Obuzdavanje inflacije u SAD-u tražit će veću nezaposlenost

Autor: Michael R. Strain , 22. svibanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Kamate nisu dovoljno restriktivne za ciljanu inflaciju, ali jesu za pukotine u gospodarstvu.

U prvom tromjesečju 2024. BDP je u SAD-u rastao po godišnjoj stopi od 1,6 posto – gotovo postotni bod sporije od očekivanog. Istodobno je temeljna inflacija ostala viša od očekivane, pri čemu su potrošačke cijene (bez energije i hrane) rasle po godišnjoj stopi od 3,7 posto, što je povećanje u odnosu na 2 posto zabilježenih u četvrtom tromjesečju 2023.

U trenutku pisanja ovog članka cijene dionica padaju, a prinosi na obveznice rastu zbog očekivanja da će američke Federalne rezerve donijeti samo jedno smanjenje kamatnih stopa u 2024. godini. To predstavlja zapanjujući pomak u odnosu na kraj 2023. godine, kada su tržišta očekivala da će Fed sniziti stope šest puta u 2024. godini.

U prvom tromjesečju ove godine ulagači su smanjili očekivanja po pitanju smanjenja kamatnih stopa kako bi usvojili stajalište da će se održati snažan rast i uporna inflacija. Sada postoje dokazi o usporavanju rasta i visokoj inflaciji, što je kombinacija koja je potaknula neke ulagače i analitičare da upozore na stagflaciju.

Rezultat je usporavanje

Više kamatne stope su ipak usporile gospodarstvo: u 2021. stvoreno je oko 600.000 neto novih radnih mjesta svaki mjesec, a 2023. oko 225.000.

Neutralna stopa
Kako da sve to povežemo? Svjedočimo li još uvijek procvatu američkog gospodarstva? Ili bismo trebali biti zabrinuti zbog razdoblja sporog rasta i visoke inflacije?

Prvo zavirite što se krije ispod sezonski prilagođene stope rasta BDP-a i vidjet ćete da je gospodarstvo zapravo bilo snažno u prvom tromjesečju ove godine. Različiti nestabilni čimbenici smanjili su brojku sezonski prilagođene stope rasta BDP-a: uvoz koji nadmašuje izvoz, promjena zaliha u odnosu na prethodno tromjesečje i manji poticaj koji nudi državna potrošnja u odnosu na prošlu godinu.

No, srž američkog gospodarstva je osobna potrošnja, koja je od 2021. iznad pretpandemijskog trenda i, prema mojim izračunima, bila je oko 1posto viša u posljednjem tromjesečju u odnosu na pretpandemijske prognoze. Na godišnjoj razini, realna osobna potrošnja zabilježila je rast u posljednjem tromjesečju po godišnjoj stopi od 2,4 posto i ne bilježi silazno kretanje.

Snažna agregatna osobna potrošnja djelomično je potaknuta povećanjem bogatstva koje nadjačava učinak viših kamatnih stopa. Otkako se Fedov odbor za određivanje kamatnih stopa sastao u studenom, S&P 500 je porastao za 20 posto. Povrh toga, rastuće cijene nekretnina – i osjećaj mnogih kućevlasnika da su dobili na lutriji zaključavanjem niskih hipotekarnih stopa prije 2022. – pružaju dodatni poticaj.

Otporna potrošnja kućanstava usporava proces vraćanja potražnje za radnom snagom u ravnotežu s ponudom radnika. U prvom tromjesečju 2024. bilo je 1,4 slobodnih radnih mjesta za svakog nezaposlenog radnika, a stopa nezaposlenosti bila je ispod 4 posto.

Napetost na tržištu rada s visokom potražnjom za radnicima dovodi do brzog rasta plaća: plaće su u posljednjem tromjesečju porasle po stopama koje nisu u skladu s inflacijskim ciljem Feda od 2 posto. Ti podaci podupiru stajalište da je gospodarstvo snažnije od onoga na što upućuje sezonski prilagođena stopa rasta BDP-a.

Kako financijski uvjeti mogu biti tako labavi, osobna potrošnja tako u porastu, a tržište rada tako napeto kada je stopa federalnih sredstava iznad 5 posto u posljednjih 12 mjeseci?

Ovo je manja zagonetka nego što se na prvi pogled čini. Ako se bolje pogleda, postaje jasno da su više kamatne stope usporile gospodarstvo. Fed je počeo povećavati cijene prije 25 mjeseci. U 2021. gospodarstvo je dodalo oko 600.000 neto novih radnih mjesta svaki mjesec, što je 2022. palo na 400.000, a 2023. na oko 225.000. Isto tako, temeljna inflacija pala je s oko 5,5 posto početkom 2022. na današnjih oko 3 posto.

Moguć blagi pad
No, iako je stopa federalnih sredstava od 5,3 posto dovoljna da ohladi gospodarstvo iz vrućeg stanja u kojem se nalazilo 2022. godine, vjerojatno nije toliko restriktivna kao što mnogi ekonomisti misle ili nego što je bila prije pandemije.

Iako članovi Fedovog odbora za određivanje kamatnih stopa vjeruju da je takozvana “neutralna stopa” blizu 2,6 posto – otprilike upola manja od trenutne stope – gotovo sigurno se povećala, vjerojatno sa značajnom razlikom. To podrazumijeva da je monetarna politika manje restriktivna nego što se čini. Kao što sam napisao početkom ožujka, gospodarstvo nije sletjelo.

Izvješće o BDP-u u prvom tromjesečju, koje pokazuje da je osobna potrošnja ostala snažna, potkrepljuje to stajalište. Povrh toga, meko slijetanje, iako je još uvijek moguće, nikada nije bilo vjerojatno i izgleda sve manje vjerojatno. Fed će biti prisiljen zadržati više kamatne stope tijekom duljeg razdoblja.

Prvi će ih put srezati vjerojatno najranije u studenom. Iako trenutne stope nisu dovoljno restriktivne da bi žurno vratile temeljnu inflaciju na Fedov cilj, dovoljno su visoke da stvore pukotine u gospodarstvu. Delinkvencije na dug po kreditnim karticama za zajmoprimce s niskim primanjima povišene su i u porastu, a godišnji rast narudžbi osnovnih kapitalnih dobara nalazi se blizu nula posto.

Kako se gospodarstvo normalizira od pandemije, standardni gospodarski odnosi ponovno se uspostavljaju. To znači da će pobjeda nad inflacijom vjerojatno iziskivati povećanje stope nezaposlenosti, koja je već oko 40 baznih bodova iznad najniže postpandemijske razine. Temeljno gospodarstvo cvjeta, a monetarna politika neodgovarajuće je restriktivna. Mogućnost da smanjivanje cjenovnih pritisaka može nalagati blagi pad zabrinjava više nego stagflacija.

© Project Syndicate 2024.

Komentirajte prvi

New Report

Close