VIDEO: Amerikanac u Zagrebu zarađuje 30.000 kuna, evo čime se bavi

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2022. u 12:21
Foto: YouTube screenshot / Total Croatia News

‘Odlučite gdje želite ići i planirajte svoj budžet na temelju cijene života na tom mjestu.’

Broj digitalnih nomada značajno se povećao,  a jedan od njih je i Amerikanac Steve Tsentserensky (35) koji je svoje iskustvo digitalnog nomada u Hrvatskoj opisao za CNBC, a priču prenosi Jutarnji list.

– Svoje putovanje kao digitalni nomad započeo sam 2019. Trenutno sam freelance autor i video producent te živim u Hrvatskoj. S obzirom da ovako živim već nekoliko godina, naučio sam – najviše preko vlastitih grešaka – kako taj proces učiniti što bezbolnijim i sa što manje stresa, kaže Tsentserensky.

– Kad sam tek počeo svoj put digitalnog nomada, pogriješio sam što nisam imao financijski plan. Godinama sam radio u industriji krstarenja pa sam unaprijed imao pokrivene mnoge osnovne troškove poput smještaja i prehrane. Ideja da bih trebao paziti na novac i pratiti svoje izdatke nikad mi nije pala na pamet. Iako sam na računu imao dovoljno novca, bilo bi jako mudro da sam unaprijed razmišljao o troškovima i istraživao cijenu života u različitim državama.

– Na primjer, trenutno zarađujem 4.500 dolara mjesečno (oko 30.000 kuna) što je dovoljno za lagodan život u Hrvatskoj gdje u prosjeku mjesečno potrošim oko 1.700 dolara. No, bilo bi posve drugačije da živim na Bermudi gdje su cijene mnogo više.

– Odlučite gdje želite ići i planirajte svoj budžet na temelju cijene života na tom mjestu. I ne zaboravite na dugoročnu štednju poput štednje za mirovinu ili otplatu dugova, savjetuje Tsentserensky.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dobro, i cime se bavi?

New Report

Close