Preskupi energenti prioritet: ‘Poduzetnici više ne mogu sami, plaćaju pet puta više’

Autor: Marija Brnić , 02. rujan 2022. u 07:00
Foto: pd

Irena Weber umjesto Damira Zorića koji nije sam inicirao odlazak.

Novi paket mjera za pomoć u ublažavanju krize, kojeg će idući tjedan Vlada predstaviti, bit će i ujedno i prvi slučaj s kojim će službeno baviti Irena Weber kao nova glavna direktorica HUP-a. Njezin prethodnik na toj poziciji Damir Zorić u ime poslodavaca dao je prijedlog mjera Vladi kojima se može olakšati gospodarstvu da prebrodi enorman porast cijena energije, a što od toga je i uvaženo, saznat će se idući tjedan.

‘Ja sam svoje odradio’

Informacija o preuzimanju operativnog vođenja HUP-a i predstavljanja poslodavaca i njihovih interesa predstavljala je iznenađenje, budući da je Zorić bio upravo na polovici mandata. Upravljanje HUP-om preuzeo je bio u vrijeme turbulentnih događanja u toj poslodavačkoj udruzi, koju su napustile najveće članice i ujedno osnivači HUP-a, od Orbica i Fortenove do Adrisa i Tehnomonta. Zorićev odlazak s čelne pozicije nije, kako se doznaje, iniciran s njegove strane, nego je došlo do “sporazumnog raskida”. O tome on nije želio govoriti, tek je prokomentirao da je “odradio svoje i zadovoljan je što je uspio očuvati HUP od raspada pred kojim se nalazio, financijski konsolidirati i ponovno staviti na noge, a HUP je ostao glavni protagonist u razgovorima sa socijalnim partnerima, Vladom i sindikatima, i to u vrijeme najvećih kriza, lockdown-a i pandemije korona virusa. “Ja sam svoje odradio”, zaključio je Zorić, koji će se, kako kaže, najprije odmoriti, a potom odlučiti o tome gdje će nastaviti karijeru. U HUP je inače došao s pozicije prokuriste Euroherca.

Kao što je Zorićev start u HUP-u bio obilježen velikim napetostima zbog korone, njegovu nasljednicu dočekat će također velik zadatak borbe za zaštitu gospodarstva, dogovore o ublažavanju udara rasta cijena plina i struje.

“U ovom trenutku tvrtke plaćaju i do pet puta veće račune za energente nego u istom razdoblju prošle godine, što nijedan poduzetnik ne može izdržati bez teških posljedica. Poslovni sektor više nije u mogućnosti samostalno iznijeti poskupljenje energenata i predstojeću energetsku i digitalnu tranziciju, koja im je nužna za opstanak. Poduzetnici su ti koji osiguravaju plaće svim zaposlenicima i mirovine građanima, investicije, razvoj i rast standarda. Ovo je trenutak kada im moramo pomoći da prevladaju ovu rastuću krizu”, prva je poruka Irene Weber kao nove glavne direktorice HUP-a.

Izvršni odbor u njoj je prepoznao potencijal i zbog bogate karijere, koju je započela 2000. u CAIB-u, radeći na brojnim projektima restrukturiranja i privatizacije. Osam godina kasnije prelazi u Hypo Alpe-Adria-Bank, današnji Addiko, gdje vodi sektore investicijskog bankarstva i poslovanja s pravnim osobama, a osam godina nakon toga prelazi u KentBank, gdje je članica Uprave zadužena za poslovanje s velikim, te malim i srednjim poduzećima.

Pregovarala s vjerovnicima

Javnosti je najpoznatija po angažmanu u Agrokoru, u Izvanrednoj upravi nakon izbijanja krize 2017., a kao zamjenica izvanrednog povjerenika sudjelovala je u pregovorima s vjerovnicima. Fortenova grupu napustila je potkraj 2019. s pozicije glavne operativne direktorice. U HUP, pak, dolazi iz Inspire Investmentsa, društva za upravlje privatnim kapitalom i alternativnim investicijskim fondovima.

Osim energije, među prvim krupnim zadacima novu čelnicu HUP-a čekaju i pregovori o Zakonu o radu, počinju i pregovori o granskom kolektivnom ugovoru za trgovinu, metalnu i prehrambenu industriju. Do sada Irena Weber nije bila članica u Izvršnom odboru i drugim tijelima HUP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close