U post-pandemijskom dobu Tajvan nudi održivi razvoj zdravstva

Autor: Hsueh Jui-yuan , 23. svibanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Shvaćajući koliko je važno surađivati s međunarodnom zajednicom, Tajvan će i dalje dijeliti najbolje prakse s partnerima diljem svijeta kako bi unaprijedio univerzalnu pokrivenost zdravstvenim uslugama.

Ulaskom u četvrtu godinu pandemije COVID-19, situacija se postupno popravlja. Većina ograničenja je ukinuta, a upravljanje globalnim zdravljem prešlo je s odgovora na pandemiju na oporavak nakon pandemije.

Zemlje diljem svijeta pojačale su napore u jačanju zdravlja i dobrobiti za sve te daljnju realizaciju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDG) na čiji je napredak utjecala pandemija.

Tajvan je voljan i sposoban podijeliti svoje iskustvo u stvaranju međusektorskog, inovativnog zdravstvenog pristupa usmjerenog na ljude kako bi pomogao međunarodnoj zajednici u radu na ostvarenju ciljeva održivog razvoja koji se odnose na zdravlje i dobrobit.

Prevencija i upravljanje
U pandemiji COVID-19, Tajvan je učinkovito ublažio širenje bolesti, koristeći svoj sveobuhvatni sustav javne zdravstvene zaštite, dobro obučeno osoblje za borbu protiv pandemije i sustave epidemiološkog nadzora, istraživanja i analize. Naš je model odgovora na pandemiju uključivao napredne mehanizme raspoređivanja i brzog odgovora.

Ostale mjere uključivale su politike granične kontrole, koordiniranu distribuciju medicinskih resursa i sustav prijenosa pacijenata kako bi se spriječila i obuzdala pandemija u vrijeme kada cjepiva i antivirusni lijekovi nisu bili dostupni.

U usporedbi s 38 država članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj i Singapurom, Tajvan je na šestom mjestu najnižih stopa smrtnosti od COVID-19. Također, na četvrtom je mjestu po stopi pokrivenosti najmanje jednom dozom cjepiva protiv COVID-19 i na trećem mjestu po broju primijenjenih boostera cjepiva.

Tajvan je 1995. godine uspostavio univerzalni sustav zdravstvenog osiguranja. Od tada je tajvanska vlada nastavila pružati usluge prevencije bolesti i zdravstvene zaštite kako bi ljudi svih dobi mogli uživati pravo na zdravlje. Tajvan nudi prenatalne preglede, testiranje na gestacijski dijabetes, testiranje na anemiju i tri ultrazvučna pregleda za smanjenje rizika od trudnoće i promicanje zdravlja majki i dojenčadi.

Kako bi pomogla neplodnim parovima i smanjila financijski teret in vitro oplodnje, vlada je nastavila širiti subvencionirane programe liječenja neplodnosti. Cilj je stvoriti okruženje pogodno za dojenje i pružiti preventivnu pedijatrijsku zdravstvenu skrb i zdravstveno obrazovanje.

Štoviše, uspostavili smo brojne programe prevencije i upravljanja nezaraznim bolestima. Na primjer, programi usmjereni na kronične metaboličke bolesti pomažu rizičnim skupinama, pružajući usluge poput smjernica o prehrani i tjelovježbi, kao i informacije o prestanku pušenja i konzumacije betelovog oraha kako bi osnažili ljude da preuzmu kontrolu nad vlastitim zdravljem.

Takve inicijative poboljšavaju živote i smanjuju rasprostranjenost visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola i šećera u krvi, koji često dovode do kroničnih bolesti. Tajvan također podržava globalnu borbu protiv raka i cilj WHO-a da se smrtnost od raka smanji za 25 posto do 2025. godine.

U skladu sa Inicijativom za eliminaciju raka vrata maternice WHO-a, Tajvan subvencionira preglede vrata maternice i cijepljenja protiv humanog papiloma virusa. Cjepiva protiv HPV-a distribuiraju se učenicama u dobi od 12 do 15 godina od 2018. godine. Do prosinca 2022. godine postignuta je stopa pokrivenosti od 92,1 posto.

Lijekovi i tehnologije
Tajvansko nacionalno zdravstveno osiguranje (NHI) najbolji je primjer univerzalnog zdravstvenog osiguranja koje nudi financijsku zaštitu i pristup širokom rasponu osnovnih usluga. Pandemija COVID-19 pomogla je međunarodnoj zajednici da prepozna važnost regionalne suradnje i digitalizacije u zdravstvu.

Predani smo promicanju digitalnog zdravlja i inovacija kako bi poboljšao dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga, uključujući planove za NHI program sljedeće generacije. Uveli smo inovativne zdravstvene usluge, koristeći zdravstvene konzultacije u stvarnom vremenu za pacijente koji žive u udaljenim područjima i otocima putem video poziva, a radi se i na kreiranju aplikacija za umjetnu inteligenciju i druge tehnologije u nastajanju.

U pandemiji, Tajvan je izdao 13 izvoznih dozvola za svoju biljnu formulu NRICM101 (Taiwan Chingguan Yihau) kako bi pomogao zemljama u regiji. Trenutno provodimo prevenciju nakon pandemije, poput jačanja domaće proizvodnje ključnih lijekova i aktivnih farmaceutskih sastojaka kako bi se spriječile buduće nestašice lijekova. Shvaćajući koliko je važno surađivati s međunarodnom zajednicom, Tajvan će dalje dijeliti inovativne tehnologije i najbolje prakse s partnerima diljem svijeta kako bi unaprijedio univerzalnu pokrivenost zdravstvenim uslugama.

Premda Tajvan nije bio pozivan na sastanak Svjetske zdravstvene skupštine od 2017., sada, kada pandemija COVID-19 jenjava i ubrzava se dijalog o jačanju zdravstvenih sustava diljem svijeta, ne bi nas se smjelo izostavljen.

Tajvan može pomoći, a naše bi uključivanje učinilo svijet zdravijim, održivijim i pravednijim. U duhu ciljeva održivog razvoja, nijedna zemlja ne bi smjela biti zapostavljena, a posebice ne Tajvan koji je dao značajan doprinos globalnom javnom zdravstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close