Nužno je bolje globalno upravljanje za izgradnju pravednije i sigurnije budućnosti

Autor: María Fernanda Espinosa , 27. listopad 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Cilj mora biti ponovna izgradnja i jačanje povjerenja građana u zajedničke institucije kako bi globalni sustav mogao učinkovitije djelovati vezano uz glavna pitanja s kojima se suočava međunarodna zajednica.

Svijet se suočava s nizom ozbiljnih prijetnji – od isključujućeg nacionalizma do jako moćne konkurencije i rastuće nejednakosti – koje sprečavaju međunarodnu zajednicu u zajedničkom radu na rješavanju drugih složenih izazova, kao što su distribucija cjepiva protiv bolesti Covid-19 i ubrzani tempo klimatskih promjena.

Međutim, globalne krize iziskuju globalna rješenja, a u svom željno očekivanom izvješću Naš zajednički program, glavni tajnik UN-a António Guterres iznio je novu viziju multilateralne suradnje.

Naš zajednički program, koji je napisan kao odgovor na obveze preuzete na prošlogodišnjoj 75. Općoj skupštini UN-a, jasan je poziv na bolje i uključivije globalno upravljanje koje je potrebno za izgradnju zelenije, pravednije i sigurnije budućnosti.

Neobično po duljini, sadržaju i opsegu za izvješće UN-a, nudi niz obećavajućih ideja za odvažnu, ali pragmatičnu strategiju transformacije.

Guterresove preporuke stavljaju naglasak na ubrzanje provedbe postojećih međunarodnih sporazuma, počevši od Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama iz 2015. i Programa održivog razvoja do 2030. Osim tih važnih inicijativa za zaštitu naših globalnih zajedničkih dobara, uspostava novog foruma za upravljanje njima postala je moralni i praktični imperativ.

Uzroci rastućeg siromaštva

Guterres ovdje pomiče granice pozivajući na prenamjenu gotovo ugašenog Starateljskog vijeća Ujedinjenih naroda za nadzor upravljanja oceanom, atmosferom i svemirom. To bi revitalizirano tijelo također bilo odgovorno za poboljšanje isporuke javnih dobara i odgovore na globalne prijetnje.

Nadalje, Guterres je podržao prijedlog Madridskog kluba da se na Svjetskom summitu o socijalnom razvoju 2025. ispitaju uzroci rastućeg siromaštva, sagleda razvoj događaja koji su pridonijeli nejednakosti prihoda i potaknu politike potrebne za osiguravanje pravednijeg društva. Rasprave na summitu trebale bi stvoriti zamah za potpunu provedbu ciljeva održivog razvoja i osigurati sveobuhvatan i zelen gospodarski razvoj nakon pandemije Covida-19.

Novi globalni društveni ugovor za rješavanje problema siromaštva, sve veće nejednakosti i pogoršanja klimatske krize zahtijevat će uključivanje građanskog društva, a Guterres s pravom naglašava njegovu ulogu u postizanju veće međunarodne solidarnosti.

Također napominje da je potrebno poduprijeti sve veći doprinos građana kolektivnom djelovanju unutar i preko granica. Ohrabrujuće je da se Našim zajedničkim programom predlažu posebne kontaktne točke građanskog društva u svim subjektima UN-a. Ali potrebno je više.

Dvije nedavne inicijative građanskog društva – Mi narodi pozivamo na uključivo globalno upravljanje i Zajedno prvi – predložile su Visokog izaslanika UN-a za građansko društvo koji izravno izvješćuje Guterresa. Takva pozicija osigurala bi usklađivanje, izvješćivanje na visokoj razini i još veći pristup organizacijama civilnog društva na razini cijelog sustava u donošenju odluka i programiranju UN-a.

Realizacija Guterresovog ambicioznog programa za uključiviji, umreženiji i učinkovitiji multilateralizam iziskuje orkestriranu strategiju. Cilj mora biti ponovna izgradnja i jačanje povjerenja građana u zajedničke institucije kako bi globalni sustav mogao učinkovitije djelovati vezano uz glavna pitanja s kojima se suočava međunarodna zajednica.

Guterresova inicijativa za sazivanje summita za budućnost na početku 78. Opće skupštine u rujnu 2023. dobar je početak za nadogradnju globalne arhitekture upravljanja.

Sazivanje ključnih aktera

U sklopu priprema za summit podupiremo zauzimanje glavnog tajnika za savjetodavni odbor na visokoj razini predvođen bivšim šefovima država ili vlada. Cilj tog tijela bio bi prepoznati globalna javna dobra kojima su najpotrebnija poboljšanja u upravljanju. Savjetodavni odbor također bi donio uravnoteženu političku perspektivu pripremama.

Istodobno, savjetovanja prethodno summitu mogla bi pomoći u razradi Guterresovih prijedloga o Programu za mir, Globalnom digitalnom sporazumu, Deklaraciji o budućim generacijama i novoj Platformi za hitne slučajeve za sazivanje ključnih aktera diljem svijeta kako bi se odgovorilo na složene krize.

Svaki od tih, kao i povezani, dalekosežni prijedlozi za inovacije u globalnom upravljanju koje podupiremo, zaslužuju ozbiljno razmatranje država članica UN-a i zajedno čine osnovu za ambiciozan dvogodišnji pothvat više dionika, kulminirajući summitom 2023.

Pozivamo svjetske čelnike da obrate pozornost na viziju glavnog tajnika za budućnost i s njom povezanu preporuku 50 bivših ministara u vladi i visokih dužnosnika UN-a za “predan međuvladin proces” kako bi se “ojačala i reformirala pravna i institucionalna mašinerija sustava UN-a”.

Mobilizacijom različitih aktera diljem svijeta – uključujući donositelje politika, aktiviste, akademike i poslovne ljude – međunarodna zajednica može osigurati da ovlaštenje za kolektivno oblikovanje “budućnosti kakvu želimo” usvojeno na prošlogodišnjoj Općoj skupštini postane stvarnost.

© Project Syndicate 2021.

Koautor članka je Danilo Türk, bivši predsjednik Slovenije, predsjednik je Madridskog kluba, organizacije s više od stotinu bivših demokratski izabranih predsjednika i premijera

Komentirajte prvi

New Report

Close