Indija je dala glas zemljama globalnoga juga u interakcijama s članicama G20

Autor: Raj Kumar Srivastava , 15. kolovoz 2023. u 22:00
Narendra Modi i Emmanuel Macron/PIXSELL/ABACA

Cilj indijskog predsjedanja G20 pod geslom “Jedna zemlja – jedna obitelj – jedna budućnost” je izgraditi jednoglasnost u rješavanju kolektivnih globalnih izazova na što učinkovitiji način.

Proslava 76. godišnjice neovisnosti Indije 15. kolovoza 2023., kulminacija je 75 tjedana proslave te 75 godina naše neovisnosti pod nazivom “Azadi ka Amrit Mahotsav”. U toj smo prigodi predstavili našim građanima ambiciozan cilj transformacije Indije u potpuno razvijenu zemlju u sljedećih 25 godina, u kojoj će demokracija, demografija te raznolikost biti temelj našeg razvoja.

Zamah u sveobuhvatnom rastu u Indiji već je vidljiv. Razvitak bi trebao isto imati pozitivne globalne implikacije u jačanju mira, stabilnosti i prosperiteta. Uzmimo za primjer kako Indija brzo postaje prijestolnica ljudskih resursa za svijet sa svojom mladom demografskom slikom i fokusom na obrazovanje temeljeno na sveobuhvatnim vještinama.

Također, sve veća poljoprivredna i industrijska proizvodnja te poboljšana logistika u Indiji rješavat će izazove globalnih opskrbnih lanaca u nadolazećim godinama. Indijski fokus na tehnologiju ali i tehnološki orijentirana globalna strateška partnerstva sa SAD-om i EU postala bi osnova za pronalaženje rješenja za globalne izazove. A tradicionalne indijske civilizacijske mudrosti, kao što su joga, ajurveda i duhovnost unapređuje globalno blagostanje i mir među ljudima.

Predanost uključivom razvoju

Tema indijskog predsjedanja G20, “Vasudhaiva Kutumbakam” (Jedna zemlja – jedna obitelj – jedna budućnost) ima za cilj izgraditi jednoglasnost u rješavanju kolektivnih globalnih izazova na što učinkovitiji način. Indija je dala glas zemljama globalnog juga i istaknula ih u interakcijama s G20 članicama, čineći ih tako inkluzivnijima.

Primjer indijske predanosti uključivom razvoju jasan je u vodstvu premijera Modija koji je omogućio pristup pitkoj vodi za 110 milijuna ruralnih kućanstava. Vladin posvećeni fokus na poboljšanje pristupa sanitarnim uvjetima, prehrani, gorivu za kuhanje, financijskoj uključenosti, pitkoj vodi i električnoj energiji doveo je do značajnog smanjenja siromaštva u Indiji, utirući put prema postizanju ciljeva iz strategije održivog razvoja (SDG-a) za iskorjenjivanja siromaštva do 2030. Indija je dobro pripremljen domaćin sastanka na vrhu G20 za tri tjedna u New Delhiju, što bi donijelo vrijedne zaključke koji su rezultati kolektivnog napornog rada ostvaren uz gotovo 200 sastanaka u proteklih 10 mjeseci.

Svijet trenutačno prolazi kroz teško vrijeme. MMF je predvidio da će stopa globalnog gospodarskog rasta pasti s 3,4% u 2022. na 2,8% u 2023. Očekuje se da će rast robne razmjene pasti s 2,7% u 2022. na 1,7% u 2023. (WTO). Niz povezanih događaja, od pandemije COVID-19 do rusko-ukrajinskog rata, visoke inflacije, geopolitičkih napetosti i prekida opskrbnih lanaca, uzrokovao je ovaj ekonomski pad. Indija se prilično dobro snalazi u ovim teškim vremenima. Indija je među najbrže rastućim zemljama na svijetu. Indijski izvoz roba i usluga dosegao je 766 milijardi američkih dolara u 2022. Izvoz robe je 453 milijarde američkih dolara, dok je izvoz usluga porastao za 30% u odnosu na 2021. i dosegnuo 313 milijardi američkih dolara u 2022.

Indija je među glavnim investicijskim destinacijama u Aziji. U 2021. Indija je bila sedmi najveći primatelj izravnih stranih ulaganja, s priljevima od 45 milijardi američkih dolara. Iste godine, Indija ostvaruje 50% ukupnih ulaganja u istraživanje i razvoj u Aziji.

Nastavak visokog rasta i izvoza u Indiji potaknuti su uz nekoliko reformi koje će probiti “led”, počevši od implementacije GST-a do sheme poticaja vezanih uz proizvodnju (PLI) i mjera za smanjenje logističkih troškova, kao što je nacionalni master plan PM Gati-Shakti (PMGS-NMP) i Nacionalna logistička politika (NLP).

Prema analizi Svjetske banke za 2023., usredotočenost na logistički sektor pomogla je Indiji da poboljša svoj rang s 44. u 2018. na 38. mjesto (od 139 zemalja) u 2023. u Indeksu logističke uspješnosti.

Kako bi ispunila izvozni cilj od 2 trilijuna američkih dolara do 2030., Indija je ubrzala pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini (FTA) s istomišljenicima i ali i kritičnim izvoznim tržištima. Potpisala je opsežne sporazume s Mauricijusom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te ECTA (Sporazum o gospodarskoj suradnji i trgovini) s Australijom. Pregovara o cjelovitom sporazumu s UK-om, Australijom, Kanadom i Europskom unijom. Ovi su sporazumi usredotočeni na diversifikaciju izvoznih košarica roba i usluga, privlačenje ulaganja i izgradnju otpornih opskrbnih lanaca.

Jačanje bilateralnih odnosa

U proteklih 12 mjeseci uspjeli smo ojačati naše bilateralne odnose s mnogim zemljama, uključujući i s Hrvatskom. Prvi ikada posjeti Indiji hrvatskog ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana, bivše predsjednice gđe Kitarović, bivšeg ministra za znanost i tehnologiju dr. Dragana Primorca, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića i saborskog zastupnika Domagoja Hajdukovića. Valjalo istaknuti posjet ministrice Meenakashi Lekhi iz Indije, Zagrebu u travnju i Dubrovniku u srpnju kao i posjet predsjednika Indijskog vijeća za kulturne odnose i zastupnika u parlamentu, dr. Vinay Sahasrabuddhe Dubrovniku u kolovozu, kao pokazatelje našeg rastućeg partnerstva.

Rast među našim ljudima je procvjetao, posebno u područjima 4T-a (trgovine, tehnologije, turizma i talenta). Očekujemo eksponencijalni rast u tim područjima. Sport i vještine postali su ključni komplementarne poveznice Indije i Hrvatske s više hrvatskih trenera koji doprinose u različitim sportskim područjima u Indiji, dok indijski kvalificirani ljudski resursi doprinose hrvatskom gospodarstvu u sektorima poput ugostiteljstva, brodogradnje, građevinarstva, poljoprivrede i naravno informacijskih tehnologija.

Komentirajte prvi

New Report

Close