Ključan će biti ‘tajming’ prodaje Optime

Autor: Bernard Ivezić , 03. veljača 2020. u 10:21
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Unitedova kupnja Tele2 i HT-ova prodaja Optime jesu povezani, ali tempo diktira HT.

Optimu telekom (OT), kako sad stvari stoje, najvjerojatnije će preuzeti United group, novi operater i ujedno treći najveći telekom u Jadranskoj regiji, koji je uz AZTN-ovo odobrenje za kupnju Tele2 Hrvatska službeno ušao na domaće tržište. Ima više razloga za to i baš zato će važniji od samog kupca, u slučaju prodaje OT-a, biti tajming. Hrvatski telekom (HT) ne može kupiti OT.

Taj je operater u dominantnom suvlasništvu Zagrebačke banke (Zaba) i HT-a pa njime može isključivo upravljati. A1 Hrvatska (bivši Vipnet) dosad nijednom nije bio spreman platiti premiju u ovakvim akvizicijama. Tako mu je, primjerice, izmakao Iskon, kojeg je preuzeo HT. Izuzetak je akvizicija B.neta, kojeg je A1 preuzeo od Bewaga. Visok iznos te transakcije tumači se konsolidacijom na austrijskom tržištu, odakle i Bewag i A1 dolaze, a ne hrvatskim prilikama.

K tome, A1 se u naprednoj fiksnoj telekom infrastrukturi, i to na temelju nekoliko pokazatelja, pohvalio da je  nadmašio HT pa mu kupnja OT-a tržišno ne igra o glavu. Trećih kupaca na hrvatskom tržištu dosad u pravilu nije bilo. Bolno je toga bio svjestan i matični švedski Tele2, koji je tu kompaniju pokušavao prodati u više navrata. Čak se zbog toga odlučio snažnije upustiti u konsolidaciju hrvatske operacije, uz dodatna ulaganja, a onda mu se posrećilo.

Kad je postalo jasno da će OT u određenom trenutku biti na prodaju, i Tele2 je za poslovanje u Hrvatskoj dobio priliku da ga utrži. Bez objedinjenog mobilnog i fiksnog poslovanja, naime, ovdje je teško stvoriti volumen, koji je u telekom industriji presudan da bi se postigla zdrava profitabilnost. I to je ono što cilja United group – objediniti OT-ovu fiksnu infrastrukturu s milijun korisnika Tele2.

Možda čak ima i simbolike u tome što su takoreći istovremeno AZTN sa zelenim svjetlom Unitedu i Tele2 te HT s objavom OT tendera izašli u isto vrijeme. No, dok se za AZTN može reći da se požurio, HT je s objavom prodaje Optime čekao zadnji, apsolutno zadnji mogući rok. Držite li poziciju u OT-u upravo je to ono što morate primijetiti. K tome, HT nije obvezan OT i prodati.

Formalna objava tendera je dovoljna, a bez obzira na ishod, 10. srpnja 2021. HT će prestat upravljati OT-om. Možda će HT s odlukom pričekati dotad. U branši se komentira da bi se dogovor o prodaji 54,31% dionica (drže ih Zaba i HT) mogao postići ove godine, realizacija ići od iduće godine, a onda na proljeće ili ljeto 2021. u red za naplatu bi došli i mali dioničari OT-a. To je samo opcija. Ipak, važno ju je uzeti u obzir ako se računa na “brzu” zaradu na OPTE-R-A.

Komentirajte prvi

New Report

Close