Kako odgovoriti na 7 najdosadnijih pitanja na razgovoru za posao i izbjeći zamke

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2019. u 10:03
Foto: Getty Images

Nikada ne možete biti previše spremni za razgovor za posao.

Bez obzira što napravite sve što treba prije velikog dana još uvijek se mogu dogoditi iznenađenja, pogotovo ako vaši ispitivači iz ljudskih resursa imaju nekoliko škakljivih pitanja u rukavu.

Dok ih neki menadžeri zapošljavanja preferiraju nazivati "naprednim" pitanjima intervjua, kandidati za posao ih vide kao "dosadne" ili "frustrirajuće", često zato što su loše formulirani, nemaju ispravan ili pogrešan odgovor ili se samo čine nevažnima. Bez obzira na razlog, šanse su da ćete pasti na jednom.

Debby Carreau, kanadska poduzetnica, autorica i osnivačica “inspiriranog HR-a” (Human Resources) za CNBC je navela sedam primjera najdosadnijih i čestih pitanja na intervjuu za posao, zajedno sa savjetima o tome kako na njih pametno odgovoriti s lakoćom.

1. "Koja je tvoja najveća slabost?"

U prijevodu (značenja): "Koliko ste samosvjesni?"

Savjet za zapamtiti: Nikada nemojte reći: "Nemam slabosti". Umjesto toga, uzmite jedan od stotina online alata za procjenu (kao što su Meyers Briggs ili DISC) prije intervjua. To će vam pomoći pripremiti odgovor utemeljen na činjenicama.

Kako odgovoriti: Raspravljajte o rezultatima vašeg profila (iz procjene osobnosti) s osobom koja vodi razgovor. U svom odgovoru, objasnite kako radite na poboljšanju sebe na temelju vaših urođenih tendencija. Ovaj pristup također dobro funkcionira za slična pitanja o vašim najjačim stranama, dajući vam priliku da iznesete svoje osnovne vještine bez zvuka poput hvalisavca.

2. "Recite mi što vam se ne sviđa kod trenutnog (ili prethodnog) šefa?"

Prijevod: "Jeste li ovisni o drami ili možete razumno razriješiti sukob s voditeljem poslovanja?"

Savjet: Prvo, rijetko postoji takva stvar kao što je "savršeni upravitelj". Drugo, nikad ne kritizirajte svog prethodnog poslodavca. To je najbrži način da uništite svoje šanse za dobivanje posla.

Kako odgovoriti: Uspješan odgovor zahtijeva od vas da date kritičku (ali pravednu) procjenu o tome kako je vaš šef možda učinio posao malo izazovnijim za vas i kako ste pokušali pronaći rješenje. Uvijek je najbolje spomenuti prošlu situaciju u kojoj ste razgovarali o tome sa svojim šefom. Na primjer, možda se prilikom toga priznalo da treba poboljšati komunikaciju. I mogli biste reći: "Odlučili smo da će nam to pomoći uspostaviti redovne prijave, pratiti bilješke sa sastanaka pomoću e-pošte i ukazati na pozitivne interakcije".

3. "Planirate li imati djecu ili se vjenčati?"

Prijevod: "Koliko vremena možete posvetiti poslu?"

Savjet: Ova pitanja nisu samo nezgodna, već su često i protuzakonita u sklopu procjene zapošljavanja (i prema hrvatskom Zakonu o radu, nap.a.). Iako ne biste trebali osjećati pritisak da odgovorite, važno je prepoznati da će preskakanje tih vrsta pitanja najvjerojatnije imati negativan utjecaj na vaš intervju.

Kako odgovoriti: Ako se odlučite odgovoriti, naravno, budite izravni i iskreni. Ako se odlučite ne odgovoriti, okrenite razgovor tako što ćete reći nešto sažeto i jednostavno, kao što je "trenutno, moj fokus je na karijeri" ili "trenutno, moj je cilj nastaviti magisterij u slobodno vrijeme."

4. "Ako vas zatražim da mi prodate ovu olovku, kako biste to učinili?"

Prijevod: "Koliko ste kreativni i logični?"

Savjet: Ne pokušavajte odgovoriti na hipotetičko pitanje bez činjenica. Usredotočite se na svoj proces umjesto toga.

Kako odgovoriti: Ova pitanja su potpuno subjektivna, a čak i najsjajniji umovi često daju osrednje odgovore. Upotrijebite svoje iskustvo i stručnost kako biste proveli ispitivača kroz vaš proces približavanja problemu. Ovdje nema potrebe za stvarnim podacima, stoga pokušajte razlomiti proces na područja kao što su cilj, detalji o ciljanoj publici, jedinstvene karakteristike artikla, konkurencija i način isporuke koji će najbolje odgovarati potrošaču. Cilj je pokazati koliko ste promišljeni, kreativni i procesno orijentirani.

5. "Koja su vaša očekivanja o plaći?"

Prijevod: "Koliko dobro poznajete vlastitu industriju?"

Savjet: Nemojte temeljiti svoja očekivanja o plaći na tome koliko vi smatrate da vrijedite. Koristite činjenice iz vašeg istraživanja.

Kako odgovoriti: Umjesto da pokušavate sami odrediti cijenu, potražite usporedive plaće. Možete dobiti prilično dobru ideju raspona gledajući slične oglase za posao, vodiče za regrutiranje ili web stranice poput Glassdoora (u Hrvatskoj npr. stranicu posao.hr). I uvijek odgovarajte na pitanje podacima: "Na temelju mog istraživanja, usporediva radna mjesta s kandidatima sa sličnom pozadinom kao ja plaćaju se između 50.000 i 60.000 dolara, tako da bih želio biti plaćen u tom srednjem rasponu".

6. "Pričajte mi o vremenu kada ste se suočili s neobičnim izazovom. Kako ste to riješili?"

Prijevod: "Jeste li potonuli ili zaplivali kad ste se našli izvan vaše zone udobnosti?"

Savjet: Kad god pitanje započne s "reci mi nešto o vremenu", upotrijebite S.T.A.R. (S.Z.A.R.) metodu za odgovor.

Kako odgovoriti: Postoji li važan projekt u kojem ste sudjelovali? Jeste li ikada radili s timom u izazovnoj međuljudskoj dinamici? Podijelite svoj primjer na sljedeća četiri koraka:

Situacija: Objasnite kada i gdje se to dogodilo.
Zadatak: Opišite svoju ulogu u tome.
Akcija: Navedite korake koje ste poduzeli kako biste riješili problem.
Rezultat: Opišite ishod i ono što ste od toga naučili.

7. "Zašto bismo vas trebali angažirati među svim ostalim kandidatima?"

O pitanju: "Možete li dokazati da ste ispravan izbor i da odgovarate?"
Savjet: Nikada se ne uspoređujte s drugim kandidatima. Usredotočite se na svoje prednosti i kako možete nadopuniti tim.
Kako odgovoriti: Razgovarajte o svojoj strasti prema ulozi, usklađivanju vaših osobnih ciljeva s tvrtkom i kako vaše vještine i osobine odgovaraju profilu posla i dinamici tima. To bi također mogla biti još jedna velika prilika za procjenu vaše osobnosti. Ako uistinu niste sigurni u ono što vas razlikuje i ističe, postoje izvrsni alati, kao što je Strengthfinders, koji vam mogu pomoći.

Nisu svi anketari vješti

Koliko god su ova pitanja izazovna, nikada nemojte biti sarkastični i izbjegavajte klišeje skromnog hvalisanja (kao što je: "Moja najveća slabost je što radim previše naporno"). Još važnije, ne pokušavajte pogoditi odgovor koji anketar traži. Cilj je usredotočiti se na činjenice, vaše osobne vrijednosti, stvarna iskustva, podatke i osobno iskustvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close