Moguće je da će inflacija u SAD-u sljedeće godine dovesti do recesije

Autor: Michael R. Strain , 30. svibanj 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

U istraživanju Nacionalnog saveza neovisnih poduzetnika samo 4% tvrtki reklo je da bi sljedeća tri mjeseca bila dobro vrijeme za širenje, što je pad za više od polovice u odnosu na šest mjeseci ranije.

Brza inflacija potrošačkih cijena u Sjedinjenim Američkim Državama prikriva znakove usporavanja gospodarskog rasta koje bi moglo ugroziti dugovječnost sadašnjeg rasta.

Iako su izdaci za nominalnu osobnu potrošnju porasli za 3,4% između listopada 2021. i ožujka 2022. (posljednji mjesec za koji su dostupni podaci), obračunavanje viših cijena pokazuje da su izdaci za osobnu potrošnju u cjelini bili nepromijenjeni. I maloprodaja prilagođena inflaciji izgleda još gore, nepromijenjena je od ožujka 2021. godine.

To se usporavanje prikazuje i u podacima javnog mnijenja. Prošlomjesečna anketa CNBC-Momentivea pokazala je da više od polovice Amerikanaca već manje objeduje u restoranima te da ih je više od jedne trećine smanjilo vožnju osobnim automobilom ili otkazalo mjesečnu pretplatu.

Takva smanjenja potrošnje mogla bi ozbiljno rasti: 40% ispitanika izjavilo je da će, ako se više cijene nastave, razmotriti otkazivanje odmora, a 76% izrazilo je zabrinutost da će ih više cijene prisiliti na preispitivanje vlastitih financijskih izbora.

Potkrepljujući ove zaključke, indeks raspoloženja potrošača Sveučilišta Michigan zabilježio je najnižu razinu u desetljeću uslijed inflacije – nižu čak i nego u proljeće 2020., kada je pandemija bolesti Covid-19 uzrokovala nagli porast nezaposlenosti i ozbiljan gospodarski pad.

Smanjene realne plaće
Stagnacija potrošnje i ublažavanje planova za buduću potrošnju ne bi trebali biti iznenađujući, s obzirom na to da je inflacija smanjila realne plaće za većinu radnika. Do sada su potrošači u velikoj mjeri zadržali tekuću potrošnju, unatoč učinku viših cijena na kućne proračune. Ali to neće trajati vječno, a možda neće trajati ni u drugoj polovici godine.

Potrošnja građana predstavlja najveći dio američkog gospodarstva, ali poduzeća okrenuta budućnosti možda također planiraju usporavanje. Prošlog mjeseca, istraživanje američke Banke federalnih rezervi u Philadelphiji pokazalo je da su proizvodne tvrtke imale najniža neto očekivanja za povećanje buduće aktivnosti od prosinca 2008. godine – na razini Velike recesije. Više od 85 posto tvrtki izjavilo je kako su im se povećale ulazne cijene.

Slično tome, u travanjskom istraživanju koje je proveo Nacionalni savez neovisnih poduzetnika, samo 4% tvrtki reklo je da bi sljedeća tri mjeseca bila dobro vrijeme za širenje, što predstavlja pad za više od polovice u odnosu na šest mjeseci ranije. Prošle jeseni češće se događalo da tvrtke očekuju veću prodaju u sljedeća tri mjeseca; sada 12% više poduzeća očekuje manju prodaju u sljedeća tri mjeseca.

Svakako, mnogi drugi pokazatelji upućuju na to da oporavak ostaje na dobrom putu. No, ti rezultati zabrinjavajući su jer ukazuju na mogućnost da potrošači zastajkuju te da kućanstva i poduzeća postaju sve pesimističnija.

U skladu s tim, američke Federalne rezerve moraju uskladiti svoje planove – i svoju retoriku – sa svim podacima. Dok predsjednik Feda Jerome Powell govori o “brzom” podizanju kamatnih stopa na razinu na kojoj monetarna politika više ne potiče potražnju, jastrebovi u odboru središnje banke za donošenje politika zalažu se za još agresivnije djelovanje.

Primjerice, James Bullard, predsjednik Banke federalnih rezervi u St. Louisu, želi da kamatna stopa politike Feda do kraja godine dosegne raspon od 3,25 do 3,5%.

Hlađenje gospodarstva
Taj put može u konačnici biti potreban. No, s obzirom na bljeskajuća žuta svjetla – uključujući usporavanje nominalnog prosječnog rasta plaća u travnju – Fed bi trebao paziti da ne zaglavi u određenom načinu djelovanja nerazboritim uvjetovanjem tržišnih očekivanja jastrebovskom retorikom.

Uostalom, jastrebovi u FED-u možda precjenjuju koliko će biti teško ohladiti gospodarstvo. Uobičajeno je da Fed uvodi otpuštanja kako bi usporio gospodarstvo. Ali na današnjem tržištu rada smanjen je raspon između ponuđene i tražene cijene zbog prekomjernih slobodnih radnih mjesta, a ne zbog visoke razine zaposlenosti. Smanjenje slobodnih radnih mjesta pokazat će se lakšim od izazivanja otpuštanja.

Štoviše, financijski uvjeti već brzo reagiraju – i preventivno – na potencijalno monetarno pooštravanje, pri čemu prinosi na državne obveznice rastu, a 30-godišnje fiksne hipotekarne stope porasle su s oko 3% na početku godine na preko 5% ovog mjeseca. Povrh tih zbivanja, ruski rat u Ukrajini i usporavanje gospodarstva u Kini donekle će ohladiti američko gospodarstvo, dodatno smanjujući opterećenje Feda.

Osim toga, dugoročna inflacijska očekivanja prilično su stabilna, što znači da bi Fedu trebalo biti lakše resetirati kratkoročnu inflaciju sada nego što je to bilo tijekom 1970-ih i 1980-ih, kada je dugoročna očekivanja trebalo ponovno uspostaviti od nule.

Fed bolno zaostaje tijekom 2021. godine. Ne vidjevši u kojoj su mjeri inflatorni pritisci rasli, dolio je gorivo na gospodarstvo koje je već bilo vruće. Ako se ekonomski uvjeti uspore naglije nego što Fed očekuje, morat će okretnije reagirati na ublažavanje u 2022. nego na jačanje 2021. godine.

Hoće li SAD doživjeti recesiju tijekom sljedeće godine, moglo bi visjeti o koncu.

© Project Syndicate, 2022.

Komentirajte prvi

New Report

Close