Potpuni fijasko: Potencijal zagrebačkog otpada na kraju su prepoznale divlje svinje i štakori

Autor: Josip Pavlović , 14. rujan 2023. u 22:00
Na cijelom području Grada Zagreba dolazi do nagomilavanja svih vrsta otpada/P. Macek/PIXSELL

Tomašević i ekipa uspjeli su u onome u čemu nitko nije – od Zagreba napraviti ruglo. I to baš u onom segmentu funkcioniranja gradske vlasti u kojem se od njih najviše očekivalo.

Dvije i pol godine traje tragikomična priča s otpadom u Gradu Zagrebu, a za koju je odgovorna gradska vlast i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Kao da nije bilo dovoljno što Jakuševec počinje neizdrživo smrdjeti, kao da nije bila ogromna opomena neriješena situacija s odvozom otpada u Gradu Zagrebu, posljednjih dana čitamo o tome kako divlje svinje i štakori raznose smeće ulicama grada.

Zaista, Tomašević i ekipa uspjeli su u onome u čemu nitko prije njih nije – od Zagreba napraviti ruglo. I to baš u onom segmentu funkcioniranja gradske vlasti u kojem se od njih najviše očekivalo.

Zelene politike ostale su samo priča za naivne. Umjesto toga, imamo grad u potpunom neredu. Nikad prljaviji i neuredniji. Bez održavanja zelenih gradskih površina. Pretrpan smećem. To je ono što se vidi na prvi pogled i za što ne trebate biti stručnjak za gospodarenje otpadom. Zagrebemo li malo ispod površine, stvarnost je još i gora.

Bilo bi novih afera
Nedozvoljena količina biološkog otpada već se godinama dovozi na Jakuševec. Što se dalje događa, ne znamo, jer se činjenično stanje očito “ne može” utvrditi. Nisu navodnici stavljeni slučajno, jer dakako da se može i mora utvrditi.

Ali institucije kao da ne žele obaviti posao do kraja. Kad bi se taj posao obavio po zakonu, odgovorno tvrdim da bi razina propusta bila takva da bismo svjedočili novim kaznenim prijavama, novim aferama i traženju odgovornosti onih koju svoju odgovornost sami ne žele vidjeti.

Preduvjet za održivi razvoj

Ne možemo računati na održivi model gospodarenja otpadom ako nema pravne sigurnosti, ako zakoni ne vrijede jednako za sve.

Na širem području Grada Zagreba procvjetali su divlji deponiji jer svjedočimo kontinuiranim propustima i pasivnosti u organizaciji pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog otpada, građevinskog otpada, reciklabilnog otpada (plastika, staklo i papir) i glomaznog otpada.

Stoga na cijelom području Grada Zagreba dolazi do nagomilavanja navedenih vrsta otpada, kako na mjestima gdje su postavljeni posebni spremnici, u koje građani mogu odlagati navedene vrste otpada, tako i na tzv. divljim deponijima na javnim površinama u vlasništvu Grada Zagreba.

Iz tog razloga Gradom Zagrebom se šire neugodni mirisi, koji privlače razne vrste životinja (kao npr. štakori i divlje svinje), a te su životinje poznati prijenosnici i uzročnici raznih, po ljude opasnih bolesti, odnosno, potencijalnim napadom na građane mogu uzrokovati ozljede građana. Kao što je to i javno poznato, upravo se takve životinje već duži period slobodno kreću po naseljenim dijelovima Zagreba

Zanimljivo, prije devet godina inspekcija zaštite okoliša radila je drugačije i utvrdila da se glomaznim otpadom gospodarilo tako da je dovedena u pitanje provodiljivost članka 10. Zakona o održivom gospodarenju otpadom u smislu zaštite javnog interesa jer postoji opravdana mogućnost ugroze zdravlja ljudi, pogodovanja pojavi, razmnožavanja uzročnika bolesti, izazivanja neprihvatljivog uznemiravanja ljudi, ali i narušavanja javnog reda i sigurnosti.

Ne sjećamo se da je tada situacija bila niti približno alarmantna kao danas. Ne možemo se baš sjetiti ni činjenice da su kamioni slovenskih registarskih oznaka tada viđeni na deponiju, kao što je to slučaj posljednjih tjedana.

Ne očekujemo čuda
Slobodan sam postaviti pitanje, odnose li se zakoni ove države na Tomislava Tomaševića i aktualnu gradsku vlast. U ime naše udruge redovito podnosimo prijave protiv svakog nezakonitog odlaganja otpada. Državni inspektorat promptno reagira na prijave protiv pravnih osoba. No, u isto vrijeme Inspektorat ne reagira na prijave protiv Grada Zagreba.

I tu se krug očito zatvara. Ne možemo računati na održivi model gospodarenja otpadom ako nema pravne sigurnosti, ako zakoni ne vrijede jednako za sve. Početkom tjedna na Jakuševec je ipak stigla inspekcija, odnosno po zakonskoj obavezi došao je kombinirani nadzor koji se redovno provodi godišnje.

Ne očekujemo čuda. Jer, imali smo prije godinu dana situaciju gdje smo dostavili snimke o nezakonitom odlaganju biootpada na deponij, i snimili smo dronom, usporedili dozvole, dokumentirali, dostavili dokaze, međutim i tad je inspekcijski nadzor ustanovio da je sve u skladu sa zakonom.

U posljednjih nekoliko godina je izgovoreno puno slatkih obećanja, kako u predizbornoj kampanja u proljeće 2021. godine, tako i nakon dolaska na vlast. No, nakon toga na djelu vidimo samo voluntarizam uz jeftine PR pokušaje maskiranja stvarnog stanja stvari.

Najviše od svega frustrira činjenica da je Tomislav Tomašević, trenutni zagrebački gradonačelnik, došao na svoju trenutnu poziciju tako da se prije svog mandata borio za zatvaranje deponija Jakuševec, te obećavajući tijekom svoje gradonačelničke kampanje kako će do kraja njegovog mandata Jakuševec biti zatvoren.

Sada je Tomašević taj koji sa svojom političkom strankom Možemo! zagovara upravo proširenje deponija. Ovo je samo nastavak priče od prošle godine kada se deponij širio zbog glomaznog otpada. To sve samo pokazuje da nema nikakvog plana, već da se i dalje poduzimaju neka brza rješenja problema na štetu građana i Zagreba.

Tomislav Tomašević uspio je pretvoriti Zagreb u Europsku prijestolnicu smeća. To je slogan kojeg je redovno koristio u svom aktivističkom djelovanju i, realno, jedini njegov uspješni projekt.

Umjesto uspostave reda i donošenja dugoročnih rješenja dobili smo – smrad i divlje svinje. Barem je netko prepoznao potencijal zagrebačkog otpada…

Komentirajte prvi

New Report

Close