Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Ivica Matošević plasirao lani 50.000 butelja vina

Autor: Agneza Urošević
28. svibanj 2007. u 06:30
Podijeli članak —

Jučer je obilježen svjetski dan vina otvorenim vratima osamdeset vinskih podruma

Istarska vinarska scena danas je zasigurno najdimičnija u Hrvatskoj. Svjedoči o tom, uz procvat kvalitete istarskih vina, i niz manifestacija koje dokazuju da je vino i kod nas, kao i na svjetskoj gastro i eno sceni ponovno u trendu. Za svibanj, koji je na izmaku, može se reći da je za Istru bio mjesec vina, vinara i vinogradara. Tako je jučer, devetu godinu zaredom, obilježen Svjetski dan vina, Wine Day, otvorenim vratima osamdeset vinskih podruma najboljih istarskih vinara, koje je obišlo petnaestak tisuća vinoljubaca, turista, znatiželjnika, ali i zainteresiranih za tu proizvodnju. Manifestaciju je prije deset godina pokrenuo tadašnji predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Veljko Ostojić, slučajno, kako se prisjeća, vidjevši na turističkom sajmu u Veroni da se nešto takvo događa u Italiji. Pomalo je to postala turistička atrakcija, a danas je to uz kilometre vinskih cesti na kojima je 70 podruma s visokokvalitetnim vinima jedan od selektivnih vidova cjelogodišnjeg istarskog turizma.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Dobili licencu
Početkom svibnja, pak, održana je najveća vinarska izložba u zemlji, 14. Vinistra s 380 izložaka najboljih istarskih vinara i njihovih kolega iz Slovenije i Italije. Prije tjedan dana još jedan značajan događaj za istarske vinare, njih 23 dobilo je licencu IQ – Istarska kvaliteta za malvaziju, koju sad već drugu godinu dodjeljuju Istarska razvojna agencija IDA i Udruga vinara i vinogradara Vinistra, okupivši 90 proizvođača vina za tržište, čiji je začetnik i predsjednik sad već i izvan granica zemlje poznat po svojim kvalitetnim vinima (malvazija, merlot, teran i chardonnay) dr. sc. Ivica Matošević. Vrhunski istarski vinari nedavno su svoja vina predstavili i u poznatoj zagrebačkoj vinoteci Bornstein. Renesansa istarskog vinogradarstva i vinarstva počinje prije petnaestak godina, nakon propasti velikih vinogradarskih sustava, PIK-ova, koji su imali stotine hektara vinograda, ali pretvorbom i privatizacijom uglavnom su propali, a čitava se djelatnost srozala na najniže grane jer su malobrojni privatnici proizvodili uglavnom za svoje potrebe.

Istarska vinarska scena danas je zasigurno najdimičnija u Hrvatskoj. Svjedoči o tom, uz procvat kvalitete istarskih vina, i niz manifestacija koje dokazuju da je vino i kod nas, kao i na svjetskoj gastro i eno sceni ponovno u trendu. Za svibanj, koji je na izmaku, može se reći da je za Istru bio mjesec vina, vinara i vinogradara. Tako je jučer, devetu godinu zaredom, obilježen Svjetski dan vina, Wine Day, otvorenim vratima osamdeset vinskih podruma najboljih istarskih vinara, koje je obišlo petnaestak tisuća vinoljubaca, turista, znatiželjnika, ali i zainteresiranih za tu proizvodnju. Manifestaciju je prije deset godina pokrenuo tadašnji predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Veljko Ostojić, slučajno, kako se prisjeća, vidjevši na turističkom sajmu u Veroni da se nešto takvo događa u Italiji. Pomalo je to postala turistička atrakcija, a danas je to uz kilometre vinskih cesti na kojima je 70 podruma s visokokvalitetnim vinima jedan od selektivnih vidova cjelogodišnjeg istarskog turizma.

Dobili licencu
Početkom svibnja, pak, održana je najveća vinarska izložba u zemlji, 14. Vinistra s 380 izložaka najboljih istarskih vinara i njihovih kolega iz Slovenije i Italije. Prije tjedan dana još jedan značajan događaj za istarske vinare, njih 23 dobilo je licencu IQ – Istarska kvaliteta za malvaziju, koju sad već drugu godinu dodjeljuju Istarska razvojna agencija IDA i Udruga vinara i vinogradara Vinistra, okupivši 90 proizvođača vina za tržište, čiji je začetnik i predsjednik sad već i izvan granica zemlje poznat po svojim kvalitetnim vinima (malvazija, merlot, teran i chardonnay) dr. sc. Ivica Matošević. Vrhunski istarski vinari nedavno su svoja vina predstavili i u poznatoj zagrebačkoj vinoteci Bornstein. Renesansa istarskog vinogradarstva i vinarstva počinje prije petnaestak godina, nakon propasti velikih vinogradarskih sustava, PIK-ova, koji su imali stotine hektara vinograda, ali pretvorbom i privatizacijom uglavnom su propali, a čitava se djelatnost srozala na najniže grane jer su malobrojni privatnici proizvodili uglavnom za svoje potrebe.

Podići kvalitetu
“Istra danas ima oko 5000 hektara vinograda, od toga oko 3000 hektara autohtone malvazije, a prije sto godine imala je osam puta više. Sad se vraćamo u vinograde i podrume, to je i svjetski trend. Doduše Hrvatska je u nekim europskim razmjerima po proizvodnji vina mala, ali smo dio tradicije tog vinskog svijeta, vino je važan dio naše kulturne povijesti, a da bismo postigli više, postali prepoznatljivi, jedini nam je izlaz borba za vrhunsku kvalitetu. Ako bi se ona mjerila zvjezdicama kao hoteli, sad je želimo podići s tri na četiri. Zato smo osnovali udrugu Vinistra, imamo godišnju izložbu Vinistra i druge vidove promocije, licencirali smo malvaziju kao autohtono, bazno vino ovog podneblja, imamo i dobre putove plasmana vina ako ona bude na svjetskoj kvalitativnoj razini”, obrazlaže Ivica Matošević, koji inače, ima deset hektara vlastitih nasada vinograda, još toliko u partnerstvu, podrum od 600 četvornih metara s vrhunskom tehnologijiom prerade i permanentnog praćenja kvalitete, ali i logistiku vrhunskih domaćih i stranih enologa. Prošle godine je plasirao 50.000 buteljki vlastitih vina. Tvrdi da je to obiteljski posao i veliko zadovoljstvo, da traži stalnu prisutnost, ali da se od njega može dobro živjeti. Udruga Vinistra je 2004. godine, uz pomoć američke vinarske tvrtke DAI i financijsku potporu američke državne agencije za pomoć USAID, donijela strateške pravce unapređenja vinogradarstva i vinarstva u Istri. Strategija obuhvaća strukturiranje same Udruge, tehničku pomoć članovima, promicanje kvalitete vina, promociju i marketing, praćenje procesa u toj branši u EU, te kandidiranje za stjecanje licence IQ. “Pratimo tuđa iskustva i rezultate, koristimo ih u našoj proizvodnji, donijeli smo i pravilnik o stjecanju licence IQ, a imamo i dva važna stručna tijela koja to ocjenjuju: Savjet za dodjelu znaka i Povjerenstvo za nadgledanje proizvodnje. Mislim da imamo najkvalitetniji sustav nadzora kvalitete vina u zemlji. U Savjetu su vrhunski stručnjaci za vinarstvo, vinogradarstvo i sustav kvalitete, profesori iz Zagreba, te predstavnici IDE i Vinistre. Sličan je i sastav Povjerenstva, tu su stručnjaci Studija vinarstva Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Zavoda za certifikaciju, a obilato koristimo i iskustva sličnih institucija iz prijateljskih talijanskih regija Toscane, Alto Adige, Friuli Veneto”, ističe prvi čovjek Udruge istarskih vinara Ivica Matošević, sigurno, uz Kozlovića i Degrassija danas najpopularniji istarski vinogradar i vinar s prepoznatljivim proizvodom.

Autor: Agneza Urošević
28. svibanj 2007. u 06:30
Podijeli članak —
Komentari (1)
Pogledajte sve

gospodjo urosevic, ako vec pisete clanak o necemu u sto niste upuceni, onda barem naucite kako se pisu pojedini pojmovi, a u ovom slucaju sorte vina (shardonnai = chardonnay).

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close