U šest godina sagradili smo jednu sasvim novu priču jer stvaramo poštu budućnosti

Autor: Ivan Čulo , 18. prosinac 2022. u 22:00
Piše Ivan Čulo, Foto: TOMISLAV MARIĆ

Gradi se na viziji i prilagodbi i upravo će ti pojmovi obilježiti 2023. godinu

Razdoblje iza nas bilo je u najmanju ruku poučnu. Globalna događanja i trendovi su nas vrlo jasno podsjetili da ne postoje zone ugode kad vodimo bilo kakvo poslovanje, naročito one s velikim brojem zaposlenika. Prošli smo kroz pandemiju, potrese koji su nas lokalno zahvatili, a onda nadalje posljedice rata u Ukrajini koje osjećamo svi na tržištu. Kao društvo smo savladali sve te intenzivne lekcije u kratkom razdoblju, a istovremeno smo sudjelovali u izgradnji optimizma i perspektive. Poslovna zajednica uspješno se nosila s izazovima godine koja je na isteku.

Plaće 20 posto više

Godine u kojima smo predviđali samo tržišne okolnosti i poslovne rezultate su prošlost, jer politički i gospodarski svijet zna da na prvom mjestu mora biti dobrobit i sigurnost šireg društvenog konteksta. U tom pogledu sam izuzetno zadovoljan jer znam da je Hrvatska pošta u posljednjih šest godina sagradila jednu sasvim novu priču. Uz intenzivnu izgradnju infrastrukture izgradili smo temelje za bitan preokret poštanskog poslovanja iz klasično pismovnog i platnog poslovanja za ono što će hraniti i davati perspektivu za devet tisuća zaposlenika u narednim godinama- pakete. Ecommerce, promjena navika kupaca koja se zbog pandemije samo još ubrzala u tom očekivanom trendu, potvrdila nam je da smo obavili odličan posao zbog kojeg sad možemo graditi dalje sve ono što je potrebno čovjeku- zaposlenicima i korisnicima. Nakon 2020. godine koja nas je prilično iznenadila poslovnim okolnostima koje su se vezale u Hrvatska pošta u sljedeću će godinu ući s pozitivnim rezultatom, plaćama koje su 20% više u odnosu na prošlu godinu i to za gotovo 90% radnika, više od 20% zelenog voznog parka, gotovo 200 postavljenih paketomata diljem RH, razvijenom infrastrukturom i uslugama prilagođenim potrebama građana. Hrvatska pošta je danas snažna, produktivna organizacija, prepoznata na svjetskom poštanskom tržištu kao regionalni lider. Činjenica je da godinu završavamo s količinama paketa koje su porasle za 100% u odnosu na prethodno razdoblje lani, a bez ikakvih operativnih problema te naša uloga u uvođenju Eura kroz našu mrežu koja broji više od 1000 poštanskih ureda, potvrđuje uspješnost transformacije.

Izvrsnost kao imperativ

Postavljajući prethodnu strategiju koju smo u potpunosti ispunili, znali smo da se pred nama nalazi puno posla – projekata koji zahtijevaju ozbiljna sredstva, fokus i vrijeme. Istovremeno smo održavali sigurne prihode, ali i stvarali infrastrukturu za nove, pozicionirali se u odnosu na konkurenciju na domaćem tržištu te smo i na europskom i svjetskom poštanskom tržištu vrlo brzo uspjeli postati jedni od onih koje se smatra ozbiljnim partnerima. Sve što smo 2017. godine zacrtali, mi smo i ostvarili pa i premašili. Ipak, nitko nije mogao očekivati da nam slijede tako izazovne godine. Počevši od pandemije koja je imala dvojak utjecaj na biznis – ne samo na ukupno poslovanje nego i uvjete rada te obavljanje operativnih procesa. Paralelno smo se, stoga, bavili svladavanjem “novog normalnog” te, uz razvoj temeljnog poslovanja i same poštanske infrastrukture, nužnom digitalizacijom brojnih procesa. Da bismo u tome uspjeli, velik posao već smo napravili. Uvjet za prilagodbu bila je svakako uspješna izgradnja sortirnih kapaciteta u Osijeku, Zadru, Kukuljanovu i u Velikoj Gorici.

Od same zgrade do opremanja suvremenim sortirnim strojevima i obnove dostavnog voznog parka. Uveli smo, osim toga, s jasnim fokusom na društveno odgovorno i ekološko poslovanje, zelena dostavna vozila, razvili uslugu ekspresne dostave te, uz razvoj mreže poštanskih ureda diljem Hrvatske, posebice u ruralnim područjima. Uspješno smo postavili i mrežu paketomata. Naš fokus za svaki pojedinačni projekt bili su zadovoljni radnici i zadovoljni korisnici. Sljedeću godinu obilježit ćemo novom strategijom za koja će nam obilježiti put do 2030. godine. Zelena rješenja dostave, ulaganje u zadovoljstvo korisnika i podizanje kvalitete rada za sve naše zaposlenike bit će prioriteti. Pošta koju gradimo je u punom smislu pošta budućnosti, spremna za regionalnu ekspanziju.

Čestit Božić i sve najljepše u 2023. godini želim redakciji i čitateljima Poslovnog dnevnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close