Najpotrebniji zakon, onaj o poljoprivrednom zemljištu, i dalje je na čekanju

Autor: Božica Babić , 19. studeni 2012. u 18:15
PXL

Novi zakon o potporama usvojen polovicom listopada opet će u Sabor jer kod Europske komisije nije dobio prolaznu ocjenu.

Ministarstvo poljoprivrede izborilo je unatrag dva mjeseca hitnu proceduru u Saboru za usvajanje više zakona, a najpotrebniji zakon, onaj o poljoprivrednom zemljištu i dalje je na čekanju. Proračun za 2013. poljoprivredi se drastično reže umjesto da se poveća kako bi se preostalo razdoblje do ulaska u Europsku uniju iskoristilo za jačanje konkurentnosti naših poljoprivrednih gospodarstava, no kako Agencija za plaćanja u poljoprivredi još nije ishodila akreditaciju za svoj rad možda potpora za 2013. zapravo neće ni trebati jer, bez akreditiranja Agencije potpore ne mogu biti isplaćivane,  neke su od primjedbi adresiranih  ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini od strane vodstva Poljoprivredne komore koje ministra proziva i što studeni ide kraju a sve potpore za 2011. još nisu isplaćene iako je zakonski rok istekao 30. lipnja.  

Agencija za plaćanja u poljoprivredi do ove je godine dobro funkcionirala, ocjena je vodstva Komore koje se ne želi petljati u njezinu organizaciju no, čini im se, da nije problem broj osoblja s kojim je Agencija već premašila broj zaposlenih u samom ministarstvu nego način na koji se Agenciji  određuju aktivnosti. Pravilo EU je da korisnici potpora nadziru rad Agencije, kod nas taj princip nije uveden što je tek jedan od problema zbog kojih kasni akreditiranje Agencije, smatraju u Poljoprivrdenoj komori.    

Novi zakon o potporama usvojen polovicom listopada opet će u Sabor jer kod Europske komisije nije dobio prolaznu ocjenu, ustvrdio je Mijo Latin navodeći kako u zakonu po europskim kriterijima nije definiran model za nacionalnu omotnicu  (sredstva iz državnog proračunanamijenjena za izravna plaćanja u poljoprivredi) niti buduća pozicija svih onih što se tek nakon ulaska Hrvatske u EU odluče baviti poljoprivredom.      

Svibanj 2013. krajnji je rok za prijavu hektara po kojima će poljoprivredna gospodarstva dobivati potpore, a nepoznato je što se događa sa zakonom o poljoprivrednom zemljištu koji je uvjet za ubrzanu raspodjelu više od 500 tisuća hektara oranica u vlasništvu države, upozorio je predsjednik Komore Mato Brlošić. Povjerenstvo za izradu zakona posljednji puta je zemljišnu problematiku  raspravljalo početkom lipnja i od tada se nije okupilo, a ministar Jakovina najavljuje da će zakon na Vladu ovaj četvrtak, opominje Brlošić i proziva koordinatoricu projekta pomoćnicu ministra Vesnu Gantner Kuterovac neka članove povjerenstva izvijesti jesu li oni kreatori zakona ili se u njihovu obvezu (ne)očekivano upleo netko drugi. Čemu povjerenstvo ako ne znamo što sadrži zakon, pita Brlošić. Ministra Jakovinu vodstvo Komore podsjeća da je u siječnju stopirao raspodjelu državnih hektara dok se ne usvoji novi zakon, a svako malo objavi se natječaj kojim pravne osobe mogu u u zakup dobiti poljoprivredno zemljište dok su obiteljska gospodarstva i dalje  zakinuta, ne mogu se natjecati za državno zemljište.

Iako je rok za isplatu potpora za 2011. bio 30. lipanj šest-sedam tisuća gospodarstava još čeka svoj novac, ukupno se radi o dugu od oko 70 milijuna kuna. Ministri Jakovina i Slavko Linić dali su obećanje, budući da je riječ o poreznim dužnicima državi, da će se međusobna potraživanja 'prebiti'. Iako zakon izričito kaže da potpore ne mogu biti predmet ovrhe oba ministra krše zakon, poljoprivrednicinma potpore nisu isplaćene, a na njihove dugove prema državi kumuliraju se zatezne kamate, ustvrdili su u Komori.  Jakovini zamjeraju i što još nisu isplaćene potpore vezane uz police osiguranja nasada, što država sufinancira sa 25 posto od cijene police. Sredstva su rezervirana u proračunu, nagovaraju nas na zaključivanje polica, mnogi su to učinili, a novac nisu dobili, opominju lideri Komore. Rezanje proračuna za poljoprivredu za 2013. za pola milijarde kuna u Komori smatraju vrlo pogubnim te podsjećaju resornog ministra, ali i ostale članove Vlade da je Europska komisija, određujući za Hrvatsku ukupnu godišnju financijsku omotnicu u iznosu od gotovo 800 milijuna eura, procijenila kolika zapravo ulaganja nacionalna poljoprivreda treba u kalendarskoj godini. Sada se, upozorili su, iz proračuna za poljoprivredu u prosjeku godišnje izdvaja oko 370 milijuna eura.  

Ministar Jakovina je, podsjetili su, nedavno ocijenio da će nakon ulaska Hrvatske u EU vjerojatno propasti oko 30 posto poljoprivrednih gospodarstava, pa na toj njegovoj procjeni valjda Vlada sada kroji manji proračun za 2013. , misle u Komori i dodaju kako ministar zaboravlja da će se time smanjiti i uplate u proračun jer i poljoprivrednici su obveznici uplata za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za sebe i svoje zaposlenike.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Više se niti ne srame pogodovati…po čemu je sada Jakovina bolji od Sanadera

New Report

Close