Hoće li kriptovalute preživjeti? Glasine o smrti svakako su pretjerane…

Autor: Kenneth Rogoff , 01. prosinac 2022. u 07:00
Foto: Reuters

Samo prilagođavanje cijena nije smak svijeta. Važno je pitanje hoće li lobisti u kripto industriji moći obuzdati štetu. FTX možda jest najveći skandal do sada, no vjerojatno ne i posljednji.

Velika propast FTX-a, kripto carstva vrijednog 32 milijarde dolara čuda od djeteta Sama Bankman-Frieda, izgleda da će ostati zapamćena kao jedan od velikih financijskih debakala svih vremena.

S pričom punom slavnih osoba, političara, seksa i droge, budućnost se smiješi producentima igranih i dokumentarnih filmova. Ali, da parafraziram Marka Twaina, glasine o smrti kriptovaluta itekako su pretjerane. Istina, gubitak povjerenja u “burze” kao što je FTX, zapravo financijske posrednike za kriptovalute, gotovo sigurno znači kontinuirani strmoglavi pad cijena podređene imovine.

Velika većina bitcoin transakcija obavlja se “izvan lanca” na burzama, a ne u samom bitcoin blockchainu. Ti financijski posrednici znatno su prikladniji, njihovo korištenje puno je manje složeno i ne troše ni približno toliko energije.

Povratak korijenima
Pojava burzi bila je glavni čimbenik koji je potaknuo rast cijena kriptovaluta, a ako se regulatori žestoko obruše na njih, past će cijena podređenih tokena. Sukladno s tim, pale su cijene bitcoina i ethereuma. Ali samo prilagođavanje cijena nije smak svijeta. Važno je pitanje hoće li lobisti u kripto industriji moći obuzdati štetu.

Do sada je njihov novac dovoljno govorio; Bankman-Fried navodno je dao 40 milijuna dolara za potporu demokratima u SAD-u, a njegov kolega iz FTX-a Ryan Salame navodno 23 milijuna dolara republikancima.

Takva darežljivost zasigurno je pomogla uvjeriti regulatore širom svijeta da slijede pristup regulaciji kriptovaluta koji bi se mogao nazvati “pričekajmo pa ćemo vidjeti”, umjesto da se percipiraju kao gušenje inovacija. Pa, čekali su, a s padom FTX-a, moramo se nadati da su vidjeli.

Ali što će zaključiti? Najizgledniji put je poboljšanje propisa centraliziranih burzi – tvrtki koje pomažu pojedincima s pohranom i trgovinom kriptovalutama “izvan lanca”. Činjenica da financijski posrednik vrijedan više milijardi dolara nije bio podložan uobičajenim zahtjevima za vođenje evidencije zapanjujuća je, bez obzira što netko mislio o budućnosti kriptovaluta.

Naravno, tvrtke bi se suočile s troškovima usklađivanja, ali učinkoviti propisi mogli bi vratiti povjerenje, što bi koristilo tvrtkama koje namjeravaju pošteno poslovati, a koje su zasigurno u većini, barem ako se te burze ponderiraju po veličini.

Veće povjerenje u preostale burze moglo bi čak dovesti do viših cijena kriptovaluta, iako bi mnogo toga ovisilo o tome u kojoj su mjeri regulatorni zahtjevi, posebno o pojedinačnim identitetima, u konačnici potkopali potražnju.

Vitalik Buterin, suosnivač ethereum blockchaina i jedan od najutjecajnijih mislilaca kripto industrije, tvrdi da je prava lekcija iz propasti FTX-a da se kriptovalute moraju vratiti svojim decentraliziranim korijenima.

Centralizirane burze poput FTX-a čine holding i trgovanje kriptovalutama mnogo praktičnijim, ali nauštrb otvaranja vrata menadžerskoj korupciji, baš kao i u bilo kojoj konvencionalnoj financijskoj tvrtki. Decentralizacija može značiti veću ranjivost na napad, ali do sada su se najveće kriptovalute, poput bitcoina i ethereuma, pokazale otpornima.

Problem s decentraliziranim burzama je njihova neučinkovitost u usporedbi s, recimo, Visom i Mastercardom ili normalnim bankovnim transakcijama u naprednim gospodarstvima. Centralizirane burze poput FTX-a demokratizirale su kripto domenu, dopuštajući običnim ljudima bez tehničke vještine da ulažu i obavljaju transakcije

Svakako je moguće da će se na kraju pronaći načini za udvostručenje brzine i troškovnih prednosti centraliziranih burzi. Ali to se čini malo vjerojatnim u doglednoj budućnosti, zbog čega je teško shvatiti zašto bi se itko tko se ne bavi utajom poreza i odstupanjem od propisa (da ne spominjemo kriminal) koristio kriptovalutama, što sam odavno naglasio.

Primjer Kine
Možda bi se regulatori trebali zalagati za decentraliziranu ravnotežu zahtijevajući da burze znaju identitet svakoga s kim obavljaju transakcije, uključujući na blockchainu. Iako to može zvučati nevino, prilično bi otežalo trgovanje anonimnim blockchainom u ime kupaca burze. Istina, postoje alternative koje uključuju “analizu lanca”, pri čemu se transakcije u i iz bitcoin novčanika (računa) mogu algoritamski ispitati, omogućujući da se temeljni identitet otkrije u nekim slučajevima.

Ali ako je ovaj pristup uvijek bio dovoljan, a sav privid anonimnosti uvijek bi se mogao izbrisati, teško je shvatiti kako bi se kriptovalute mogle natjecati s učinkovitijim mogućnostima financijskog posredovanja. Konačno, umjesto da zabrane posrednike za kriptovalute, mnoge zemlje poput Kine mogu zabraniti sve transakcije.

Da obavljanje transakcija u bitcoinu, ethereumu i većini drugih kripto zapisa postane ilegalno, to ne bi zaustavilo svakoga, ali bi ograničilo sustav. Samo zato što je Kina bila među prvima, ne znači da je strategija pogrešna, pogotovo ako se sumnja da se glavne transakcije odnose na utaju poreza i kriminal, slično velikim papirnatim novčanicama u apoenima od 100 dolara.

Na kraju će i druge zemlje vjerojatno slijediti vodstvo Kine, no malo je vjerojatno da će najvažniji igrač, SAD uskoro poduzeti hrabru strategiju. FTX možda jest najveći skandal u industriji kriptovaluta do sada; nažalost, malo je vjerojatno da će biti posljednji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close