Warren Buffett: Ovo je pogreška broj 1 koju mnogi naprave kada djecu uče o novcu

Autor: Poslovni.hr , 05. kolovoz 2019. u 08:00
Foto: Getty Images

Ako postoji jedna osoba koja razumije važnost podučavanja djece financijskoj odgovornosti, to je Warren Buffett.

Prije nego što je postao izvršni direktor Berkshire Hathawaya, legendarni investitor pokrenuo je pregršt malih poduzeća – počevši od šeste godine, kada je kupio šest limenki kole za 25 centi i prodao svaku konzervu po toj cijeni, piše CNBC Make It

Također je prodavao časopise od vrata do vrata.

"Moj je otac bio moja najveća inspiracija", rekao je Buffett u intervjuu za CNBC 2013. godine. "Ono što sam od njega naučio u ranoj dobi bilo je svakodnevno imati dobre navike. Štednja je bila važna lekcija koju me naučio. "

Upitan što misli da je najveća greška koju roditelji čine kada djecu podučavaju o novcu, milijarder je rekao: „Ponekad roditelji čekaju dok im djeca budu u tinejdžerskoj dobi prije nego što počnu razgovarati o upravljanju novcem – kada već mogu započeti dok su im djeca u predškolskom uzrastu. "

Vrijeme je važan faktor

Da, dobro ste pročitali: Predškolska ustanova. Istraživači su primijetili da se 80% našeg rasta mozga događa u dobi do 3 godine.

Jedna studija sa Sveučilišta Cambridge otkrila je da djeca već mogu shvatiti osnovne novčane koncepte u dobi od 3 do 4 godine. A do 7. godine starosti, osnovni pojmovi koji se odnose na buduće financijsko ponašanje obično su se razvili.

"Većina roditelja već zna koliko je važno naučiti svoju djecu o novcu i kako njime pravilno upravljati", napomenuo je Buffett. Ali postoji razlika između poznavanja i poduzimanja.

Prema istraživanju iz T. Rowe Pricea iz 2018., koje je prikupilo odgovore od 1.014 roditelja (djece u dobi od 8 do 14) i više od 1.000 mladih (u dobi od 18 do 24 godine), samo je 4% roditelja reklo da su započeli raspravu financijske teme sa svojom djecom prije pete godine.

Trideset posto roditelja počelo je školovati djecu o novcu u dobi od 15 godina ili više, dok je 14% reklo da to uopće nisu.

Lekcije koje je Buffett naučio svoju djecu

U 2011. godini Buffett je pomogao pokrenuti dječji animirani serijal pod nazivom „Tajni klub milijunaša“, u kojem je bio mentor grupi učenika.

Emisija je dobila 26 epizoda, a svaka se bavi financijskom lekcijom, poput rada kreditne kartice ili zašto je važno pratiti kamo uložite svoj novac.

"Ja sam i svu moju djecu (troje) podučio lekcije naučene u emisiji", rekao je Buffett za CNBC. “To su jednostavne lekcije namijenjene poslu i životu."

Evo nekoliko lekcija iz emisije, zajedno sa Buffettovim savjetima kako ih prenijeti svojoj djeci:

1. Kako biti fleksibilan mislilac

Cilj ove lekcije je potaknuti svoju djecu da ne odustaju samo zato što nešto ne funkcionira prvi put. Sposobnost kreativnog razmišljanja i izvan okvira dobro će vam doći kada naiđete na buduće financijske izazove.

Ideje aktivnosti:

Otiđite u umjetnički muzej sa svojom djecom i razgovarajte o različitim stilovima svake slike. Zatim ih pozovite da naslikaju nešto svoje. Neka razmišljaju o raznim alatima – osim četkica za boje – koji se mogu koristiti (npr. Spužve, pamučnu vatu, prste).

Pretvorite svoje smeće u blago izazivajući svoju djecu da osmisle nove namjene za stare stvari oko kuće (npr. prazna kutija za žitarice može se pretvoriti u držač časopisa). Ovo će vam pomoći da ih naučite kritički razmišljati, uštedjeti novac i istovremeno pomoći okolišu.

2. Kako započeti s uštedom novca

Kao što je Ben Franklin jednom rekao, „Ušteđeni novčić je zarađen novčić.“ Da biste pomogli svojoj djeci da upravljaju svojim novcem, važno je da shvate razliku između želja i potreba.

Ideje aktivnosti:

Dajte svakom djetetu dvije staklenke: jednu za štednju i jednu za potrošnju. Svaki put kada prime novac (npr. Kao poklon, za doplatu, za šetnju susjedovog psa) razgovarajte s njima o tome kako žele podijeliti novac između štednje i potrošnje.

Neka djeca naprave popis ili naprave kolaž od fotografija iz časopisa od pet do 10 stvari koje žele kupiti. Zatim prođite sa njima svaki predmet i označite je li to želja ili potreba (npr. Nova igračka je želja, dok je novi ruksak potreban.)

3. Kako razlikovati cijenu i vrijednost

Svi smo krivi što smo platili više novca za kul marku cipela ili uređaj, kada smo mogli dobiti sličan predmet koji je podjednako dobar za nižu cijenu.

Ideja ove lekcije je pomoći djeci da razumiju različite načine na koje nas oglašivači dobijaju kako bismo kupili njihove usluge ili proizvode, kao i kako reći što vrijedi i što ne vrijedi platiti.

Ideje aktivnosti:

Napravite popis potrebnih stvari u supermarketu, a zatim provjerite letke, novine i web stranice s djecom za predmete koji se mogu naći u prodaji. Usporedite te cijene i pogledajte koja trgovina nudi najbolju ponudu za određeni proizvod.

Prelistajte časopis sa svojom djecom i odaberite oglas koji ćete procijeniti. Pitajte ih: Što se prodaje? Kakvu poruku oglas pokušava poslati? Što privlači njihovu pažnju u oglasu? Kako se osjećaju u vezi oglasa? Kako ih oglas pokušava uvjeriti da kupe proizvod?

4. Kako donositi dobre odluke

Ključ donošenja pametnih odluka je razmišljanje o tome kako različiti izbori mogu utjecati na buduće rezultate.

Ideje aktivnosti:

Buffett predlaže da se modeliraju dobre vještine donošenja odluka i razgovara s djecom o vašim odlukama dok ih donosite kao i o svim rezultirajućim domino učincima koje bi mogli imati. Na primjer: „Želimo kupiti novi televizor, ali klima nam je pokvarena i trebamo uštedjeti novac da to popravimo. Ako to ne učinimo, bit će pretoplo u kući kada dođe ljeto. Nakon popravke klime, možemo razmišljati o kupnji televizora."

Navedite svoju djecu na naviku donošenja dobrih odluka o tome kako uštedjeti novac. Možda postoji DVD koji žele kupiti. Pitajte ih da li im stvarno treba ili mogu film posuditi.

"Nikad nije prerano"

Poticanje zdravih financijskih navika kod vaše djece jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako biste osigurali njihovu uspješnu budućnost.

"Nikad nije prerano", rekao je Buffett za Yahoo Finance 2013. godine. "Bilo da učite djecu vrijednosti dolara, razlici između potreba i želja ili vrijednosti uštede – sve su to koncepti s kojima se djeca susreću u vrlo ranoj dobi, zato je najbolje da im pomognete da ih razumiju."

Komentirajte prvi

New Report

Close