VIDEO: Isprobajte nekoliko jednostavnih načina za poboljšanje financija u samo jednoj godini

Autor: Goran Jungvirth , 01. siječanj 2020. u 11:15
Foto: Getty Images

Mnogo najvažnijih novčanih navika se izgrađuje s vremenom: štednja, ulaganje i smanjenje potrošnje, među ostalim.

To nisu kratkoročni ciljevi, već dugoročno rješenje. Ipak, postoji mnogo stvari koje se mogu postići za godinu dana, što može bitno promijeniti vaš život, piše CNBC Make It.

Evo šest jednostavnih financijskih zadataka s kojima se možete unaprijediti u 2020. godini i koji će se jako isplatiti u godinama koje dolaze:

1. Pratite potrošnju mjesec dana

Ovaj se financijski zadatak čini osnovnim, ali ključan je za shvatiti kamo ide vaš novac i kako biste ga mogli bolje rasporediti.

Dok bilježite troškove, kategorizirajte ih na način koji vam ima smisla (računi, hrana, prijevoz, jelo vani, zabava itd.). Na kraju mjeseca izračunajte ukupni iznos koji ste potrošili u svakoj od kategorija. Postat će očito gdje možete smanjiti potrošnju, ako trebate ili gdje trebate usmjeriti više novca. 

2. Počnite ozbiljno shvaćati privatnost i internetsku sigurnost

Bezbroj je kršenja privatnosti podataka i financijskih prijevara koje se svakodnevno događaju pa je  neophodno proaktivno zaštititi svoje financijske i osobne podatke. Postoji nekoliko strategija za to, ali neke od najosnovnijih uključuju:

Postavite upozorenja na svoje bankovne račune i kreditne kartice o sumnjivim aktivnostima.

Rutinski provjeravajte svoje financijske račune i kreditno izvješće radi prevare.

Koristite jedinstvene lozinke za svoje financijske račune i koristite upravitelja lozinki.

Ne vjerujte nikome – bilo da se radi o telefonskom pozivu ili e-pošti ili pismu – tvrdeći da su iz banke, posredništva ili druge financijske ili državne institucije.

Zamrznite svoja kreditna izvješća ako im nećete trebati pristupiti u kratkom roku i uključite se u uslugu nadgledanja kredita.

Ništa vas neće zaštititi 100%, ali ako prevarantima samo malo otežate prevaru, potaknut ćete ih da pređu na lakšu metu, kažu sigurnosni stručnjaci. I zapamtite, osiguranje financija i osobnih podataka nije nešto što jednom možete učiniti, a zatim zaboraviti; to bi trebalo biti stalna briga.

3. Poboljšajte stopu svoje osobne štednje

Vaša osobna stopa štednje iznos je vašeg raspoloživog dohotka koji ne potrošite u određenom vremenskom okviru.

Možete je odrediti za 2019. sljedećim koracima:

-Izračunajte svoj godišnji prihod 

-Izračunajte uštedu za godinu

-Podijelite svoju ušteđevinu s prihodom

-Pomnožite sa 100 kako bi dobili postotak

To znači da ako kući donesete 6.000 kuna i uštedite 600 postotak vaše osobne štednje iznosi 10%.

Imajte na umu da podaci o vašoj štednji trebaju uključivati ​​bilo kakav doprinos na vaš štedni račun, mirovinske račune i bilo koje druge investicije. Kad saznate stopu svoje štednje, nastojte je povećati za najmanje jedan postotni bod u 2020. Tada povećajte svoje automatske doprinose za 1%, ili koliki je ciljni postotak i pratite svoj napredak tijekom cijele godine. Stručnjaci preporučuju uštedu 20% vašeg mjesečnog dohotka.

4. Povećajte svoju kreditnu sposobnost

Poboljšanje kreditne sposobnosti može vam pomoći da osigurate niže kamate na kreditne kartice, auto-kredite, pa čak i hipoteku. Ako planirate otvoriti novu karticu ili želite kupiti kuću jednog dana, poboljšanje kreditne sposobnosti može vam uštedjeti, potencijalno, tisuće do desetke tisuća kuna s vremenom.

Najbolju kreditnu sposobnost dati će vam banka čiji ste klijent budući da su joj tada poznate skoro sve vaše financijske okolnosti i povijest vašeg plaćanja. Nakon toga, iznos koji dugujete najvažniji je faktor. 

Najvažnija stvar koju možete učiniti je da na vrijeme i u cijelosti otplatite račune, a što čini najveći dio vašeg kreditnog rezultata. Ako pratite potrošnju, moći ćete uočiti jednostavne stvari koje ćete smanjiti kako biste osigurali da računi budu plaćeni.

U Hrvatskoj je zaživjela i ‘crna lista’ na koju dolaze oni koji nisu plaćali rate.

Pristup crnoj listi imaju samo banke i stambene štedionice i to ne sve već njih 16 među kojima su najveći igrači koji 'pokrivaju' glavninu tržišta.

Ulaznicu za crnu listu klijent dobiva ako mu je dospjeli iznos duga 750 ili više kuna s čijim podmirenjem kasni najmanje 61 dan. Također, ako ne ispunjava dospjele obveze u roku ili je novčana obveza otkazana, utužena, naplaćena od osiguranja (regres od osiguranja) ili prodana trećoj strani.

Informacijama u sustavu kreditori mogu pristupiti prije sklapanja novog ugovora o kreditu ili u slučaju izmjene postojećeg. No, kreditori imaju mogućnost periodički pratiti postojećeg klijenta u okviru procjene njegove rizičnosti. Među podacima u koje kreditori imaju uvid, osim identiteta dužnika, ime banke (ili štedionice), su vrsta i visina obveze (obveza po tekućem računu ili stambenom kreditu, primjerice), status obveze (da li je neuredna, utužena, otkazana…) te o kojem se iznosu (ne)dospjelog duga radi. Tu su i prethodne evidencije, među kojima zabilježba o prvoj neurednosti te ukupan broj evidentiranih mjeseci neurednosti u servisiranju duga. Čak i u slučaju da dužnik uredno podmiri sve obveze (što se bilježi kao datum prestanka neurednosti) to ne znači da će ga smatrati kvalitetnim klijentom; jednom kad se dospije na crnu listu, na njoj se ostaje četiri godine te potom slijedi brisanje podataka.

5. Imajte bolje razgovore

Ako imate partnera, zakažite vrijeme za razgovor kroz koji ćete proći svoje financijske ciljeve, brige i strategije. Ako ste otvoreni i iskreni prema novcu, zbližit će vas razgovori, u idealnom slučaju, spriječiti će stvaranje bilo kakvog bijesa ili frustracije oko vaših financija koje dijelite.

Razgovor s pouzdanim prijateljem ili suradnikom, posebno onim za kojeg se čini da zna nešto više o novcu od vas, također može biti prosvjetljujuće. Možda će vam moći dati solidne savjete ili ponuditi ohrabrenje. Rasprava o plaćama s kolegama, kada se to obavi oprezno, može vam dati bolju predodžbu o tome da li ste pošteno plaćeni.

6. Mislite održivo

Prakticiranje održivosti dobro je za planetu i vaš bankovni račun. Kupnja proizvoda koji su namijenjeni održivom razvoju i koji se mogu ponovno i ponovo upotrebljavati, umjesto predmeta za jednokratnu upotrebu, također vam može dugoročno uštedjeti novac.

Najodrživiji je proizvod koji ne kupujete. Zamjena nekoliko proizvoda s održivo proizvedenom verzijom, poput flaše začepljene pčelinjim voskom umjesto plastičnim čepom – može vam pomoći da izgradite održivije navike tijekom vremena.

Trebate i iskoristiti ono što već imate – bacanjem savršeno iskoristivih Ziploc vrećica za korištenje ekološki prihvatljivijom opcijom nećete ništa napraviti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close