Iz obiteljskog obrta koji je poslovao s osam zaposlenih sada je za kormilom tvrtke sa 100 ljudi

Autor: Ivan Tominac , 29. studeni 2020. u 17:01
Iz Svete Nedelje proširili su poslovanje na zemlje u okruženju, Foto: LUKA STANZL/PIXSELL

Fokus na rješenje, a ne problem doveo je Effenberger do velikih poslovnih prekretnica koje i danas rado spominje.

Tradicionalne društvene uloge u nemalom broju slučajeva vidljive su i na statistikama kada je riječ o ženama na upravljačkim funkcijama. Iako se promjene događaju, ono što je ukorijenjeno duboko u aktima života, mijenja se sustavno i to prezentacijom dobrih primjera u našoj zajednici. Jedan od tih primjera je i poslovni put poduzetnice Dorotee Effenberger.

Ona je u 30 godina iz obiteljskog obrta koji je poslovao s osam zaposlenih uspjela napraviti regionalnu tvrtku sa 100 stalno i privremeno zaposlenih.

Riječ je o zagrebačkoj tvrtki Tahograf, a njihovo djelovanje vezano je većinom uz gospodarska vozila i stvaranje dodane vrijednosti vlasnicima voznih parkova, bilo da se radi o poboljšanju učinkovitosti kroz digitalizaciju voznog parka ili kvalitetnim servisnim uslugama u njihovom poslovno-servisnom centru.

Koristi za prijevoznike

“Pri tome bih posebno izdvojila naše bavljenjem tahografima kao mjernim instrumentima u gospodarskim vozilima. Svaki tahograf, a pogotovo digitalni i pametni tahograf, je iznimno važan kao dio Inteligentnog transportnog sustava. Informacije koje se zapisuju u tahografu i na digitalnim vozačkim karticama, omogućuju prijevoznicima aktivno praćenje radnih aktivnosti svojih vozača i vozila, a kako bi se spriječile manipulacije i osigurala razina sigurnosti na cestama. Svaka nova generacija tahografa, pa tako i pametni, donosi potencijalne koristi za prijevoznike. Ugradnjom novijih tahografa svaki prijevoznik podiže razinu konkurentnosti u sve zahtjevnijoj tržišnoj utakmici, a održava i visoku razinu sigurnosti cestovnog prometa”, rekla je predsjednica Uprave i vlasnica tvrtke Tahograf Dorotea Effenberger.

Kako objašnjavaju iz Tahografa, budućnost voznih parkova je upravo u širokoj digitalizaciji svih pratećih poslovnih procesa koje transportna industrija može ponuditi. Tako sve informacije koje vozilo i vozač u svom poslovnom procesu indirektno proizvode, promptno dospijevaju do prijevoznika i korisnika njegove transportne usluge.

Stoga je bavljenje tahografima, digitalizacija voznih parkova, obrada podataka s tahografa i vozila, onaj dio poslovanja kojem su najviše posvećeni i u čemu vide svoje mjesto u transportnoj industriji Hrvatske i šire regije.

Unatoč preprekama kao što je ona ‘staklenog stropa’, prostora za izgovor nije bilo te je perspektiva izazova postala jedino na čemu je ova poduzetnica sa svojim timom rasla. Fokus na rješenje, a ne problem doveo je Effenberger do velikih poslovnih prekretnica koje i danas rado spominje.

Neke od tih prekretnica su potpisivanje ugovora s jednim od najvećih svjetskih proizvođača tahografa te elektronike i mehatronike, kada je riječ o prvoj ugradnji za motorna vozila. Uspjeli su izgraditi poslovno-servisni centar u Svtoj Nedelji, gdje su fokusirani na pružanje servisnih usluga za gospodarska i specijalna vozila, a u posljednjih 15-tak godina proširili su poslovanje i na zemlje u okruženju.

Stoga ne čudi što je udruga Women in Adria prepoznala rad ove poduzetnice i dodijelila joj ovogodišnju nagradu Inspirativne poduzetnice godine.

“Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što je moj rad prepoznat, a osjećam i veliku zahvalnost prema onima koji su mi svojim nesebičnim dijeljenjem znanja, savjeta i uputa pomogli da danas budem to što jesam. Osjećam i veliku zahvalnost prema svim onim više i manje poznatim ženama kroz povijest koje su se unatoč predrasudama, zabranama te mnogo puta ugrožavajući svoju vlastitu slobodu i život borile za ono što mi danas podrazumijevamo, a to je pravo glasa, sloboda izbora, pravo na školovanje”, dodala je Effenberger.

Agilna organizacija

Tvrtka koju vodi agilna je organizacija građena na bazi povjerenja, vjerodostojnosti, uvažavanja, odgovornosti te poticanja samopoštovanja i entuzijazma.

Takve vrijednosti omogućile su im i da spremno reagiraju na novonastale uvjete uzrokovane pandemijom koronavirusa. Početkom pandemije uveli su krizni menadžment koji je uključivao i svakodnevni intenzivan rad sa zaposlenicima, a s ciljem očuvanja njihova mentalna zdravlja.

Iako im situacija nije bila naklonjena u vrijeme pandemije uspjeli su otvoriti i poslovno-servisni centar u Srbiji.

‘’Brzim djelovanjem u posljednja dva mjeseca nadoknadili smo dio izgubljenog prometa za vrijeme lock downa, a vjerujmo da ćemo inovativnim i agilnim pristupom organizaciji te vanjskim i unutarnjim čimbenicima uspjeti situaciju dovesti na razinu 2019. godine, barem što se tiče operativnog poslovanja’’, zaključila je predsjednica Uprave i vlasnica tvrtke Tahograf Dorotea Effenberger.

Komentirajte prvi

New Report

Close