Smjenom na vrhu Feda spriječiti prerano pooštravanje monetarne politike

Autor: Simon Johnson , 07. studeni 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Stroža monetarna politika usporit će gospodarstvo, što će rezultirati otvaranjem manjeg broja radnih mjesta. Pritisak na tržištu rada smanjivat će se kako potražnja za radnicima pada, što će dovesti do manjeg povećanja plaća.

Imenovanje predsjednika Odbora guvernera banaka sustava Federalnih rezervi SAD-a barem je jednako važno kao izbor sudaca Vrhovnog suda SAD-a.

No iako nijedan demokratski predsjednik ne bi stavio republikanca u Vrhovni sud, predsjednik Joe Biden možda ozbiljno razmatra ponovno imenovanje Jeromea Powella, republikanca kojeg je prije četiri godine predsjednik Donald Trump imenovao predsjednikom Feda.

Glavni argument koji se iznosi u korist ponovnog imenovanja Powella jest da je “Fed napravio dobar posao”. Međutim, gledajući prema naprijed, pod trenutačnim vodstvom

ini se da Fed ide prema jako velikoj važnoj političkoj pogrešci. Najbolji način da se spriječi ovakav ishod je zamijeniti Powella Laelom Brainard, guvernerkom Feda od 2014. godine.

Fed je u postupku otkrivanja kada i kako pooštriti monetarnu politiku, u prvoj fazi uklanjanjem dijela kvantitativnog popuštanja koje je intenzivirano u ranim fazama pandemije Covid-19. Smanjenje obujma mjesečnih kupnji obveznica povećat će dugoročnije kamatne stope, a nakon toga će vjerojatno uslijediti povećanja kratkoročnih kamatnih stopa.

Pažljivo upravljanje oporavkom

Ako najviši dužnosnici Feda odluče da cijene prebrzo rastu, mogu prije i u većoj mjeri pooštriti monetarnu politiku. Nedavne naznake, u obliku javnih govora trojice guvernera Feda koje su imenovali republikanci – Randala Quarlesa, Michelle Bowman i Christophera Wallera – nagovještaju da se neki dužnosnici kreću u smjeru “pooštri čim prije”.

To je unatoč činjenici da podaci još uvijek ne daju jasnu sliku, a privremeni poremećaji u opskrbi i dalje potiču mnoga povećanja cijena. Rizik od ozbiljne političke pogreške je visok i raste pod Powellom, i predstavljao bi veliki korak unatrag za Bidenov plan “obnovi bolje”.

Trenutačno je u Odboru guvernera pet republikanaca i jedan demokrat. Ako prevlada neka verzija stajališta Quarles-Bowman-Waller, kao što se čini vjerojatnim s obzirom na trenutačnu konfiguraciju Odbora, rezultat će vjerojatno biti prerano pooštravanje monetarne politike.

Poznato je da je sam Powell u prošlosti već prvo podizao kamatne stope, a pitanja postavljao kasnije kada se gospodarstvo širi. Također se prebacio na “jastrebovsko” stajalište, naglašavajući rizike od inflacije posljednjih tjedana – što se odražava u vodećim komentarima tržišta.

Ako su druge stvari jednake, stroža monetarna politika obično će usporiti gospodarstvo, što će rezultirati otvaranjem manjeg broja radnih mjesta nego što bi inače bilo moguće. Pritisak na tržištu rada smanjivat će se kako potražnja za radnicima pada, što će dovesti do manjeg povećanja plaća – ili možda čak i poništenje nedavnih dobitaka.

Središnje banke diljem svijeta, uključujući Fed, imaju zasluge za svoje postupke tijekom krize uzrokovane bolešću Covid-19, ali to je sada iza nas. Najvažniji makroekonomski zadatak sada je pažljivo upravljanje oporavkom.

To uključuje potpun, pravedan oporavak tržišta rada na višim razinama plaća, bez stvaranja pretjerano visoke inflacije (koja potkopava kupovnu moć svih). Odraditi to kako treba moći će se samo pažljivom analizom relevantnih ekonomskih pokazatelja, uz odgovarajuće vodstvo stručnog osoblja Feda i uporno i učinkovito uvjeravanje drugih visokih dužnosnika.

Očita alternativa kao predsjednica je Brainard, demokratkinja i dugogodišnja guvernerka Feda, a prethodno je bila dužnosnica riznice s desetljećima iskustva u najtežim okolnostima donošenja makroekonomske politike.

Ona je profesionalna ekonomistica koja je pomogla oblikovati američku monetarnu politiku uvjeravajući republikanske kolege da slijede njeno vodstvo i prije i tijekom krize uzrokovane bolešću Covid-19.

Vrijednosti jednake Bidenovima

Također joj je jako stalo do boljih ishoda za radnike, razumne financijske regulative i borbe protiv klimatskih promjena te je pomogla spasiti Zakon o ponovnom ulaganju u zajednicu, kojim se podupire kreditiranje zajednica s niskim prihodima. U svim tim pitanjima njene vrijednosti u potpunosti su usklađene s Bidenovima.

Brainard je pogodnija za predsjednicu, s obzirom na zadatke s kojima se američka monetarna politika sada suočava u ispunjavanju Fedovog “dvostrukog zadatka” pune zaposlenosti i stabilnosti cijena.

Izbor najbolje dostupne iskusne dužnosnice da bude zadužena za rješavanje onoga što očekujemo da će se dogoditi sljedeće ni na koji način nije politizacija Feda.

Ovo je najbolje moguće vrijeme za promjenu, upravo zato što na vrhu Feda postoji dogovor o ciljevima koje bi njegova monetarna politika trebala postići u sljedećih nekoliko mjeseci: zadržati kratkoročne kamatne stope vrlo niskima do kraja 2021. godine.

Ako ima nejasnoća na tržištu obveznica oko političkog stajališta Feda, pandemija je pokazala da – kada je to potrebno – središnja banka ima dovoljno alata za pomicanje kamatnih stopa i utjecanje na dostupnost kredita po svim rokovima dospijeća. Zamjena Powella Laelom Brainard signalizirala bi kontinuitet politike u kratkoročnom razdoblju i dugoročniju važnost Bidenovih vrijednosti. Sada je pravo vrijeme za slanje te poruke.

© Project Syndicate 2021.

Komentirajte prvi

New Report

Close