Warner Bros hrvatskoj Batmobile STEM igrački dao je zeleno svjetlo

Autor: Darko Bičak , 06. listopad 2021. u 07:30
Albert Gajšak u četiri je godine stvorio tvrtku s milijun eura prihoda, Foto: BORNA FILIĆ/PIXSELL

Startup CircuitMess karlovačkog inovatora Alberta Gajšaka dobio je licencu američkog diva za novi proizvod.

Kada je prije četiri godine pokrenuo svoj startup CircuitMess, mladi karlovački inovator Albert Gajšak nije mogao ni sanjati da će samo četiri godine kasnije prerasti u tvrtku s 23 zaposlena, prihodom od oko milijun eura, a za partnere imati globalne divove poput Amazona i Warner Brosa. Upravo je Warner Bros postao njihov novi partner uz čiju će licencu izraditi i globalno plasirati svoj novi STEM produkt, CircuitMess Batmobile.

Uspješne kampanje

Do sada je tvrtka imala tri crowdfunding kampanje na platformi Kickstarter, jednu uspješnije od druge, a sa prikupljenih 460.000 dolara za svoj prethodni projekt drže hrvatski rekord u ovom načinu financiranja. Upravo jučer je predstavljen projekt Batmobilea i nove kampanje na Kickstarteru koja je već u prvih 1,5 sati ispunila svoj minimalni cilj od 15.000 dolara, a očekivanja su da bi do zatvaranja ovog investicijskog ciklusa za 60 dana možda dostigli i milijun dolara. Očekuje se da bi Batmobile, projekt na kojem se radi zadnjih 1,5 godina u zagrebačkoj tehnološkoj tvrtki, mogao biti na tržištu do sredine naredne godine.

Gajšak ističe da će svi podržavatelji projekta kroz Kickstarter investiciju prvi u svijetu dobiti CircuitMess Batmobile po najboljoj cijeni – nagađa se da će to biti 99 dolara dok će standardna cijena za ovaj komplet biti 120 dolara. “Da biste složili Batmobile i postali pravi STEM superheroj, ne morate imati prethodno iskustvo ili znanje. Ovaj set sadrži detaljne upute koje mogu pratiti svi stariji od sedam godina. Uz CircuitMess Batmobile naučit ćete o programiranju mikroračunala te tehnologiji autonomnih vozila”, kazao je na prezentaciji Batmobilea Albert Gajšak. Dodao je da je u svojim nastojanjima da postane najprepoznatljiviji svjetski brend STEM igračaka, CircuitMess u zadnje četiri godine razvio brojne obrazovne proizvode koji motiviraju djecu i odrasle na stvaranje vlastite tehnologije. Do sada su na tržište plasirali MAKERbuino – uradi-sam igraću konzolu, MAKERphone – uradi-sam mobilni telefon, te STEM Box – preplatu za učenje STEM vještina.

Interes za tehnologiju

“Zahvaljujući podržavateljima prve Kickstarter kampanje iz 2017. odlučio sam osnovati CircuitMess i pokušati ostvariti svoje snove. Na sreću, više to ne moram raditi sam, već imam 23 talentiranih kolega koji mi pomažu ostvariti našu viziju. Svakoga dana nastojimo napraviti najzabavnije STEM igračke na svijetu kako bi djecu zainteresirali za tehnologiju. STEM zanimanja su najbrže rastuća i najdeficitarnija u svijetu – podaci za SAD pokazuju da samo u Kaliforniji ovog trenutka nedostaje 85.000 STEM stručnjaka, a procjene su da će ih 2025. u SAD-u nedostajati dva milijuna”, ističe Gajšak.

Pohvalio se i da su vjerojatno prva tvrtka u Hrvatskoj i široj regiji koja je dobila ovakvu globalnu licencu koja im omogućuje plasiranje svojih proizvoda u čitavom svijetu, a umjesto standardnih licenci koje su nacionalnog ili regionalnog karaktera. Do sada je njegova tvrtka isporučila više od 51.000 proizvoda, uglavnom u izvoz, a glavni kanal prodaje im je vlastita internetska trgovina, a ostalo se odnosi na Amazon te maloprodajne lance. Procjene su da je trenutno globalno tržište STEM igračaka vrijedno 26,7 milijardi dolara, a do 2026. će porasti na 45,8 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close