Poljska vladajuća stranka krenula u kupnju oružja mimo natječaja!?

Autor: Slawomir Sierakowski , 05. rujan 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, populistička vlada pokrenula je nešto što izgleda kao veliki program naoružavanja, a pritom nema obrambenu strategiju i potkopava vlastitu vojnu industriju.

Sve se više smatra da će Poljska uskoro imati najjaču vojsku u Europi. Poljska vladajuća stranka, Pravo i pravda (PiS), nije propustila nijednu priliku da ovu poruku razglasi u zemlji, a sve više odjekuje i u inozemstvu. Ali je li to istina?

Kaczynski želi impresionirati
Tvrdnja u velikoj mjeri počiva na dosad neviđenoj kupnji oružja vodstva PiS-a i planovima o proširenju vojske na 300.000 vojnika do 2035. Prema novom zakonu o nacionalnoj obrani, vojna potrošnja trebala bi ove godine dosegnuti 3% BDP-a, što je postotni bod više od onoga što se općenito očekuje od članica NATO-a. Jarosław Kaczyński, de facto čelnik Poljske, koji službeno obnaša dužnost potpredsjednika vlade, javno je razmatrao dugoročniji cilj od 5% BDP-a.

Kao odgovor na rusku agresiju na susjednu Ukrajinu, Poljska proširuje svoju vojsku – koja trenutno ima 128.000 djelatnog osoblja i oko 36.000 teritorijalnih obrambenih vojnika – i kupnju oružja, kako bi ojačala vlastitu obranu i napunila zalihe jer je Ukrajini donirala gotovo polovicu svojih obrambenih kapaciteta (zrakoplova, tenkova, topova, borbenih vozila i druge opreme).

Iako je svaka vlada od uspostave Treće Poljske Republike 1990. potrošila onoliko koliko je mogla na vojsku, uprava PiS-a koristi poseban fond izvan državnog proračuna (unutar državne banke) za financiranje kupnje oružja dugom. Oslanja se na dva dobavljača: Sjedinjene Američke Države i Južnu Koreju, čija je oprema kompatibilna s NATO-om odmah dostupna.

Za dovršetak planirane vojne ekspanzije Poljskoj su potrebna 1682 tenka, 3074 borbena vozila pješaštva i oklopni transporteri, 1008 topničkih sustava (ne računajući minobacače) i 648 raketnih bacača s više pogona. Cilj je imati i 160 borbenih zrakoplova u pogonu – značajno povećanje u odnosu na nedavnih 48 F-16, desetak MiG-ova 29 (koji su poslani u Ukrajinu) i još desetak Su-22, koji postaju sve manje upotrebljivi.

Nepovoljni uvjeti

U normalnim uvjetima kupoprodajni ugovori sadržavali bi mnogo bolje uvjete za zaštitu interesa poljskih poreznih obveznika i obrambene industrije.

U tu je svrhu kupila 32 višenamjenska zrakoplova F-35 A i 48 laganih zrakoplova FA-50 za borbenu obuku te naručila 96 helikoptera AH-64E Apache. Iako Poljska već ima 233 tenka Leopard 2, naručila je i 366 tenkova M1 Abrams i 180 tenkova K2 – što je još jedno značajno povećanje trenutne opskrbe od 14 Abramsa i 28 K2. Plan je naručiti još 820 korejskih tenkova K2/K2PL, čime će oklopna divizija porasti na 1599 jedinica. A njih će pratiti 212 dodatnih haubica K9A1 i još 460 K9A1/K9PL-ova.

Poljski postupak nabave uključuje i ugovore za 20 američkih HIMARS-a (od kojih je 7 već u zemlji) i 218 raketnih bacača K239 Chunmoo, uz nedavno najavljene kupnje 70 dodatnih bacača K239 i 486 dodatnih HIMARS-a (više nego što je SAD ikada proizveo). Time bi poljski arsenal raketnih bacača dosegao brojku od 794.

Najave izgledaju impresivno, a upravo je to vlada Prava i pravde namjeravala. Nema veze što se kupuje bez vladinih natječaja, sa slabe pregovaračke pozicije i bez obveza poravnanja izvođača. U normalnim uvjetima kupoprodajni ugovori sadržavali bi mnogo bolje uvjete za zaštitu interesa poljskih poreznih obveznika i obrambene industrije.

Smijenio ‘Tuskove’ generale
Ranije u svojoj vladavini Pravo i pravda otkazala je ugovore za osam raketnih baterija Patriot i desetke helikoptera Caracal, što je pogoršalo poljsko-francuske odnose. Kaczyński je također impulzivno smijenio ključne generale zbog paranoje da su odani njegovom prethodniku i političkom suparniku, bivšem premijeru Donaldu Tusku.

Povrh toga, tek će se vidjeti kako će Poljska nabaviti streljivo za 794 raketna bacača i stotine tenkova. Vojna novinska kuća Defense24 izračunala je da će troškovi u sljedećem desetljeću doseći 250 milijardi dolara, a na osnovnu opremu otpada samo 25-33%.

Vlada također nije uzela u obzir dodatne troškove infrastrukture, osoblja, obuke, opreme za potporu i servisiranja. Poljski generali upozoravaju da trenutnoj potrošačkoj groznici nije prethodila nikakva sveobuhvatna obrambena strategija.

I, kao što su mnogi komentatori istaknuli, čista je ludost potkopati poljsku domaću industriju oružja izbacivanjem iz uobičajenog natječajnog postupka. Oružje poljske proizvodnje – oklopni transporteri Rosomak, haubice Krab i vozila pješaštva Borsuk – izvrsno funkcionira u Ukrajini pa stižu i nove narudžbe.

Poljski general Roman Polko svakako podržava nedavnu kupnju opreme, obrazlažući da je Poljska u drukčijoj situaciji od Ukrajine i stoga bi trebala drukčije pripremiti svoju obranu. “Pretpostavljamo da imamo kolektivnu obranu (unutar NATO-a)”, pojašnjava, “ali cijelo vrijeme pamtimo da moramo biti spremni odbiti prvi napad.

Tako da se Buča, mjesto ruskog masakra Ukrajinaca, ne ponovi u Poljskoj”. Mieczysław Gocuł, umirovljeni general (načelnik glavnog stožera 2013.-2017.) upozorio je: “Samo luđak može reći da bi vojska u miru trebala imati 300.000 vojnika”. Iako je Poljska krenula u impresivno ambiciozan plan širenja i modernizacije svoje vojske, i dalje je potpuno nespremna za njezinu upotrebu.

Doista, nije ni jasno kako će vlada financirati ove početne kupovine ili novačenje i obuku još 150.000 vojnika. Kad bi Kaczyński i njegovi kolege protunjemački, antizapadni populisti ozbiljno mislili na obranu Poljske, manje bi se usredotočili na upadljivu nabavu, a više na obnovu strateških savezništava koje su potkopali. 

© Project Syndicate 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close