Virtualni skiper nautičarima preporučuje najbolje uvale

Autor: Bernard Ivezić , 23. siječanj 2020. u 22:00
Ovisno o vremenskim uvjetima i poziciji broda, usluga savjetuje gdje se može otploviti

Novu uslugu, Destination, prvo će ponuditi u sklopu postojeće mobilne aplikacije, i to do ljeta, a zatim i kao zaseban softver BayFinder.

Hrvatski IoT startup Sentinel, koji se pozicionirao kao lider na tržištu nadzora flota čartera, razvio je virtualnog skipera, kojeg će do ljeta predstaviti u svojoj mobilnoj aplikaciji.

Novu uslugu, nazvanu Destination, predstavili su kao 'TripAdvisor za more'. Preporučuje, ovisno o vremenskim uvjetima i poziciji broda, najbolje uvale u koje bi nautičari mogli otploviti. Uz nadogradnju postojeće aplikacije, Sentinel novu tehnologiju kani paketirati i u formi novog proizvoda, aplikacije BayFinder, koja će se moći integrirati u različite platforme.

Domaći startup, koji su u Hrvatskoj pokrenuli čelni ljudi slovenske R&D tvrtke Xlaba, razvio je tehnologiju koja omogućuje nautičarima da na mobitelu prate stanje ključnih sistema na njihovom plovilu, neovisno gdje su. Prihod Sentinela za prošlu godinu još nije objavljen. No, tvrtka je u 2018. godini, četvrtoj godini poslovanja generirala prihod od 3,22 milijuna kuna ili tri puta više nego 2015. godine.

Neto dobit Sentinela u 2018. godini bila je 70.700 kuna ili gotovo duplo veća nego godinu prije dok je operativna dobit narasla na 184.100 kuna ili za pet i pol puta u odnosu na godinu prije. Od 2014. do 2018. godine tvrtka je povećala izvoz za gotovo deset puta na 1,36 milijuna kuna. Prije tri godine u Sentinel je milijun eura investirao regionalni te ujedno prvi VC fond u koji je uložila Republika Hrvatska, SC Ventures, da bi proširio svoje poslovanje po Europi i na SAD.

Fond SC Ventures, težak 40 milijuna eura, objavio je da je do ove godine investirao 25,4 milijuna eura na pet regionalnih tržišta. Najviše investicija napravio je u Srbiji, njih 13, slijedi Hrvatska sa sedam investicija pa Sjeverna Makedonija s pet investicija. Dvije investicije fond je napravio u Crnoj Gori i jednu na Kosovu. Ulaganja u BiH dosad nije bilo. Startupi, koji su primili ulaganje od SC Venturesa, u međuvremenu su primili više nego dvostruki iznos ulaganja, 35,5 milijuna eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Interesantno je pogledati kvartalna izvjesca EIF-a o fondovima u koje su investirali. SC Ventures je otpisao vecinu investicija koje su napravili. Toliko o kvaliteti odabiranja i kasnijem vodjenju investicija. Bezveznjaci.

New Report

Close