Edukacijom protiv trumpizma i divljaštva rođenog na internetu

Autor: Vladimir Nišević , 17. siječanj 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Stvaranje razumljivih vrijednosti među mladima, od najranijih dana, jedini je način da one budu prenesene i u cyber prostor koji jedino na taj način može biti osvojen.

Lako je podcijeniti ili precijeniti utjecaj trumpizma jer pojava koja je pogodila Sjedinjene Američke Države, a kulminirala provalom rulje u Kongres čini se da je bila neočekivana čak i onima koji su gajili najcrnje misli o vladavini Donalda Trumpa.

Zato su i reakcije, ako izuzmemo pristaše američkog predsjednika, tako šarolike – od osuda za napad na demokraciju do lamentacija o cenzuri na društvenom mrežama nakon što je Trumpu zabranjen pristup.

Ono što je sada sasvim jasno je kako se Zapad nije nakon korone probudio u novom svijetu ili novom normalnom, već je zapadna hemisfera prema novom krenula tek kada su na valu niskih strasti i strahova na čelo nekih država sjele osobe koje nisu mogli opisati niti tvorci znanstvene fantastike prije nekih 40 ili 50 godina.

Vojska će slabo pomoći 

Novo normalno tako zapravo nije započelo s Covidom-19 već je ga korona otkrila ili bila okidač da takva normala izađe iz svog skrovišta, a ono je već bilo svuda oko nas, samo ne u realnom vremenu i opipljivom prostoru nego u onom što zovemo cyber prostor.

I da, upravo taj teritorij nastanili su svi mogući čudaci i stvorili svijet koji bi, ako ne pripazimo, na kraju mogao presuditi ovom svijetu koji toliko dobro poznajemo. Jer kao i kod svakog sudara svjetova ili civilizacija neminovan je krš i lom.

Samo u ovom našem slučaju iz 2020. godine ne radi se o sukobu dva plemena ili dva carstva već o ratu dva potpuno neusporediva i u potpunosti različita svijeta.

To više izgleda poput sukoba nas i izvanzemaljaca, jer ono što nastanjuje dubine cyber svijeta, a sve češće izlazi na površinu preko društvenih mreža i raznih portala, nama koji još uvijek većinu vremena provodimo u opipljivom, poznatom svijetu potpuno je nerazumljivo.

I tu počinje veliki problem jer u ovom trenutku nakon onog što se dogodilo u SAD-u, i svih drugih suludih i neobjašnjivih pojava, čini se da taj nama nepoznati svijet pobjeđuje i polako ovladava poznatim nam prostorom. Snimke iz Capitol Hilla ne pokazuju nam prepoznatljive prosvjednike, teroriste, rulju koja juriša na “zimski dvorac” već zaigranu masu koja želi sve prikazati u cyber prostoru kako bi dobili još koji ”like” ili uzeli fotografiju kao suvenir.

To je ista ona masa koja svakog dana kroz razne internetske kanale postavlja svoje teorije zavjere, ali istovremeno i smiješne video uratke i sulude postove o ručku ili kućnom ljubimcu – samo da je šareno i primijećeno.

I voditi s takvim svijetom sukob klasičnim putem jednako je suludo kao jurišanje sjekirama Indijanaca u Sjevernoj Americi na prve doseljenike koji nose puške.

Snimke Nacionalne garde koja spava po američkom Kongresu jednaka je demonstracija sile poput dezinfekcije ulica na početku korone.

I jedno i drugo neće i nema nikakvog učinka. Jer korona je tu, a svi oni milijuni spremni na juriš na naše osnovne demokratske vrijednosti ušli su cyber prostoru u svojoj zemlji i nikakvom vojskom ne može ih se pronaći.

Teorije zavjere i niske strasti

Pa kako onda ratovati i što uraditi? Mislim da svi na Zapadu zaboravljaju jednu veliku civilizacijsku stvar, a ona se zove obrazovanje. Edukacija od najranijih dana puno je učinkovitija od bilo kakve vojske ili cenzure.

Stvaranje razumljivih vrijednosti među mladima jedini je način da te iste vrijednosti budu prenesene i u cyber prostor koji jedino na taj način može biti osvojen. Trump je jasno upozorenje svim državama Zapada da ako ne počnu djelovati već sutra, prekosutra pobjeđuje jedna druga civilizacija, a siguran sam da u njoj ne želimo živjeti.

Problem je i gospodarske naravi – ekonomija cyber prostora također je potpuno drukčija i u njemu nešto što kompanije iz našeg svijeta zovu društveno odgovornim ponašanjem ne postoji.

Tamo vladaju niske strasti, strahovi, teorije zavjere, brze informacije za koje je nevažno jesu li istinite ili ne, klikovi i daleko brži protok vremena koji se mjeri u minutama, a ne danima.

Oni ozbiljni vladari našeg svijeta morat će dobro razmisliti i okrenuti se od klasične vojske, klasičnog gospodarstva i u stvari se vratiti u vrijeme prosvjetiteljstva jer jedino tako možemo kroz nekih 30-ak godina možda i pobijediti, ali moramo početi već sada.

Jer vrlo važno povijesno upozorenje je da trumpizam leži u svima nama samo ako ga netko na pravilan način zna potaknuti. Dio onog animalnog divljaštva je u svakom čovjeku, ali pitanje je kako to divljaštvo zatomiti i odgojiti u cyber prostoru – čini se ne cenzurom već odgojem

Komentirajte prvi

New Report

Close