Kako zadržati u tvrtki najveće talente: Poslovnjaci pokušali naći odgovor

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2019. u 15:32
Foto: HUP

U masovnom egzodusu radne snage u najboljim godinama iz Hrvatske posebno prednjače najveći stručnjaci i najtalentiraniji radnici kojima je lako naći posao na tržištu Europske unije.

Hrvatska je po snazi tržišta rada bolja samo od Venezuele, a loše je ocijenjena posebice u međunarodnim istraživanjima o uspješnosti privlačenja stručnjaka i znanstvenika. No ne samo da ih ne može privući, poput mnogih europskih zemalja, Hrvatska ih ne zna niti zadržati.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zato je potaknula raspravu o mogućim rješenjima, organiziravši panel raspravu na temu “Razvoj i zadržavanje talenata“ s predstavnicima nekih od vodećih hrvatskih tvrtki.

U raspravi su sudjelovali: Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Mojca Domiter, izvršna direktorica ljudskih potencijala Atlantic Grupe, Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive, Vedrana Jelušić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja, Gordan Kolak, zamjenik predsjednika uprave Končar Elektroindustrije, Hrvojka Kutle, direktorica ljudskih potencijala i komunikacija IN2 grupe i Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika u Agrokoru.

Panel je moderirala Marija Felkel, stručnjakinja u području ljudskih resursa.

Prepoznati, poticati i razvijati

“Važno je prepoznati dobru stranu i potencijal svakog zaposlenika te ga poticati u tom smjeru i razvijati dalje taj potencijal“, poručila je Vedrana Jelušić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja.

“Smatram da su najveći talenti ljudi koji su znatiželjni po svojoj prirodi, oni koji će si dopustiti ući u nepoznate situacije, saslušati i suprotna mišljenja te su oni ti koji će uvijek htjeti dobiti najviše od života. Talente je nakon prepoznavanja teško i zadržati, na tome se treba posebno raditi“, navela je Mojca Domiter, izvršna direktorica ljudskih potencijala Atlantic grupe-

“Trebamo znati prepoznati i vlastite i talente drugih ljudi, razumjeti klimu kompanije, a prije svega potrebna je velika emotivna inteligencija da bi se to postiglo. Važno je da kompanija ponudi mladim zaposlenicima da se razvijaju na različitim pozicijama unutar kompanije, kako bi i oni sami otkrili svoje talente“, rekao je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive.

“Ključno je pitanje i kako na vrijeme prepoznati talente i dobro ih usmjeriti od početka, a to je teško i važan zadatak za menadžment da imaju dovoljno iskustva i znanja prepoznati takve ljude na vrijeme“, izjavio je Gordan Kolak, zamjenik predsjednika uprave Končar Elektroindustrije.

Teško ih je i pronaći, a kamoli zadržati: Potrebni fleksibilniji uvjeti rada

“Teško je danas pronaći talente u IT industriji, puno stručnjaka iz sektora odlazi van zemlje radi fleksibilnijih uvjeta rada koje mi ovdje ne možemo pružiti kao što je npr. rad od kuće. Trudimo se svima koji su kod nas dati razloge da i ostanu u kompaniji“, poručila je Hrvojka Kutle, direktorica ljudskih potencijala i komunikacija IN2 grupe.

“Važno je okrenuti se ljudima u koje imaš povjerenje da će odraditi zadatak na razini. Kvaliteta je žena što ne razmišljaju o konkurenciji već kako okupiti najkvalitetnije osobe oko sebe. Jedna osoba ne može biti mjerilo uspješnosti bez kvalitetnog tima oko sebe – što je moj tim uspješniji to sam i ja kao menadžer bolja, a i tvrtka u cjelini“, navela je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, naglašavajući važnost da se i cijeli tim sastoji od što više kvalitetnih zaposlenika.

U svrhu zadržavanja što više stručnog kadra i talenata u Hrvatskoj Deranja je dodala i kako “žene trebaju prestati birati između karijere i privatnog života, treba im se omogućiti da rukovode i pokažu svoje talente, a to je jedino moguće uz osiguranje adekvatne infrastrukture i podrške”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close