Popis s kojim se možemo ponositi: 10 najmoćnijih dama iz svijeta biznisa i financija

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2019. u 13:23
Lada Tedeschi Fiorio, Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Povodom Dana žena hrvatski mediji objavili su liste s najutjecajnijim ženama iz poslovnog, političkog i znanstvenog života. Pogledajte impresivan popis s kojim se Hrvatska može ponositi.

Večernji list je napravio izbor 100 najutjecajnijih žena u Hrvatskoj, a ovdje ćemo izdvojiti 10 dama iz svijeta biznisa i financija.

Marica Vidaković, prokuristica je Kraša, konditorske industrije koja ostvaruje milijardu kuna godišnjih prihoda. Njezina moć ne leži u poziciji već u povjerenju koju u nju imaju zaposlenici i mali dioničari kompanije. Kraš je jedna od rijetkih kompanija u kojoj je model radničarskog dioničarstva zaživio i preživjeo, a mnogi to zahvaljuju Marici Vidaković. Liderske je pozicije pokazala i u procesu sanacije Agrokora kada je stala na čelo dobavljača čije je interese obranila.

Gordana Deranja, prva je žena na čelu Hrvatske udruge poslodavaca, a poziciju predsjednice obnaša u već drugom mandatu. Ne štedi nijednu vladu kada poziva na hitnost reformi i smanjenja poreznog opterećenja, a među prvima je otvorila i pitanje nedostatka radne snage na domaćem tržištu. Deranja dolazi iz 'muške industrije', odnosno vodi brodogradilište, ali primjer je ženskog liderstva kakvo je u Hrvatskoj rijetko.

Bernarda Cecelja vlasnica je tvrtke Bernarda koja se bavi proizvodnjom kreveta i madraca. Dobila je nekoliko nagrada za najbolji proizvod godine, kao i titulu poduzetnice godine za 2000., 2003., 2005., 2006., 2007. i 2010. godinu. Bernarda Cecelja nije samo poduzetnica nego i inovatorica, s naslovom vitezice inovacije koji je zaradila u Bruxellesu, a njezin jastuk "Pospanko" nagrađen je Zlatnom kunom. Svoju tvrtku izgradila je od nule, a kao poduzetnica inspirirala je mnoge u Hrvatskoj.

Lada Tedeschi Fiorio, potpredsjednica Atlantic Grupe i sestra Emila Tedeschija, među prvih deset dioničara Atlantic Grupe i članica NO-a Atlantica, koji je lani ostvario povijesno najviše prihode na svim regionalnim tržištima. Prihodi od prodaje grupacije u 2018. iznosili su 5,3 milijarde kuna, što predstavlja organski rast od 4,2%, dok dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) iznosi 566 milijuna kuna i veća je za 9,3% u odnosu na 2017.

Anita Letica, predsjednica uprave Philipa Morrisa Zagreb, na čelu hrvatskog biznisa duhanske multinacionalke koja se okreće novim tehnologijama i manje rizičnim duhanskim proizvodima, Kompanija je u 2017. u RH ostvarila 2,4 mlrd. kuna ukupnih prihoda, 112 milijuna više nego godinu ranije.

Ruža Tomić Fontana, predsjednica uprave Coca-Cola HBC Hrvatska. Tvrtka je u 2017. ostvarila oko milijarde kuna prihoda, 986,2 milijuna kuna, što je za oko 85,7 milijuna kuna više nego godinu ranije.

Josipa Jutt Ferlan direktorica je Zagreb City Hotela, pod čijim su krovom Double Tree by Hilton, Canopy by Hilton i Hilton Garden Inn, uspješna je menadžerica koja je cijeli radni vijek u turizmu i upoznala ga je uistinu sa svih strana; radila je na operativnim, komercijalnim, organizacijskim i razvojnim pozicijama, a prije Hiltona je bila na čelu najstarijeg zagrebačkog hotela Palace. Od lani vodi i udruženja hotelijera pri HGK.

Iva Čović 
Ova mlada menadžerica ključna je osoba u Zagreb Montaži, kompaniji koja zapošljava gotovo 1300 ljudi. Od mladosti vodi financije kompanije s brojnim inozemnim poslovima, a utjecajna je i u poslovnim krugovima Hrvatske.

Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika Agrokora odradila je lavovski dio posla na pripremi nagodbe i njezinoj implementaciji. U novoj korporativnoj strukturi povjerena joj je pozicija izvršne direktorice koncerna na kojoj će donositi odluke koje se tiču operativnog poslovanja grupacije sa 150 kompanija i više od 52 tisuće zaposlenika. Weber hvale kao operativnu, oštroumnu i sposobnu menadžericu, čija je budućnost u Agrokoru osigurana povjerenjem novih vlasnika.

Tajana Barančić, vodi udrugu Hrvatskih nezavisnih proizvođača softvera (CISEx). Tu funkciju obavlja volonterski, a živi od svojih tvrtki koje se bave poslovnim svjetovanjem i računovodstvenim uslugama. Neumorna je u promicanju interesa IT tvrtki i ukazivanja na nepravilnosti i nepravednosti kada se radi o porezima, parafiskalnim nametima, i traženju boljeg okruženja za IT industriju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close