Razvijanje vještina budućnosti i kritičkog razmišljanja uz neformalne metode učenja

Autor: Borivoje Dokler , 06. kolovoz 2023. u 21:59

Ljetni program za srednjoškolce održava se krajem kolovoza u Zagrebu.

Ljetni program Innovation Academy, koji je do sad pohađalo preko 700 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske, ovog će se ljeta održati od 21. do 25. kolovoza na Sveučilištu VERN’ u Zagrebu. Program organizira Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) u partnerstvu s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj. Akademski je partner programa Sveučilište VERN’.

Cilj programa usmjeren je na razvijanje vještina budućnosti pa će sudionici programa tako moći programirati robota, kreirati web aplikaciju, osmisliti marketinšku strategiju, razviti svoju poduzetničku ideju i još brojne druge aktivnosti uključene u osam Innovation Academy modula: Future Leader, Future Entrepreneur, Digital Skills, Future Skills, IT Genius – početni stupanj, IT Genius – napredni stupanj, Robotics, Master of Public Speaking. Module vode mentori – mladi stručnjaci s iskustvom poučavanja, a naglasak svakog modula je na neformalnim metodama učenja, praktičnoj primjeni znanja, kritičkom razmišljanju i timskom radu.

Moduli po željama polaznika

Za ovogodišnji ljetni program prijavilo se više od 400 kandidata, a komisija je odabrala 180 polaznika čije će sudjelovanje biti besplatno. Za 30 polaznika koji dolaze izvan Zagrebačke županije osigurane su putničke stipendije koje pokrivaju trošak smještaja u Zagrebu. Tena Žganec, voditeljica projekata za mlade u Hrvatskom uredu za kreativnost i inovacije (HUKI) kaže kako je ideja za Innovation Academy pokrenuta u uredu još 2016. kada su kroz razgovor i diskusiju sa srednjoškolcima ustanovili da im u obrazovanju nedostaje dodatnog sadržaja koji prati svjetske aktualnosti i trendove te je obrađen na primjenjiv i pitak način.

“Na početku smo odlučili naše programe usmjeriti na programiranje i robotiku budući da je tehnologija velik dio života generacije Z i važno je njome se naučiti smisleno i odgovorno služiti, a u sklopu redovne nastave učenici često za to nemaju priliku, što zbog sadržajne ograničenosti kurikula, što zbog neopremljenosti škola. Za te je tehničke programe svake godine veliki interes i to pokazuje važnost razumljivog i opipljivog pristupa poučavanju STEAM-a. Također, kroz godine smo ljetnu školu proširili programima koje su tražili sami polaznici, a sadržaj im je jednako primjenjiv neovisno o zanimanju i poslovima kojima se bavimo. Tako smo dodali module poduzetništva, liderskih vještina, marketinga i javnog nastupa. Tu se uče vještine poput vođenja projekata, razvoja ideje u opipljiv proizvod ili uslugu, vođenja razgovora, kreiranja marketinške strategije i prezentiranja pred publikom. Te su vještine vrlo potrebne i aktualne, a često nedovoljno prisutne kroz sustavno poučavanje i vježbu u formalnom obrazovanju”, ističe Tena Žganec i dodaje kako je cilj obogatiti obrazovanje učenika srednjoškolske dobi aktualnim sadržajima vezanima uz vještine budućnosti koje doprinose kritičnom razmišljanju, društvenoj angažiranosti, samopouzdanju i suradnji polaznika.

Vrijednost je toga prepoznao i Ured UNICEF-a za Hrvatsku te je Innovation Academy jedan od programa UNICEF-ove platforme ZABUM – Za budućnost mladih. Na kraju svake ljetne škole provodi se sveobuhvatna anonimna anketa u kojoj se ispituju prednosti i nedostatci programa te ponajviše sugestije učenika.

Rezultati svih anketa zajedno pokazuju da 93 posto polaznika ljetnu školu ocjenjuje ocjenom odličan (5), a to potvrđuju i njihovi pisani odgovori, kao i velik broj učenika-povratnika te novopridošlih učenika koji su dobili preporuku kolega. Najčešća je sugestija polaznika da škola duže traje te da se održava na nekom više izoliranom mjestu u prirodi, poput planina ili mora, pa se nadamo u dogledno vrijeme tu ideju i ostvariti.

Umjetna inteligencija u fokusu

“Specifičnost ove ljetne škole je da prati svjetske aktualnosti i prilagođava svoje programe izumima, dostignućima, idejama i okolnostima. Tako će se ove godine kroz sve module provesti tema umjetne inteligencije te njezinog inovativnog, ali i odgovornog korištenja. Važno nam je da programi budu u korak s trendovima jer je srednjoškolska dobna skupina koja na njima sudjeluje izrazito znatiželjna i kritična te ih prirodno zanimaju noviteti, a često u blizini nemaju stručnjake koje bi mogli pitati i od njih učiti. Zbog toga je glavni plan svakako nastaviti razvijati programe u skladu s razvojem različitih područja na svjetskoj razini te uvijek biti u korak s novitetima i vremenom. A potom bismo i mi rado ostvarili često želju polaznika, a to je da se škola održi, u formi kampa, izvan Zagreba i s još većim brojem polaznika iz čim više regija Hrvatske”, zaključuje voditeljica projekata za mlade u Hrvatskom uredu za kreativnost i inovacije.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close