Turistička putovnica za upoznavanje Makedonije

Autor: Marta Duić , 05. studeni 2014. u 22:01
Za kvalitetnije informiranje o makedonskim ljepotama, uz putovnicu, svi gosti će dobiti Facebook profil i mobilnu aplikaciju

Broj stranih turista u Makedoniji lani je porastao za 13,5%, a vlada osniva turističke razvojne zone s brojnim povlasticama.

Makedonija postaje prva država u regiji koja uvodi turističku putovnicu uz pomoć koje će biti olakšano upoznavanje turističkih ljepota te zemlje.

Turistička putovnica zamišljena je, naime, kao džepni turistički vodič koji će predstaviti ponudu Makedonije. Uz putovnicu, svaki gost dobiva i vlastiti Facebook profil te mobilnu aplikacija koja će mu olakšati pronalazak ključnih turističkih destinacija, spomenika i građevina atraktivnih za turistički obilazak. Ovu putovnicu moći će koristiti i domaći turisti jednako kao i svi stranci koji svoj odmor planiraju u Makedoniji.

Kako navodi Kristijan Džambazovski, direktor Agencije za promociju i podršku turizma, taj alat omogućit će turistima kvalitetnije upoznavanje s Makedonijom i brzu razmjenu potrebnih informacija. Džambazovski je potvrdio kako će putovnica kojom će se turisti moći služiti tijekom njihova boravka u Makedoniji biti izgledom potpuno jednaka kao i standardna makedonska putovnica. Jedina razlika biti će u tome što će turistička putovnica imati korice od knjigoveškog platna sa zlatnim otiskom. S druge strane, makedonska Agencija za promociju i podršku turizma tom će putovnicom dobiti povratnu informaciju o mjestima koja privlače najveći interes turista. Broj stranih turista koji su prošle godine posjetili Makedoniju porastao je za 13,5 posto u usporedbi s 2012. godinom. Ovaj postotak je dvostruko veći od prosječnog rasta broja turista u svijetu koji iznosi otprilike pet posto.

Džambazovski tvrdi kako trendovi u makedonskom turizmu predstavljaju veliki adut za privlačenje stranih investitora, posebice sada nakon što je vlada odlučila osnovati turističke razvojne zone s brojnim povlasticama. Pojašnjava kako će novi investitori biti oslobođeni osobnog poreza u idućih deset godina, PDV-a za kupnju građevinskog materijala za izgradnju zone i objekata u njoj. Investitorima je omogućena i državna pomoć za svaku investiciju veću od 10 milijuna eura, dok će prodaja zemljišta biti realizirana putem javnih natječaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close