Zagrebački električni romobil ubrzo na ulicama

Autor: Luka Vojvodić , 18. srpanj 2014. u 18:13
Električni romobil iz Zagreba, koji će stajati oko 15 tisuća kuna, može razviti brzinu do 25 kilometara na sat

Snaga elektromotora romobila je 250 vata, ima šest stupnjeva prijenosa koji omogućuju razne brzine kretanja neovisno o terenu.

Ove jeseni u proizvodnju u Zagrebu kreće električni romobil, koji bi trebao biti rješenje za prometne gužve.

"Tijekom godinu dana upotrebe ovaj prototip električnog romobila iskazao se u svim elementima koji mu se pripisuju kao prednost. Jednostavan je u svakodnevnom 'zujanju' gradom, a uz osjećaj sigurnosti koji daje nisko težište, nudi i stvarnu sigurnost u vožnji. U odnosu na ostale urbane romobile, tu sigurnost bitno povećava veliki prednji kotač na udobnom ovjesu s vrlo djelotvornom kočnicom", kaže dizajner romobila Ranko Širola. Brzinu kretanja određuje odgurivanje pješaka od tla, dok elektromotor povremeno umanjuje sile i snagu potrebnu za postizanje ubrzanja. Snaga elektromotora je 250 vata, ima šest stupnjeva prijenosa koji omogućuju razne brzine kretanja neovisno o zahtijevnosti terena, kao što je na primjer uzbrdica.

Dok biciklisti pri usporavanju, zaustavljanju ili premaloj brzini također nogom uspostavljaju stabilnost, na romobilu je pretvorba iz vozača u pješaka mnogo jednostavnija, prirodnija, brža i sigurnija. Dovoljno je zakoračiti, kao na pokretne stube u supermarketu. Na stabilnost i udobnost pri vožnji, utječe i nisko težište koje omogućuje lakše kretanje, savladavanje prepreka i brzo penjanje i silaženje s romobila. Pošto se prilikom vožnje stoji, ne postoji problem s odjevanjem kao što je slučaj kod biciklista. Na romobilu kaput, odjelo, haljina i suknja neće biti izgužvani . U prednjem stupu na kojemu se nalazu upravljač, sve je pod ključem. Na dnu je komora s elektroničkim elementima u kojoj završavaju svi kabeli, te na kojoj je čvrsto zatvorena baterija osigurana bravom.

Bateriju je vrlo jednostavno izvaditi i ponijeti u ured ili stan. Tu jednostavnost ne posjeduje električni bicikl, koji nema mogućnost vađenja baterije, pa je korisnik prisiljeni cijeli bicikl donijeti u stan. Romobil koji će stajati oko 15 tisuća kuna može razviti brzinu do 25 km/h, pri svakom kočenju senzor automatski isključuje motor. LCD-display sadrži podatke o trenutnoj brzini, ukupnom prijeđenom putu, dnevni mjerač kilometraže, najveću moguću brzinu, stanje baterije, način uporabe motora sa šest stupnjeva prijenosa, te noćno osvjetljenje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close