Borba Poljske za obnovu demokracije nakon ere populističkog bezakonja

Autor: Slawomir Sierakowski , 29. siječanj 2024. u 22:00
Foto: Reuters

Državno sudbeno vijeće popunjavali su pajdašima Prava i pravde, neovisne novinare zamijenili propagandistima, a slično se dogodilo se s državnim tvrtkama, kulturnim institucijama, središnjom bankom…

Prošlo je mjesec dana otkako je vlada poljskog premijera Donalda Tuska preuzela dužnost, a sada je zadatak obnoviti poljsku demokraciju nakon osam godina koruptivnog bezakonja pod strankom Pravo i pravda (PiS) Jarosława Kaczyńskog. Nijedna zemlja u Europi nikad se nije suočila s političkom tranzicijom poput ove. Uostalom, poljski predsjednik koji ima pravo veta, Andrzej Duda, i dalje je vjeran svrgnutoj populističkoj vladi, a Tuskova koalicijska vlada nema dovoljno glasova za njegovu smjenu unatoč Dudinim bezbrojnim protuustavnim postupcima. Tijekom još 15 mjeseci svog mandata, Duda će imati mnogo prilika baciti Poljsku u kaos po nalogu Kaczyńskog.

Većina štete koju je stranka Pravo i pravda nanijela poljskim institucijama ostaje. Primjerice, kada je stranka došla na vlast 2015., spojila je urede glavnog državnog odvjetnika i ministra pravosuđa, a tu je ulogu predala Zbigniewu Ziobru, pristaši krajnje desnice koji je odmah počeo “reformirati” sudove. U Državnom sudbenom vijeću, koje imenuje suce, izvršena je velika čistka, a zatim je popunjeno pajdašima Prava i pravde. Ubrzo je vlada Prava i pravde nezakonito ispolitizirala i preuzela kontrolu nad Ustavnim sudom, nakon čega je uslijedio Vrhovni sud.

Posljedica je da Poljska sad ima dva paralelna pravna poretka, od kojih je samo jedan ustavni i legitimni. U cijelom pravosuđu je više od 2000 “neo-sudaca” pristaša Prava i pravde koje je imenovalo preuređeno Vijeće. Budući da je Ziobro birao iz tog kompromitiranog fonda pri odabiru direktora zajedničkih sudova, tisuće presuda sada se može osporiti.

Prethodna vlada Prava i pravde također je ispolitizirala javne medije ilegalnim popunjavanjem Nacionalnog vijeća za medije sa stranačkim sljedbenicima na šestogodišnje mandate. Neovisni novinari potom su izbačeni iz javnih medija i zamijenjeni propagandistima. Nešto slično dogodilo se s državnim tvrtkama, kulturnim institucijama i središnjom bankom. Preuzeta je gotovo svaka institucija koja se mogla preuzeti. Tusk se mora othrvati ključnim polugama vlasti koje su ostale u rukama Prava i pravde.

Depolitizacija medija

Kako bi depolitizirao javne medije, Tusk je imenovao zastrašujućeg Bartłomieja Sienkiewicza ministrom kulture (vjerojatno samo privremeno). Sienkiewicz je već zaobišao Nacionalno vijeće za medije kako bi smijenio rukovoditelje u državnim medijskim kućama, kao i tajno pregovarao o sporazumu s tehničkim osobljem o prestanku emitiranja javne informativne postaje TVP Info. Iako su članovi Prava i pravde reagirali pokušavajući zauzeti zgradu TVP-a, vijesti i emisije o aktualnim događajima na toj postaji već su izmijenjeni. Bez propagande Prava i pravde, sve je to izrazito pluralističkijeg karaktera.

Duda je od početka sudjelovao u bezakonju Prava i pravde, a sada čini sve kako bi zaštitio taj režim. Primjerice, 2015. nezakonito je pomilovao dvojicu istaknutih političara Prava i pravde, Mariusza Kamińskog i Macieja Wąsika, koji su desetljeće ranije osuđeni za teška kaznena djela. Kaczyński ih je zatim zadužio za posebne službe u novoj vladi Prava i pravde.

Nakon nedavnih izbora, Kamiński i Wąsik imali su drugo suđenje, koje je završeno ovog mjeseca, a obojica su osuđena na dvije godine zatvora i pet godina zabrane obnašanja javnih dužnosti. Unatoč prosvjedima Prava i pravde, predsjednik Donjeg doma poljskog parlamenta Szymon Hołownia oduzeo im je mandate parlamentarnih zastupnika nakon savjetovanja s Vrhovnim sudom (posebno njegovom Radničkom komorom, koja je legalno izabrana). Kada su dvojica muškaraca uhićena ovog mjeseca, Duda ne samo da je najavio da će ih ponovno pomilovati, već im je pokušao pružiti utočište u predsjedničkoj palači. Ali Duda je ponovno pokrenuo postupak pomilovanja, priznajući da njegovo prethodno pomilovanje nije imalo smisla. Umjesto trenutačnog pomilovanja, krenuo je dužim putem, pri čemu će sudovi i glavni državni odvjetnik prvo iznijeti svoje mišljenje. U međuvremenu, Pravo i pravda namjerava Kamińskog i Wąsika prikazati kao mučenike.

Planovi o sijanju kaosa

Političari Prava i pravde otvoreno govore o planovima za sijanje kaosa i bacanje ljage na imidž Tuskove vlade u Poljskoj i inozemstvu. Cilj je stvoriti dojam da Tusk postupa radikalno, provodeći osvetu, a ne kompromis. Nova vlada je na vlasti samo mjesec dana, reći će, a članovi Prava i pravde već su zatvoreni. Nema veze što je Wąsika i Kamińskog osudio sud, a ne Tusk, i na temelju dokaza koji dokazuju da su krivotvorili dokumente i potpise kako bi ocrnili svoje političke protivnike tijekom prve vlade Prava i pravde od 2005. do 2007.

Za sada, Poljaci vjeruju novoj vladi. Nekoliko nedavno provedenih anketa pokazuje da potpora Pravu i pravdi pada s porastom popularnosti vladajuće koalicije. Na kraju, Duda, nakon što je otvoreno zaratio s Tuskom, može biti najveći gubitnik. Nastavi li s blokiranjem predstojećeg zakona o proračunu slanjem Ustavnom sudu, parlament će morati biti raspušten. No, sudeći prema posljednjim anketama, novi izbori mogli bi donijeti koaliciji predvođenoj Tuskom kvalificiranu većinu, potrebnu za ukidanje predsjedničkog veta. Kad bi se to dogodilo, tvrđava korupcije koju je izgradila stranka Pravo i pravda postala bi potpuno bespomoćna.

Komentirajte prvi

New Report

Close