Republikanci zanemaruju da će savezni dug do 2053. dosegnuti 195% BDP-a

Autor: Jeffrey Frankel , 27. lipanj 2023. u 22:00
Foto: Reuters

Očekuje se da će se omjer duga Sjedinjenih Država i BDP-a, koji se poboljšao tijekom inflacijskog skoka 2021.-2022., povećati kako se inflacija hladi, a stanovništvo SAD-a brzo stari.

Dugoročna održivost državnog duga Sjedinjenih Američkih Država ponovno je u središtu pozornosti. Uzrok nije proizvedena kriza gornje granice duga, koja je riješena krajem svibnja, samo nekoliko dana prije nego što je američko ministarstvo financija ostalo bez novca. Ovo je ponovljeno preispitivanje potaknuto brzim porastom kamatne stope u prošloj godini.

Sve dok su kamatne stope, nominalne i realne, ostajale na gotovo nultoj razini, savezna vlada mogla se i dalje zaduživati. Ali porast plaćanja kamata na nacionalni dug SAD-a i očekivanje daljnjih povećanja u 2023. i 2024. snažno je ograničenje fiskalne politike. Iako je inflatorni skok 2021.-2022. poboljšao udio duga SAD-a u BDP-u, plaćanja realnih kamatnih stopa na nacionalni dug trebao bi rasti, sada kada se inflacija hladi.

Ovaj put su pretjerali
Razborita fiskalna politika temelji se na dva vodeća načela. Prvo, trebala bi biti kontraciklična: donositelji politika trebali bi povećati potrošnju (ili smanjiti poreze) kako bi potaknuli gospodarstvo kao odgovor na recesiju i trebali bi ograničiti potrošnju (ili povećati poreze) kao odgovor na procvat. Drugo načelo naglašava dugoročnu održivost: dug bi trebao rasti sporije od gospodarstva kako bi se udio duga u BDP-u smanjio.

Iako je fiskalna politika SAD-a općenito bila kontraciklična, ima prostora za poboljšanja. I administracija Georgea W. Busha 2008. i administracija Baracka Obame 2009. s pravom je povećala potrošnju kao odgovor na Veliku recesiju, ali ti napori – ograničeni nakon što su demokrati izgubili većinu u Zastupničkom domu na međuizborima 2010. – nisu bili dovoljni da se gospodarstvo brzo oporavi. Tek u svibnju 2018. stopa nezaposlenosti konačno je pala ispod 4%.

Slično tome, i administracija Donalda Trumpa 2020. i administracija Joea Bidena 2021. s pravom su povećale državnu potrošnju kako bi se suprotstavile ekonomskim posljedicama pandemije COVID-19. Ali ovaj su put donositelji politike pretjerali: dok je nezaposlenost pala ispod 4% do prosinca 2021. prekomjerna fiskalna ekspanzija pomogla je potaknuti inflatorni skok u protekle dvije godine. Unatoč tome, američka fiskalna politika barem je brzo i učinkovito odgovorila na posljednje dvije recesije.

Međutim, kada je riječ o održivosti, fiskalna politika SAD-a dobiva nisku ocjenu. Usred kratkoročnih fluktuacija, često je lako izgubiti iz vida dugoročnu putanju. Javni dug, kao udio u BDP-u, dosegao je vrhunac krajem II. svjetskog rata, a postupno se smanjivao do Reaganova smanjenja poreza 1980-ih, što je dovelo do rekordnih deficita.

Od tada je udio duga u BDP-u u stalnom porastu, gotovo dosegnuvši svoj rekord iz 1946. u 2020. Tek od 1996. do 2000., pod predsjednikom Billom Clintonom, taj se trend privremeno preokrenuo.

Ne razumiju ili ne znaju
Dugoročne projekcije pokazuju da će se omjer duga nastaviti povećavati jer brzo starenje američkog stanovništva povećava obveznu potrošnju. Prema nedavnom izvješću Kongresnog ureda za proračun, potrošnja za socijalno osiguranje porast će s 4,8% BDP-a u 2022. na 6% u 2033., a potrošnja za Medicare povećat će se s 2,8% BDP-a na 4,1%.

U izvješću se predviđa da će udio duga u BDP-u oboriti svoj rekord iz 1946. u roku od deset godina, s 98 % BDP-a u 2023. na 118 % u 2033. S obzirom na to da se očekuje da će troškovi kamata i obvezna potrošnja nadmašiti gospodarski rast, predviđa se da će savezni dug do 2053. dosegnuti 195 % BDP-a.

Čini se da ultrakonzervativci ne razumiju da ovlašteni izdaci iznose otprilike polovicu ukupne državne potrošnje i stalno se povećavaju. Na obvezne izdatke je otpalo 49% savezne potrošnje u 2022. ili 63% ako se uključe potpora cijenama poljoprivrednih gospodarstava i drugi programi potpore dohotku.

Povrh toga, konzervativci se zalažu za povećanje vojne potrošnje. Ako vlada nastavi plaćati kamate na svoj dug, na kombinaciju troškova kamata i izdataka za obranu otpada još jedna petina državne potrošnje i vjerojatno će se povećati. Izdvajanja za veterane ne smatraju se ovlaštenim izdacima ili vojnom potrošnjom.

Ultrakonzervativci, naravno, također žele zadržati niske porezne stope. Ovi uvjeti zajedno ukazuju na to da republikanci namjeravaju smanjiti preostale dijelove saveznog proračuna. Ali na neobrambene diskrecijske troškove otpada samo 16% ukupne državne potrošnje.

Radi se o jednostavnoj aritmetici: deficit saveznog proračuna iznosi 1,4 bilijuna dolara, a očekuje se da će neobrambena diskrecijska potrošnja iznositi 0,9 bilijuna dolara u 2023. Štoviše, rezanje svih neobrambenih diskrecijskih troškova znači ukidanje kontrole zračnog prometa, provedbe zakona, kontrole imigracije, nacionalnih parkova i meteorološke službe. Ali čak i u svijetu u kojem smo mogli napraviti te rezove, računica se jednostavno ne slaže.

Ono što republikanci zapravo predstavljaju – neuvjerljivo smanjenje potrošnje, loše ciljano smanjenje poreza i prazne prijetnje da će SAD gurnuti u neispunjenje obveza ako se ne smanji financiranje Porezne uprave – može samo pogoršati dugoročne fiskalne izglede.

© Project Syndicate 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close