Tri ključne stvari koje morate učiniti ako vam krene naopako na poslu

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2019. u 09:15
Foto: Getty Images

Bez obzira na zadatak, vaš šef uvijek gleda preko vašeg ramena.

I bez obzira što radite, nikada nije dovoljno dobro.

Čak se pitate neke dane želi li vaš šef da date otkaz.

Prepoznajete li ovaj scenarij? Ako je tako, autorica o menadžmentu i suradnica CNBC-a Suzy Welch kaže da ste vjerojatno uhvaćeni u "sindrom set-up-to-fail (osuđen na propast)".

Ovu organizacijsku dinamiku prvi su identificirali francuski akademici Jean-Francois Manzoni i Jean-Louis Barsoux kao dio istraživanja “zašto se naizgled dobri zaposlenici ponekad urušavaju.”

"Počinje s dobrim zaposlenikom koji ne napravi par stvari dobro, nekad čak i samo jednom", kaže Welch za CNBC Make It. Kao rezultat toga, šef počinje sumnjati u zaposlenika i često se počne s njim intenzivno baviti i detaljno upravljati njegovim radom.

Zaposlenik, zauzvrat, osjeća taj pomak i počinje gubiti povjerenje u svoj rad.

Takvo ponašanje uzrokuje da šef još više sumnja u zaposlenika, smanjuje očekivanja, uzrokujući sve više nedovoljne performanse zaposlenika.

Istraživanje Manzonija i Barsouxa pokazalo je da te situacije nisu uvijek stvorene iz zlih namjera. Umjesto toga, šef je jednostavno usredotočen na nadzor zaposlenika i vidi to kao napor da mu pomogne. "Obično se zbunjuju kada njihov nadzor uzrokuje pogoršanje performansi", kaže ona.

"U vezi zaposlenika, i oni su zbunjeni, jer su bili tako oprezni i poslušni", navodi.

I na kraju se pitaju: "Zašto šef nije zadovoljniji?".

Situacija gotovo uvijek završava s odlaskom zaposlenika, po vlastitoj volji ili ne.

Ako vam sve ovo zvuči poznato, onda Welch kaže da je najbolje poduzeti nešto – sada. Idite iznad i dalje od očekivanog da biste pokazali šefu da ste zaposlenik u kojeg se može pouzdati.

“Povećajte mali zadatak i zakucajte ga. Volontirajte za zadatak kojeg nitko drugi ne želi. Prihvatite svaki izazov sunčanim entuzijazmom”, savjetuje.

Naposljetku, ako želite zadržati posao i popraviti svoj odnos sa šefom, morat ćete prestati previše razmišljati o dilemi i povećati svoju samouvjerenost i odlučnost kako biste se ponovno dokazali.

Vrijeme za paranoju je prošlo. Na vama je da razbijete zatvoreni krug, zaključuje Welch.

Komentirajte prvi

New Report

Close