Za sedam dana kreće prva investicijska ‘mašina’ u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 09. srpanj 2019. u 11:30
Foto: Getty Images

Fil Rouge Capitalu javilo se više od 500 startupa, akceleracijski program u rujnu.

Prvi hrvatski VC fond Fil Rouge Capital, usmjeren na startupe i “težak” četvrt milijarde kuna (42 mil. eura), a koji je zeleno svjetlo od svojih suosnivača – Europskog investicijskog fonda, HBOR-a i Vlade RH – dobio u travnju, u ponedjeljak je službeno započeo s radom. Plan je bio da krene i koji tjedan ranije, ali i sam je fond morao proći kroz zahtjevnu formalnu proceduru te je u petak dobio i posljednji papir koji mu je nedostajao za start.

Fond na kakav se u hrvatskom startup ekosustavu čekalo cijelo desetljeće, najavio je da će već idući tjedan investirati u 20 startupa do milijun eura. Interes je golem. Kako doznaje Poslovni dnevnik, fondu se dosad javilo više od 500 startupa.

Stevica Kuharski, partner i voditelj skouta Fil Rouge Capitala potvrdio nam je da će fond u idući ponedjeljak i utorak održati “Selection Days”, događanje na kojem očekuje između 40 i 50 startupa. “Može ih biti i više i manje, jer ipak je to prvo takvo događanje, ali smisao je da izaberemo 20 najboljih koji će ući u naš prvi akceleratorski program, i koji će dobiti investicije ili od 25 ili od 50 tisuća eura, i od kojih onda očekujemo rezultate”, kaže Kuharski.

Pojašnjava da će ti startupi ući u akceleracijski program koji počinje 2. rujna. Idući krug tog programa bit će na proljeće, a tim će tempom, dva puta godišnje, u naš startup ekosustav Fil Rouge Capital ciklički upumpavati po milijun eura investicijskog kapitala.

Stevica Kuharski kaže da će formalnu investicije u prvih 20 startupa napraviti u rujnu. Navodi da, kao prvi lokalni fond koji ulaže u startupe u Hrvatskoj, razbijaju led i trebaju i sami vidjeti koliko će ta procedura trajati i kako je mogu optimizirati.

“Osim ulaganja u startupe spremne za akceleraciju, ulagat ćemo i u one koji su u fazi ideje i koji traže seed novac, ali i one koji traže znatno veće iznose, dakle koji su spremni za punokrvne VC investicije te smo za te dvije klase startupa otvoreni cijelo vrijeme, ne samo dva puta godišnje”, kaže Kuharski.

Interes iz SAD-a

Za startupe u fazi ideje, Fil Rouge Capital pripremio je sjemenske investicije od po 10.000 eura. Kako doznajemo, dovoljno će biti da se startup javi, i ako ima dobar i kredibilan tim te perspektivan proizvod, moći će dobiti i financije i drugu pomoć od fonda.

Treći tip investicija, najzahtjevniji, a riječ je o startupima koji traže VC sredstva do milijun eura dolazi s posebnim zahtjevima. Startup mora imati proizvod, klijente koji im plaćaju za njegovo korištenje, mora se širiti na međunarodna tržišta i imati viziju kako da svoju vrijednost podigne za barem deset puta.

Stevica Kuharski kaže da interesa ima za sve tri kategorije startupa, i to ne samo iz Hrvatske već i izvana.

“Posebno sam zadovoljan što su nam se javili gotovo svi poznatiji hrvatski startupi, jer to ukazuje da nas je domaća scena prepoznala kao poželjnog investitora i to nam je jako važno”, kaže Kuharski.

Svakome odgovor

Dodaje da su im se javili i startupi iz regije, ali čak i oni iz SAD-a. Pojašnjava da je tako mnogo prijava, a riječ je o njih više od 500, pristiglo i stoga što su pripreme započeli početkom veljače. “To što su se javili i neki Amerikanci samo svjedoči da su vjerojatno vrlo dobri u analizi svjetskog tržišta i da naširoko i nasumično pucaju u potrazi za investicijom pa ako im uspije-uspije što ne mora nužno biti ni dobar ni loš pristup”, kaže Kuharski.

Naglašava ipak da je Fil Rouge Capital hrvatski VC fond. Navodi da je sjedište fonda u Algebra Labu u Zagrebu i da ulažu isključivo u startupe koji su registrirani u Hrvatskoj. Oni koji to neće biti, neće moći dobiti ova sredstva, a to vrijedi i za startupe koji se do njih pokušavaju boriti iz SAD-a. “Otvoreni smo i za osnivače izvana, ali samo ako će u Hrvatskoj osnovati tvrtku i zadovoljiti poduži popis uvjeta. Istina, ima mnogo birokracije oko toga, ali tako je svugdje. Važno je da sve ispune, a realno sve te zahtjeve može se ispuniti”, kaže Kuharski.

Dodaje da njih osam u sjedištu fonda u Zagrebu punom parom obrađuju prijavljene startupe. Navodi da će svaki startup dobiti pojedinačan i personalizirani odgovor te da, kao i inače, već sad vide da neki od prijavljenih startupa još nisu spremni za investicije. “U prosjeku obrađujemo 50 prijava tjedno. Pri tome dvadesetak startupa tjedno još dublje analiziramo, a s desetak se dodatno osobno susretnemo. Radi se dosta intenzivno”, kaže Kuharski.

Navodi da su prijave po strukturi vrlo raznolike. Tehnološki, naglasak je na startupima koji razvijaju proizvode na području umjetne inteligencije, IoT-a, blockchaina i fintecha. Zatim su tu platforme, a Kuharski navodi da u posljednje vrijeme vidi i VR i AR rješenja te aplikacije za psihološku pomoć. “Interes ostalih sudionika ekosustava je dobar i mi smo otvoreni za suradnju, tim više jer preferiramo grupne investicije”, zaključuje Kuharski.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Fil Rouge ce biti prvi Skype based VC fond na svijetu. Dva sarlatana koja ga vode nece nikada boraviti u RH sto im je inace ugovorna obaveza. Akceleraciju ce im voditi izumitelj postanskih usluga (spominje se u clanku) koje su izumljene prije 350 godina u Njemackoj. 10 000 Eura je komican iznos za bilo sto poceti ako ima trunku tehnologije u sebi. Akceleraciju ce voditi spomenuti izumitelj (nezna nijednu tehnologiju i nema nikakvu relevantnu edukaciju) i luzeri iz ABC akceleratora iz Ljubljane koji sami nemaju pojma o akceleraciji. Jadno je da je sve skupa financirano novcima RH koje je dobila od EU i koji su moi biti suvislije utroseni.

New Report

Close