Ne otvarajte šampanjac: američka ekonomija daleko je od mekog slijetanja

Autor: Michael R. Strain , 24. ožujak 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Neki znakovi ukazuju na to da je gospodarstvo na rubu hlađenja, a ne pregrijavanja. No, ti pokazatelji upućuju da je tvrdo slijetanje, odnosno recesija, vjerojatnije.

Mnogi ekonomisti i komentatori otvaraju šampanjac i nazdravljaju američkim Federalnim rezervama jer su usmjerile gospodarstvo prema mekom slijetanju. Postoji samo jedan problem: avion još nije sletio. Kako bi izgledalo meko slijetanje?

Inflacija bi se zadržala na Fedovom cilju od dva posto ili blizu njega tijekom dužeg razdoblja, dok bi se zaposlenost i gospodarska proizvodnja povećavale po stopama dovoljno niskim da ne vrše pritisak na rast cijena, ali i dovoljno visokim da se izbjegne recesija.

Da, došlo je do znatnog usporavanja američkog gospodarstva, uz mnogo manje gospodarskih poteškoća nego što su se mnogi, uključujući mene, pribojavali. U 2021. gospodarstvo je dodalo u prosjeku 604.000 neto novih radnih mjesta za obračun plaća svaki mjesec. U 2023. prosječni neto mjesečni rast broja radnih mjesta pao je na 251.000. Isto tako, inflacija potrošačkih cijena znatno se ohladila.

Koristeći se Fedovom preferiranom mjerom, indeksom cijena osnovnih izdataka za osobnu potrošnju (PCE), inflacija na godišnjoj razini dosegnula je vrhunac od 7,1 posto u lipnju 2022. i pala na 2,4 posto do siječnja 2024. U tom razdoblju, stopa nezaposlenosti nikada nije premašila 4 posto.

Smanjiti broj slobodnih radnih mjesta

Ako visoke kamatne stope mogu smanjiti broj slobodnih radnih mjesta bez uništavanja zaposlenosti, onda bi Fed mogao postići meko slijetanje.

Neobično mutni izgledi
Unatoč tom impresivnom napretku, gospodarstvo je i dalje na određenoj udaljenosti od mekog slijetanja. Tržište rada neodrživo je vruće. U veljači su poslodavci dodali 275.000 radnih mjesta, oko tri puta više nego što bi se očekivalo tijekom mekog slijetanja. Očekuje se da će u prvom tromjesečju 2024. BDP rasti tempom koji bi, ako se održi, pridonio inflatornom pritisku.

Mjereno temeljnim indeksom cijena, indeksom cijena osnovnih izdataka za osobnu potrošnju, mjesečna inflacija u siječnju bila je viša nego u bilo kojem mjesecu od siječnja 2023. Osim podataka od mjesec dana, postoje i drugi razlozi za zabrinutost da bi se taj temeljni trend mogao ubrzati. Ako se to dogodi, inflacija bi mogla zapeti na razini koja nije u skladu s Fedovim ciljem, čime bi došlo do smanjenja broja koliko će puta Fed smanjiti kamatne stope ove godine, možda čak i na nulu.

Očekivanja rasta za 2024. poboljšavala su se tijekom prošle godine kao reakcija na Fedovu promjenu smjera i napuštanje podizanja kamatnih stopa. Financijski uvjeti ublaženi su u četvrtom tromjesečju 2023. i labaviji nego prije godinu dana, što bi moglo dovesti do pregrijavanja gospodarstva.

Tempo mjesečnog povećanja broja radnih mjesta nije se usporio prošle godine. Zapravo, neto zaposlenost možda je porasla u četvrtom tromjesečju 2023. i u veljači 2024., dok se rast plaća kretao oko 4,5 posto u prošloj godini, znatno iznad razine koja je u skladu s Fedovim ciljem inflacije cijena.

Ekonomski izgledi neobično su mutni, ima različitih skupova pokazatelja koji odašilju različite znakove. Neki znakovi ukazuju na to da je gospodarstvo na rubu hlađenja, a ne pregrijavanja. No, ti pokazatelji također upućuju na to da je tvrdo slijetanje – recesija – vjerojatnije od mekog slijetanja.

Primjerice, nove narudžbe kapitalnih dobara snažno su usporile, što upućuje na slabe izglede za poslovna ulaganja i ukupni rast BDP-a. Nadalje, drugi čimbenici povećavaju zabrinutost u pogledu izgleda za individualnu potrošnju. U siječnju je promet u maloprodaji zabilježio nagli pad, za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su prognostičari očekivali samo pad od 0,1 posto.

Delinkvencije na dug po kreditnim karticama rastu za sve dobne skupine od početka 2022., a nedavno su premašile pretpandemijske razine. Što je najvažnije, raspoloženje potrošača ostaje u recesijskom teritoriju, vjerojatno zbog visokih razina cijena i visokih kamatnih stopa.

Raspoloženje je važno jer recesije u konačnici uzrokuju gubitak povjerenja u budućnost. Potrošači koji su zabrinuti za svoje kratkoročne financije ograničavaju potrošnju. Recesijska psihologija uzima maha, što navodi tvrtke na ukidanje slobodnih radnih mjesta i otpuštanje radnika, a to zauzvrat dodatno smanjuje potražnju.

Recesijsko razmišljanje
Meko slijetanje, inflacija trajno na Fedovom cilju i rast zaposlenosti i BDP-a održivim tempom, manje je vjerojatno od ponovnog ubrzanja gospodarstva ili blage kontrakcije. Ako recesijski način razmišljanja zaživi, može doći do brze kontrakcije gospodarstva jer nijedna tvrtka ne želi posljednja zauzeti konzervativan stav o potrošnji i broju zaposlenih. Kada stopa nezaposlenosti poraste za pola posto u roku od jedne godine, ona nastavlja rasti u recesijskom teritoriju (često se kaže da ide gore dizalom, ali se spušta pokretnim stubama).

Naravno, meko slijetanje nije nemoguće. Najprivlačniji argument za ovaj ishod jest da je “zategnutost” na tržištu rada uglavnom potaknuta povišenim razinama slobodnih radnih mjesta, a ne prekomjernom zaposlenošću.

Broj otvorenih novih radnih mjesta u ožujku 2022. bio je 75 posto veći nego u veljači 2020., ali je trenutačno ni trećinu veći u usporedbi s pretpandemijskim razinama. Ako visoke kamatne stope mogu smanjiti broj slobodnih radnih mjesta bez uništavanja radnih mjesta, onda bi Fed mogao postići meko slijetanje.

U uvjetima smanjene vidljivosti Fed mora nastojati procijeniti u kojem smjeru ide gospodarstvo. U vrijeme pisanja ovog teksta, ulagači na tržištu obveznica očekuju da će do prvog smanjenje kamatnih stopa doći u lipnju. Budući da je stopa politike Feda znatno iznad takozvane ‘neutralne stope’, to je razumna prognoza.

No, ako gospodarstvo ovog proljeća bude jednako snažno kao što je bilo na početku ove godine, ravnoteža rizika ukazat će na kretanje suprotno smanjenju kamatnih stopa. Drugim riječima, ne otvarajte šampanjac.

Komentirajte prvi

New Report

Close