Besmislice i loša pravila i dalje opstaju u bankarstvu

Autor: Anat R. Admati , 01. svibanj 2024. u 22:00
Foto: Reuters

Paketi pomoći skupi su za društvo i potiču kulturu nepromišljenosti.

U prosincu su izvršni direktori osam najvećih banaka u SAD-u na trosatnoj sjednici pozirali pred Senatskim odborom za bankarstvo. Bilo je to obeshrabrujuće izlaganje koje je prikazalo toksični spoj politike i glupe retorike koja često karakterizira rasprave o bankarstvu.

Veći dio bio je usredotočen na predložene bankarske propise poznate kao “Basel 3 Endgame”. Tvrdeći da “prevodi” potencijalne implikacije ove složene teme “za prosječnog Amerikanca”, republikanski senator Tim Scott izjavio je da će predložena pravila dovesti do “manje dolara za posudbu Amerikancima”.

Bankari i nekoliko senatora, uključujući Scotta, tvrdili su da će držanjem dijela novca banaka “sa strane” ti propisi spriječiti siromašne ljude da ostvare američki san.

Maksimiziranja dobiti loša praksa

Opće subvencije bankama koje maksimiziraju dobit nemaju smisla. Bolje se usmjeriti na one kojima je potpora potrebnija.

Novčanica do Mjeseca

Ali te prijetnje često potječu od neistina, poput Scottovog navoda da je kapital nešto čime se banke ne mogu koristiti. U stvarnosti, kao što je istaknuo demokratski senator Sherrod Brown, “apsolutno ništa u tim pravilima ne bi spriječilo banke da daju kredite”. Umjesto toga, od banaka bi se jednostavno zahtijevalo da se više oslanjaju na vlastiti kapital, a manje na zaduživanje za financiranje zajmova i ulaganja.

Poznato je da je pokojni predsjednik američkih Federalnih rezervi Paul Volcker primijetio kako je mnogo “besmislica” u raspravi o kapitalnim zahtjevima. Razborite banke inzistiraju na tome da zajmoprimci kada ih kreditiraju budu izloženi većem riziku, ali se žestoko protive propisima usmjerenim na smanjenje njihovog opasnog oslanjanja na zaduživanje.

Odbojnost banaka prema financiranju vlasničkim kapitalom i ovisnost o zaduživanju omogućuju im prebacivanje troškova i rizika na druge, pa se u konačnici izvuku nauštrb javnih rashoda. Često se izvuku zbunjivanjem političara i javnosti. Ubrzo nakon financijske krize 2007.-2009., shvatila sam da na ključne političke odluke utječu besmislene analize, neprobojni žargon, pogrešni i obmanjujući argumenti i neprimjerena upotreba matematičkih modela.

Kao posljedica toga, stalno su se zanemarivale mogućnosti za poboljšanje bankarskog sustava. Sijući zbunjenost i iskorištavajući svoj utjecaj na političare, regulatore, odvjetnike i ekonomiste, bankari su korumpirali mehanizme kojima se pravila formuliraju i provode.

Sporazum “Basel 3 Endgame” od 133.000 riječi prilagođava složen sustav “pondera rizika” pokušavajući kalibrirati pravila. Banke su se naoružale složenošću predloženih pravila, prijeteći odbijanjem određenih kredita. Zapravo, uz subvencioniranje dugova koje im svi pružamo, one će riskirati, ganjati velike prinose i ugroziti nas.

Tijekom proteklih 14 godina dosljedno sam osporavala zablude, nevažne činjenice i mitove koje su propagirali brojni bankari, tvorci politike i ekonomisti. U studenom 2010. pomogla sam organizirati pismo 20 bankarskih i financijskih stručnjaka u kojem se upozorilo da su predložene reforme Basel 3 krajnje neprimjerene. Također sam razotkrila obmanjujuće tvrdnje izvršnog direktora JPMorgan Chasea Jamieja Dimona o pravilima Basel 3 u otvorenom pismu upravnom odboru JPMorgan Chasea i kritizirala Dimona jer je implicirao da ono što koristi velikim bankama automatski koristi Americi.

Prepoznavši važnost suzbijanja bankarskih obmana, njemački ekonomist Martin Hellwig i ja objavili smo 2013. knjigu The Bankers’s New Clothes: What’s Wrong with Banking and What to Do It (Bankarevo novo ruho: što nije u redu s bankarstvom i što poduzeti).

Cilj nam je bio razotkriti kako i zašto su banke tako nepotrebno opasne i predložiti načine za promjenu sustava, za što je bila potrebna samo politička volja. Ali simbiotski odnosi između banaka, vlada i dijelova medija i akademske zajednice na kraju su prevladali. Kao što je demokratski senator Richard Durbin rekao 2009., banke “posjeduju” Capitol Hill.

Više od desetljeća kasnije, JPMorgan Chase postao je mnogo veći, njegovi su se depoziti više nego udvostručili s 1,1 bilijuna dolara u prosincu 2011. na gotovo 2,5 bilijuna dolara u prosincu 2023., daleko nadmašujući svoje prijavljene kredite, koji su porasli sa 700 milijardi dolara u 2011. na 1,3 bilijuna dolara u 2023. Kada bismo poslagali novčanice dolara u iznosu prijavljene imovine banke od oko 3,4 bilijuna dolara, to bi se protezalo na više od 370.150 kilometara u svemir, gotovo sve do Mjeseca.

Iako su povlačenja depozita iz banaka Silicon Valley Bank i First Republic Bank u proljeće 2023. odražavala legitimnu zabrinutost u vezi s vrijednostima njihove imovine i solventnošću, pogrešna računovodstvena pravila i potpora Feda i dalje obmanjuju po pitanju krhkosti drugih banaka. Postojanost paketa pomoći skupa je za društvo i potiče kulturu nepromišljenosti, kako u SAD-u tako i u inozemstvu.

Propast Credit Suisse

Propast banke Credit Suisse u ožujku 2023. pravi je primjer poremećaja uzrokovanih neuspjehom financijskih institucija koje posluju u više jurisdikcija. Upitno jest je li održavanje tako velikih institucija opravdano s obzirom na troškove i rizike koje one predstavljaju za naša društva. Štoviše, povlašteni tretman banaka potaknuo je rasprostranjeno nepoštivanje pravila, potičući kriminalno ponašanje koje često prolazi nekažnjeno.

Političke sile i dezinformacije i dalje narušavaju političke odluke. U novom i proširenom izdanju naše knjige, Hellwig i ja istražujemo ozbiljna pitanja upravljanja koja muče bankarski sektor i potkopavaju naše demokracije. Jedan od značajnih primjera je nagodba vrijedna 13 milijardi dolara na koju je banka JPMorgan Chase pristala krajem 2013. kako bi izbjegla suđenje koje bi otkrilo osuđujuće detalje prijevare koju su zaposlenici banke počinili pod Dimonovim vodstvom.

Alarmantna je nemogućnost naših demokracija da se odupru utjecaju moćnih korporacija i njihovih vođa, s obzirom na to da ovaj trajni neuspjeh potiče legitimno nezadovoljstvo našim ekonomskim, političkim i pravnim sustavima. Obmana (možda samoobmana) prevladava ne samo u bankarstvu, već i u brojnim drugim industrijama.

Na temelju obmanjujućih i neiskrenih prijetnji, banke su bijesno lobirale i mobilizirale građane i političare da se usprotive predloženim pravilima. Dana 16. siječnja 2024., kada je bio rok za javne komentare, dostavila sam reakciju na prijedlog reformi Basel 3 Endgame, kao i na još jedan s tim povezani i promašeni prijedlog. Priložila sam dokument kojim se razotkrivaju 44 manjkave tvrdnje, koje moj koautor i ja i dalje revidiramo dok prepoznajemo još takvih tvrdnji.

© Project Syndicate 2024.

Komentirajte prvi

New Report

Close