ljudi. U natjecateljskom programu imaju više od 2000 grla visoke kvalitete, te oko 2000 uzgajivača.

Nitko od organizatora sa sigurnošću ne može reći koliko se grla proda i po kojoj cijeni jer farmeri često kriju te podatke, ali se pravi posao odvija tek dva-tri mjeseca nakon sajma. Pojedina šampionska grla vrijede i do 30.000 eura. Sajam je pravo mjesto za uzgajivače koji dolaze pokazati sve kvalitete koje imaju, ali i unaprijediti svoju tehnologiju i proizvodnju.

Moja tvrtka ostvarila je suradnju s jednim od vodećih francuskih proizvođača i izvoznika stoke kompanijom Deltrago Export. Ta u svijetu priznata tvrtka jedan je od vodećih igrača u industriji goveda, uključeni su u aktivnosti u rasponu od tehničke podrške, genetike, stočne hrane i prikupljanja mlijeka, preko klanja, prerade i distribucije prerađevina od mesa. Izvoze više od 230.000 goveda u više od 20 zemalja.

Nakon što je prošle godine otkazan, Sommet de l’Elevage ove je jeseni, zbog povoljne epidemiološke slike i velikog broja cijepljenih, otvorio svoja vrata. I to je znak ekonomskog oporavka i jedna od njegovih glavnih poruka u poljoprivrednom sektoru. Na žalost, mi u Hrvatskoj taj oporavak ne osjećamo.

Ono što smo čuli na sajmu je da u svijetu prvi put od 1961. globalna proizvodnja mesa 2019. nije porasla, već je pala za dva posto, na 325 milijuna tona, i taj se trend nastavio.

Globalna proizvodnja mesa brzo je rasla u posljednjih nekoliko desetljeća. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća iznosila je samo trećinu sadašnje razine. U to su vrijeme EU i SAD bili vodeći proizvođači, no Kina ih je prestigla do 1990. Ta je zemlja povećala proizvodnju više od deset puta u posljednjih 50 godina. Proizvodnja u Africi također se učetverostručila od sedamdesetih.

Povećanje produktivnosti posljednjih desetljeća uglavnom je rezultat tehničkih inovacija. Na pašnjacima se uzgaja sve manje životinja, a veliki dio mesa potječe od stoke koja se drži u zatvorenom prostoru ili na hranilištima, gdje se veliki broj životinja hrani na malim vanjskim površinama.

Inovacije na području genetike životinja dopustile su pojedinim farmama uzgajati sve više životinja, te povećati količinu mesa koje svaka životinja proizvodi. Proizvodnja u većini razvijenog svijeta uglavnom je mehanizirana.

Međunarodni institut za istraživanje stoke procjenjuje da oko 600 milijuna ljudi zarađuje za život od male stočarske proizvodnje. Prodaju svoje životinje kupcima na lokalnim tržnicama ili ih uzgajaju za kućnu potrošnju. Gledajući u budućnost, Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) predviđa da će globalna proizvodnja mesa nastaviti rasti, iako nešto sporijim tempom.

Očekuje se povećanje do dodatnih 40 milijuna tona godišnje do 2029. godine – godinu dana prije ciljane godine za ciljeve održivog razvoja. To bi dovelo do ukupne proizvodnje od oko 366 milijuna tona godišnje, osim ako se ne umiješaju promjene politike.

Imamo očuvani okoliš

Iako će se 80 posto rasta vjerojatno dogoditi na globalnom jugu, najveći proizvođači ostat će Kina, Brazil, SAD i članice EU. Do 2029. te bi zemlje mogle i dalje držati 60 posto svjetske proizvodnje mesa. Dok su tri najvažnije vrste svinje, goveda i perad, distribucija znatno varira u cijelom svijetu.

Zemlje s velikom muslimanskom i hindu populacijom proizvode i konzumiraju vrlo malo svinjetine, dok svinje čine veliki udio proizvodnje u Kini, EU i SAD-u. Sve je veća potražnja za junetinom i govedinom zbog čega je važno da u našoj strategiji jače istaknemo ovaj tržišni potencijal.

Industrijalizacija stočarstva i sve veći broj domaćih životinja zahtijevaju sve više hrane za žitarice i uljarice. Zbog toga mnoge zemlje pretvaraju šume i pašnjake u oranice, a negativni učinci na klimu i okoliš učinili su meso jednim od najproblematičnijih potrošačkih proizvoda u svijetu.

Hrvatska je i dalje zemlja koja se ne uklapa u ove standarde, i dalje imamo očuvanu klimu i okoliš, što je naša velika komparativna prednosti. I to bi trebali iskoristiti. Zato smo mi stočari i na ovom sajmu upozorili kako je potrebno zaustaviti urušavanje našeg sektora te je važno pronaći način da Vlada RH učini sve da stočarstvo ostane naša snaga u poljoprivredi.

Komentirajte prvi

New Report

Close