Umjesto VC fonda stvorili novi instrument za startupe

Autor: Bernard Ivezić , 19. veljača 2019. u 22:01
Predstavnici Beyond Seen Screena, HUBBIG-a i MOBILEonea s Franom Šesnićem i Oliverom Majić/Jurica Galoić/PIXSELL

Tri zajma uz kamatu od tri posto, ukupno vrijedna 500.000 kuna, ugovorili su domaći startupi Beyond Seen Screen, HUBBIG i MOBILEone.

Nakon što je zbog presložene i skupe regulative odustao od osnivanja vlastitog VC fonda i nakon što unazad pet godina nije uspio animirati državu i postojeće VC fondove da krenu s ulaganjima u startupe u Hrvatskoj, Grad Zagreb, koji je stvorio najveći startup hub u državi ZICER, u utorak je predstavio svoje prvo rješenje ka izgradnji lokalnog hrvatskog financijskog ekosustava koji podupire domaće startupe.

Zagreb je, naime, rezervirao više od milijun kuna za konvertibilne zajmove startupima. Prva tri, ugovor o zajmu potpisala su utorak u ZICER-u, čiji su ujedno članovi. Startupi Beyond Seen Screen i HUBBIG ugovorili su po 200.000 kuna zajma, a MOBILEone 100.000 kuna.

Povrat zajma
Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba kaže da su dosad kroz ZICER podijelili više od dva milijuna bespovratnih potpora, a da se sad okreću prema samoodrživim financijskim instrumentima. "Za konvertibilne zajmove rezervirali smo više od milijun kuna, a plan je da startupi u trenutku kad prime novu rundu investicije ili sami otplate sredstva, da mi taj novac možemo ponovo ubaciti u sustav i dodijeliti nekim, novim startupima da i oni mogu rasti", kaže Majić.

 

Šesnić

Naš cilj je da ovakva ulaganja radimo s poslovnim anđelima i drugim ulagačima.

Naglasila je da grad ne interesira suvlasništvo u startupima, iako to može biti posljedica za startup u slučaju neuspjeha, odnosno nemogućnosti povrata kredita. Dodala je da je smisao ove mjere potraga za modelom koji će poticati ulaganja u startupe. Frane Šesnić, direktor ZICER-a kaže da su krediti dodijeljeni uz kamatnu stopu od tri posto, odnosno da su iznad praga inflacije kako bi bili održivi. Dodao je i da smisao ovog instrumenta nije da ga grad kroz ZICER dodjeljuje sam već da potiče sindicirana ulaganja s poslovnim anđelima, VC fondovima i drugim zainteresiranim ulagačima.

Sindicirana ulaganja
"Naš je cilj da se proces uključe poslovni anđeli i drugi ulagači pa da udvostručimo sredstva. Sto tisuća daje grad kroz ZICER, a 100.000 kuna poslovni anđeo pa na kraju startup nema sto već 200.000 kuna inicijalne investicije ili ako je više poslovnih anđela, onda taj iznos može biti i veći", kaže Šesnić.

Navodi da se za zajam prijavilo desetak startupa iz ZICER-a, a sva tri, koja su ga dobila, prošla su kroz selekcijski postupak u kojem je sudjelovao ZICER, Grad Zagreb i financijski stručnjaci. Dragana Lipovac, osnivačica i direktorica HUBBIG-a kaže da će sredstva uložiti u širenje. "Želim ponuditi naš proizvod u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji", kaže Lipovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close