Obrazuju za novo radno mjesto

Autor: Lucija Špiljak , 04. studeni 2020. u 21:59
Obrtničko učilište Zagreb program razvio u sklopu Erasmus+ projekta PD

Program se provodi na Obrtničkom učilištu i traje 660 sati te uključuje više od 70% praktičnog rada i vježbi u šest modula, a pozitivno ga je ocijenila i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Na zagrebačkom Obrtničkom učilištu pokrenuli su program za novo radno mjesto – specijalist za primjenu sustava pametnih instalacija – koji korisniku nastoji omogućiti život ili rad u pametnom okruženju, odnosno pametnoj kući ili stanu gdje će sve biti nadohvat ruku, uz minimalne troškove.

Novi program razvili su kroz Erasmus+ KA3 projekt SHVET u vrijednosti 3.215.000 kuna. Obrtničko učilište provodi program s partnerima iz Slovenije i Italije te zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, kako bi se između ovih država podržao razvoj kvalificirane i mobilne radne snage te kako bi se pridonijelo povećanju zapošljivosti.

Na Učilištu su se vodili idejom da su za implementaciju tehnologija u pametnim kućama i stanovima potrebni stručnjaci koji će objasniti kako funkcioniraju sustavi osvjetljenja, zaštite, grijanja, ventilacije, klimatizacije i sličnog. Stoga specijalist za primjenu sustava pametnih instalacija povezuje različite vrste električne, elektroničke i strojne opreme u koordinirani sustav koji štedi energiju i povećava razinu udobnosti korisnika. Dalje identificira potrebe kupaca i komunicira ih projektantu, odabire potrebnu opremu te na kraju instalira hardver i softver sustava pametnih instalacija.

Program se provodi na Obrtničkom učilištu i traje 660 sati te uključuje više od 70% praktičnog rada i vježbi u šest modula, a pozitivno ga je ocijenila i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. U obrazovanju mogu sudjelovati sve punoljetne osobe koje su završile minimalno četverogodišnje srednjoškolsko strukovno obrazovanje iz područja elektrotehnike, računarstva te strojarstva.

“Osmišljen je kao program specijalizacije na razini pet Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Teoretski dio na izvodit će se u učionicama ili online, no naglasak je na usvajanju praktičnih i primjenjivih vještina, stoga se veći dio nastave odvija kod poslodavaca koji se bave uvođenjem i održavanjem sustava pametnih instalacija”, rekao je voditelj projekta Danijel Đekić.

Komentirajte prvi

New Report

Close