Davidu M. Smithu potvrđen drugi mandat za ravnatelja IRB-a

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2022. u 13:52
David M. Smith / Foto: PD

Prethodno četverogodišnje razdoblje obilježili su brojni globalni izazovi, ali i sjajni rezultati Instituta.

Na sjednici održanoj 18. veljače 2022. godine Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković (IRB) izabralo je dr. sc. Davida Matthewa Smitha za ravnatelja Instituta na novo mandatno razdoblje od četiri godine.

Upravno vijeće izabralo je dr. sc. Smitha nakon razmatranja pozitivnog mišljenja Natječajnog odbora i Znanstvenog vijeća, te ga imenovalo ravnateljem IRB-a na mandatno razdoblje od 2022. do 2026. godine.

Dr. sc. Davidu M. Smithu ovo je drugi mandat u svojstva ravnatelja IRB-a. Prethodno četverogodišnje razdoblje tijekom kojeg je bio ravnatelj IRB-a obilježili su brojni globalni izazovi, ali i sjajni rezultati Instituta kao i sklapanje povijesnog ugovora za kapitalni infrastrukturni projekt Otvorene znanstveno-infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP).

U ovom izazovnom razdoblju Institut je i dodatno učvrstio poziciju vodeće hrvatske institucije u smislu ugovaranja međunarodnih i domaćih projekata, a pokazao je izvrstan napredak u ugovaranju razvojnih projekata u suradnji s gospodarskim sektorom putem strukturnih fondova, i to s tvrtkama poput Belupa, Atlantic Grupe, Fidelte i Solvisa. Tu je riječ o projektima gdje je jasno vidljiv komercijalni potencijal istraživanja.

Potpisan povijesni ugovor

”Zahvaljujem Upravnom i Znanstvenom vijeću te posebice svim zaposlenicima Instituta na dosad ukazanoj podršci u radu te, osobito, na ponovno ukazanom povjerenju za drugi mandat. Ovime mi je ukazana iznimna čast, te povjerena velika odgovornost u nastavka vođenja Instituta. Iza nas je jedno vrlo izazovno razdoblje koje su obilježili potresi i pandemija, ali i sjajni rezultati IRB-a. Štoviše, brzi pregled Nature Indexa, koji mjeri produkciju u vodećim međunarodnim znanstvenim časopisima, pokazuje da je IRB odgovoran za otprilike polovicu cjelokupnog doprinosa Hrvatske.

Na Institutu se trenutno provodi oko 300 kompetitivnih znanstvenih domaćih i međunarodnih projekata. Europski projektni portfelj dostigao je vrijednost od 110 milijuna eura. Potpisan je povijesni ugovor za kapitalni strukturni projekt O-ZIP koji nam donosi ulaganje u infrastrukturu IRB-a vrijedno 72 milijuna eura, rastao je i broj publikacija, te smo ostvarili i značajne rezultate u ‘priljevu mozgova’ na IRB kroz privlačenje stranih znanstvenika, znanstvenika povratnika ali, što me posebno veseli, i priljev doktoranda i poslijedoktoranada na IRB. Fleksibilnost i prilagodba novim uvjetima rada bit će naša svakodnevica i u idućem razdoblju. Upravo su stabilnost, usklađivanje i napredak ključne točke moje vizije IRB-a, dok su najveća snaga Instituta njegovi zaposlenici”, istaknuo je dr. sc. David M. Smith te dodao kako se nada da će Institut nastaviti nizati ove rezultate u nešto stabilnijim uvjetima.

Komentirajte prvi

New Report

Close