Burna biografija novog šefa banke Credit Suisse

Autor: Tomislav Pili , 15. ožujak 2015. u 10:30
Tidjane Thiam

Thiam je iz Obale bjelokosti, bio je prvi student te zemlje na École Polytechnique, otac novinar rodbinski je povezan s predsjednikom koji ga je strpao u zatvor.

Novi izvršni direktor švicarske banke Credit Suisse čovjek je iznimno zanimljive biografije koju su obilježili politika, vojni udari, uporni rad i ulazak u sami vrh globalnog financijskog svijeta.

Tidjane Thiam rođen je 1962. u Obali Bjelokosti kao najmlađe od sedmero djece. Njegova obitelj rodbinski je povezana s prvim predsjednikom neovisne Obale Bjelokosti Felixom Houphöuet-Boignyem, kojeg povijest pamti kao kreatora ekonomskog čuda te zapadnoafričke države. Ipak, rodbinske veze sa predsjednikom njegovoj su obitelji više odmogle. Naime, Thiamov otac, novinar po profesiji, dobar dio Tidjaneovog djetinjstva proveo je u zatvoru zbog optužbi da je bio dio skupine koje je planirala svrgnuti predsjednika.

Međutim, to nije spriječilo Thiama da zadobije vrhunsko obrazovanje. Tako 1982. odlazi u Pariz na školovanje u École Polytechnique, kao prvi državljanin Obale Bjelokosti koji se upisao na taj prestižni fakultet, poznat po iznimno zahtjevnim uvjetima upisa. Po završetku školovanja Tidjane Thiam se zapošljava u konzultantskoj tvrtki McKinsey u New Yorku, a zatim u Parizu. No, 1994. dobiva poziv iz domovine. Vlada ga je zamolila da preuzme funkciju savjetnika za infrastrukturu i gospodarstvo. Thiam ipak nije odolio zovu politike, pa prihvaća ponudu. No, ne zadržava se dugo jer politika uskoro pokazuje svoje drugo lice. Vojni udar 1999. nagnao je vladu u egzil, pa opet u tuđinu odlazi i Thiam.

Iako ga je vođa pučista, general Robert Gué?, pozvao da se pridruži njegovoj "administraciji", Thiam odbija poziv. Tada 37-godišnji Thiam šest je mjeseci bio bez posla i prihoda. Međutim, ulazi u svijet osiguranja zaposlivši se u britanskoj Avivi, a 2008. dolazi u Prudential, najveću britansku osiguravajuću kuću kao financijski direktor. Već 2009. postaje glavni izvršni direktor. Iako je u Prudentialu kiksao sa preuzimanjem osiguravatelja AIA, ulagači su u utorak jasno pokazali što misle o njegovu odlasku. Prudential je na burzi izgubio milijardu funti vrijednosti dok je dionica Credit Suissea skočila osam posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close