Tajvan je rezultatima u energetskoj tranziciji nadmašio Koreju, Kinu i Japan

Autor: Shieu Fun-Sheng , 28. prosinac 2023. u 22:00
Foto: Reuters

Surađuje s međunarodnom zajednicom u ostvarenju cilja nulte emisije stakleničkih plinova, a očekuje se da će obnovljiva energija u 2023. činiti 10% ukupne električne energije Tajvana.

Klimatske promjene utječu na svijet neviđenom brzinom. Koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi nastavlja rasti, a globalne prosječne temperature dosegle su rekordne visine. Ali još nije kasno. Ako sada djelujemo, još možemo postići ugodnu i održivu budućnost.

Tajvan surađuje s međunarodnom zajednicom u ostvarenju zajedničkog cilja nulte neto emisije stakleničkih plinova.

Traži načine kako bi pomoću naprednih zelenih i drugih tehnologija kojima raspolaže doprinio tom cilju. U svijetu koji se suočava s prijetnjom klimatskih promjena i izazovom restrukturiranja opskrbnih lanaca Tajvan je pouzdan, siguran i pouzdan partner.

Dvanaest ključnih strategija
U veljači je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen najavila donošenje Zakona o odgovoru na klimatske promjene, kodificirajući cilj nulte neto emisije do 2050. u nacionalni zakon. Tajvan je time pokazao odlučnost u smanjenju emisija. Vlada uspostavlja mehanizam za određivanje cijena ugljika i uvodi financijske poticaje za usmjeravanje poduzeća prema održivom razvoju s niskom razinom ugljika.

Tajvan je 2022. objavio svoj Put do nulte neto emisije 2050. i najavio 12 ključnih strategija za prijelaz na nultu neto emisiju. Na temelju dvostrukog upravljanja tehnološkog istraživanja i razvoja i klimatskog zakonodavstva, Tajvan ubrzava energetsku, industrijsku, životnu i društvenu tranziciju.

Prva faza (od 2023. do 2026.) net-zero znanstvenog i tehnološkog programa usredotočit će se na pet glavnih razvojnih područja – održivi izvori energije usmjereni na budućnost, niske emisije ugljika i smanjenje ugljika, negativne emisije ugljika, kružno gospodarstvo te humanističke i društvene znanosti. Program će promovirati istraživanje, razvoj i primjene net-zero tehnologije.

Na moru 264 vjetroturbina

Kombinirani kapacitet elektrana na vjetar i solarnu energiju u Tajvanu je 2023. dosegao oko 13,9 gigavata, što je sedmerostruko povećanje u odnosu na 2016. Ukupno su na moru instalirane 264 vjetroturbine.

Tajvan je postigao izvanredne rezultate u energetskoj tranziciji. U posljednjih 10 godina, energetski intenzitet se poboljšao za godišnji prosjek od 2,9 posto. Prema izvješću iz 2022. godine kojega je objavilo Američko vijeće za energetski učinkovito gospodarstvo, energetska učinkovitost Tajvana porasla je na osmo mjesto u svijetu, u Aziji odmah iza Japana.

U posljednjih pet godina tajvanski kapacitet obnovljive energije rastao je u prosjeku za 21,9 posto svake godine. Globalni prosjek je 9,1 posto. Tajvan je nadmašio svoje azijske susjede, uključujući Republiku Koreju, Kinu i Japan. Očekuje se da će obnovljiva energija ove godine proizvesti 10 posto ukupne električne energije Tajvana.

Kako bi osigurala stabilnu opskrbu električnom energijom i smanjila onečišćenje zraka i emisije ugljičnog dioksida, vlada će nastaviti maksimizirati razvoj zelene energije i energije usmjerene budućnosti te dodatno poboljšati energetsku učinkovitost. Kroz ove napore, zajedno s komplementarnim mjerama kao što je razvoj raznolikog skladištenja energije i jačanje otpornosti električne mreže, Tajvan postojano ostvaruje energetsku tranziciju.

Ulaganja u održiva poduzeća
Kako se sve više zemalja obvezuje na nulte neto emisije, Tajvan je proveo strukturne reforme kako bi konsolidirao svoja nacionalna tijela zadužena za okoliš i ojačao administrativne kapacitete. Ovog kolovoza Uprava za zaštitu okoliša restrukturirana je i pretvorena u Ministarstvo zaštite okoliša (MOE).

Njegova novoosnovana Uprava za klimatske promjene koordinira napore da odgovori na klimatske promjene i smanji stakleničke plinove. Rezultati znanstvenih istraživanja o klimatskim promjenama i provedbi mjera prilagodbe objavljeni su u izvješću Adaptation Communication. Tajvan je također uspostavio interdisciplinarni tim za sastavljanje Akcijskog plana za prilagodbu klimatskim promjenama.

Inicijativa promiče rješenja temeljena na prirodi i osnažuje ranjive skupine. Ovi napori imaju za cilj potaknuti ukupni kapacitet Tajvana kako bi odgovorio na klimatske promjene, zaštitio javnu sigurnost i promicao nacionalni održivi razvoj. Tajvan uvozi više od 70% potrebnih resursa. No 2022. stopa recikliranja komunalnog otpada dosegla je 59,5%, a stopa ponovne uporabe industrijskog otpada porasla je na 86,5%.

Kroz novoosnovanu Upravu za cirkulaciju resursa u sklopu Ministarstva gospodarstva, prijašnji fokus na kontrolu onečišćenja prebačen je na razvoj opće cirkulacije resursa, poboljšanje učinkovitosti upravljanja okolišem, razvoj kružnog gospodarstva i uvođenje koncepta nultog otpada. Gradeći na postojećim čvrstim temeljima, Tajvan je formulirao tri strategije cirkulacije – upotrebu zelenih dizajna za smanjenje otpada na izvoru, recikliranje i ponovno korištenje resursa te balansiranje i upravljanje kapacitetom za obradu otpada.

Dobro funkcionirajuća kružna mreža bit će kreirana u koordinaciji s uzvodnim, srednjim i nizvodnim industrijama. Tajvan također razvija inovativne tehnologije i sustave kako bi podržao cirkulaciju resursa i ubrzao napredak prema viziji nulte količine otpada i neto nulte emisije.

Tajvanski akcijski plan za zeleno financiranje podupire tranziciju industrije s niskom emisijom ugljika usmjeravanjem kapitalnih ulaganja u zelena ili održiva poduzeća; poboljšanje ekološkog, društvenog i korporativnog upravljanja tajvanskih tvrtki; i jačanje njihovog održivog razvoja. Taiwan Carbon Solution Exchange (TCX), osnovana ovog kolovoza, stvara poticaje za poduzeća da smanje emisije ugljika putem tržišnog trgovanja i razmjene.

Kao snaga dobra u svijetu, Tajvan nastavlja pragmatično tražiti prilike za doprinos međunarodnoj zajednici, unatoč tome što nailazi na brojne prepreke. Koristeći svoje prednosti i snagu u razvoju zelene tehnologije, Tajvan može primijeniti svoju stručnost na programe u područjima kao što su pomoć u katastrofama, prevencija katastrofa, okoliš, medicina, javno zdravstvo i zelena energija.

Radujemo se što će tajvanski narod dobiti jednak pristup radu Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama. Nadamo se da će se Tajvan moći pridružiti mehanizmima međunarodne suradnje u rješavanju klimatskih promjena, sudjelovati u pregovorima vezanim uz Pariški sporazum i poduzeti kolektivnu akciju s međunarodnom zajednicom za zajedničko prevladavanje klimatske krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close