Borci protiv klimatskih promjena još nisu uvjerili ulagače i tvrtke da djeluju

Autor: Bertrand Badré i Benoit Mercereau , 06. travanj 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Kada bi sva poduzeća smanjila svoje emisije CO2 u skladu sa svojim najnaprednijim kolegama, globalne emisije smanjile bi se za 65%, a cijene dionica tih poduzeća u prosjeku bi se povećale za 8%.

U investicijskom svijetu ovih se dana govori o ekološkim, socijalnim i upravljačkim (ESG) standardima. No, unatoč bilijunima dolara ulaganja označenim kao “ESG”, ovom obliku ulaganja tek predstoji velik utjecaj u stvarnom svijetu.

To se posebno odnosi na ekološki aspekt (iako društveni utjecaj takvih ulaganja nije bio mnogo očitiji). Koalicije ulagača u borbi protiv klimatskih promjena doživjele su procvat, obećavajući usmjeravanje ogromne količine kapitala prema “zelenim” tvrtkama i industrijama. Na prošlogodišnjoj Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) privatne financijske institucije obećale su mobilizirati 130 bilijuna dolara – što je brojka veća od globalnog BDP-a – za čistu energiju. Pa ipak, klimatski izgledi samo se pogoršavaju. Prošlomjesečno izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama ponudilo je “najmračnije upozorenje do sada” o tome što čeka čovječanstvo na planetu koji se brzo zagrijava.

Dobro došli u svijet greenwashinga: Iako su se vlasnici tvrtki obvezali na smanjenje emisija ugljikovog dioksida, zapravo nisu naredili menadžerima tvrtki da to učine. No, umjesto okrivljavanja ulagača ili tvrtki, aktivisti ESG ulaganja trebali bi razmotriti zašto postoji tako veliki, postojani jaz između javnih obveza i djelovanja. Jednostavno rečeno, zagovornici borbe protiv klimatskih promjena nisu uspjeli uvjeriti ulagače i tvrtke da djeluju jer nisu razumjeli što u konačnici pokreće poslovanje.

Sviđalo se to vama ili ne, većina ulagača potiho dijeli mišljenje Miltona Friedmana da je “društvena odgovornost poslovanja povećati njegovu dobit”. Investicijski menadžeri čuju se s klijentima kada su njihovi financijski prinosi preniski, ne previsoki. Većina ulagača željela bi činiti dobro, uz dobre rezultate, ali im je draže i kada desna ruka može tvrditi da ne zna što radi lijeva – kada mogu iskoristiti poticaj da “spase svijet”, nastavljajući maksimizirati dobit nemilosrdnom učinkovitošću.

Nude besplatne alate

Zagovornici ESG ulaganja trebali bi priznati stvarnost ulagača umjesto da se pokušavaju boriti protiv nje ili je mijenjati. Budući da će ulagači smatrati poduzeća odgovornima ako ne zarade više novca, zagovornici ESG ulaganja moraju se očitovati o takvim standardima s poslovnog aspekta. Ako će pozitivan utjecaj ESG ulaganja povećati dobit tvrtke, ulagači se neće zaustaviti gotovo ni na čemu kako bi maksimizirali taj utjecaj.

Da bi argument s poslovnog aspekta bio uvjerljiv, mora biti promišljen i realan. Prema istraživanju Arabesquea, 88% “studija operativne učinkovitosti pokazuje da solidne prakse ESG ulaganja rezultiraju boljim operativnim performansama”. No, iako ESG ulaganja mogu otključati vrijednost dioničara, neće svako djelovanje ESG ulaganja povećati dobit. Na primjer, iako će povećanje plaća za 10% koristiti zaposlenicima i pomoći u privlačenju i zadržavanju talenata, utrostručenje plaća vjerojatno bi ugrozilo financijsku održivost poduzeća.

Ulagači bi stoga trebali utvrditi “značajna” pitanja ESG ulaganja koja izravno utječu na konačnu bilancu poduzeća. Financijski nevažna pitanja ESG ulaganja mogu biti relevantna za ukupni utjecaj, ali kako kaže George Serafeim s Harvard Business School, “trošenje sredstava na nevažna pitanja je poput filantropije”.

Prepoznavanje važnih problema ESG ulaganja nije uvijek jednostavno. Francuski dom umirovljenika Orpea bio je visoko ocijenjen s aspekta ESG ulaganja; međutim, ranije ove godine cijena dionica pala je za 60%, nakon tvrdnji da se loše odnosi prema starijim pacijentima.

Ulagači također moraju odrediti prioritete među različitim komponentama ESG ulaganja. Ocjene ESG-a ponderirani su prosjek stotina pokazatelja. Čak i da su svi važni, ne bi bilo izvedivo da bilo koja tvrtka postavi stotine novih ciljeva za sebe. Umjesto toga, ulagači se moraju usredotočiti na inicijative ESG-a koje će najviše povećati vrijednost dioničara. Suradničke platforme poput ESG-a za ulagače nude besplatne alate s kojima uobličuju takav pristup za više od 2000 tvrtki.

Financijski poticaji izazvat će željenu reakciju ulagača i tvrtki mnogo pouzdanije od poticanja na spas planeta. Usredotočujući se na ESG djelovanje koje će otključati najveću vrijednost dioničara, možemo stvoriti čestit krug između financijskih prinosa i stvarnog utjecaja. Istraživanje ESG-a za ulagače upućuje na to da usvajanje najboljih praksi o samo dva ključna ESG pitanja – emisijama i gospodarenju otpadom – može povećati cijenu dionice tvrtke u prosjeku za 22%.

Nove norme i standardi

Kada bi sva poduzeća smanjila svoje emisije CO2 u skladu sa svojim najnaprednijim kolegama, globalne emisije smanjile bi se za 65%, a cijene dionica tih poduzeća u prosjeku bi se povećale za 8%. Nadalje, usvajanjem najboljih praksi u gospodarenju otpadom smanjio bi se globalni otpad za 72% i dioničarima u prosjeku donio neočekivanu dobit od 5%.

Sada kada imamo ove nove podatke i alate, zagovornici ESG ulaganja trebali bi prestati s razmiricama i početi prepoznavati ESG kao ogromnu poslovnu priliku. Ako ste ulagač koji želi zaraditi više novca, trebali biste pažljivo prihvatiti ESG, s naglaskom na poboljšanje najvažnijih pitanja. A ako ste ESG aktivist, trebali biste potaknuti ulagače da ozbiljno rade svoj (tradicionalni) posao, prepoznavajući gdje maksimiziranje pozitivnog utjecaja također maksimizira dobit.

Nakon usvajanja tih osnovna načela na široj razini, možemo početi dodavati više složenosti. Trebat će više rasprava o učinku mjerenja i revizije, utjelovljivanju normi i standarda te dodavanju nefinancijski značajnog učinka u kombinaciju. Nepokolebljiv poslovni pristup mogao bi otključati potencijal starih koncepata, dajući im – i svima nama – obećavajuće dugoročne izglede.

© Project Syndicate, 2022.

Komentirajte prvi

New Report

Close