Davor Žmegač iz Petrokemije otišao na čelo najstarije hrvatske pivovare

Autor: Marija Brnić , 22. svibanj 2023. u 22:00
Davor Žmegač šest je godina vodio Petrokemiju, a karijeru je započeo u Hrvatskim željeznicama/N. Ćutuk/PIXSELL

Čelnik kutinskog industrijskog diva objavio kako je našao novi menadžerski angažman.

U sudskom registru još nije formalizirano, no dosadašnji predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač, koji je nakon potpisivanja ugovora Ine, PPD-a, te CERP-a s turskim Yildirimom, napustio tvrtku, nastavio je svoju karijeru na čelnom mjestu jedne druge hrvatske proizvodne tvrtke.

Na LinkedInu je objavio kako je s početkom svibnja došao u Pivovaru Daruvar, kao čelni čovjek te najstarije hrvatske pivovare. Petrokemijinu upravu je Žmegač, inače, preuzeo još u svibnju 2017., s ulaskom Ine i PPD-a u vlasništvo tog velikog državnog gubitaša, gdje je vodio veliki proces poslovnog restrukturiranja.

Korijeni u 1840. godini
Na čelo kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva Žmegač je stigao sa Sveučilišta Libertas, s mjesta dekana Poslovne škole Libertas, a prethodno je bio u dva mandata gradonačelnik Kutine. Početak karijere započeo je, pak, u Hrvatskim željeznicama.

Posao predsjednika Uprave Pivovare Daruvar Žmegač će preuzeti od Miodraga Streitenbergera, koji je bio imenovan prije godinu dana, kada je i Pivovara iz Zagreba sjedište preselila u Daruvar.

Tvrtka je, inače, već prošla veliku krizu i s početkom prošle gospodarske krize završila u stečaju, a potom ju je kupila i obnovila obitelj Kufner, te ju i podigli na pivarskoj sceni, na kojoj slove kao najmanji industrijski pivar i najveći craftovac.

Početak ove najstarije pivovare u Hrvatskoj seže još u 1840., kada ju je utemeljila grofovska obitelj Janković, a vezana je uz tradicionalnu češku tehnologiju proizvodnje, po čemu je specifična i prepoznatljiva. Osim obitelji Kufner, u vlasničkoj strukturi Pivovare još su Stjepan Kumrić i tvrtka bosanskog poduzetnika Konstantina Lazarevića Kojo Komerc, te austrijska tvrtka Magra u vlasništvu Stjepana Grabovca.

6,6

milijuna eura iznosili su lanjski prihodi Daruvarske pivovare

U posljednje vrijeme Daruvarom se pronijela vijest da tvrtku kupuje Jamnica plus, tvrtka iz grupacije Fortenova. No, iz Pivovare su brzo reagirali i javno opovrgnuli te informacije, ustvrdivši da je točno da je s Jamnicom uspostavljena suradnja i da je tvrtka iz grupacije Fortenova postala njezin glavni distributer.

Jamnica ima jednu od najvećih logističkih mreža u Hrvatskoj, što će omogućiti veću dostupnost proizvoda, poručili su iz Pivovare, uvjeravajući da nije došlo do kupoprodaje s Fortenovinom tvrtkom.

Dva čovjeka iz ‘kvote’
Slučajno ili ne, Žmegač dolazi iz kruga menadžera kojemu je jedan od suvlasnika Fortenove, vlasnik PPD-a Pavle Vujnovac, dao povjerenje i postavio ga na poziciju predsjednika Uprave u Petrokemiji, te je on kompaniju vodio punih šest godina.

PPD je u upravi kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva imao dva čovjeka u svojoj “kvoti”, Žmegača i Krešimira Rendelija. Nakon odlaska iz Petrokemije Rendeli je, prema dostupnim informacijama, pozicioniran na menadžersku poziciju unutar Fortenove.

Na žalost, Žmegača jučer nismo uspjeli dobiti kako bi čuli iz prve ruke na čiji je poziv došao i kakvi su mu planovi, te kakvo je stanje zatekao u daruvarskoj tvrtki.

Prema posljednjim službenim financijskim podacima, primjetan je kontinuiran rast unutar petogodišnjeg razdoblja poslovanja Pivovare Daruvar, ukupni prihodi su udvostručeni, u 2021. su iznosili 6,6 milijuna eura, a i broj zaposlenih je gotovo udvostručen, na 65. Domaće tržište dominantno je tržište za daruvarsko pivo.

Komentirajte prvi

New Report

Close