‘Svijest o digitalizaciji u Hrvatskoj je niska’

Autor: Bernard Ivezić , 14. ožujak 2019. u 22:00
Goran Mrvoš, direktor porečkog Infosita/D. M./PIXSELL

Austrijska metropola ima čak 5830 IT tvrtki, više nego cijela naša zemlja.

HGK je u Beč na petu međunarodnu konferenciju B2B Software Days odveo čak 32 hrvatske tvrtke, mahom iz područja IT-a.

Među inima, na konferenciji su sudjelovali King ICT, Megatrend poslovna rješenja, Mediatoolkit i Ekobit. Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju HGK kaže da su posjet organizirali u suradnji s Trgovinskim odjelom Austrijskog veleposlanstva Advantage Austria i Europskom poduzetničkom mrežom, koji su zainteresirani za hrvatski IT.

"U posljednjih pet godina prihod IT tvrtki u Hrvatskoj rastao je 7,4 posto, a izvoz raste gotovo dvostruko brže, 11,3 posto godišnje", kaže Kesić Šapić.

Iako i Zagreb posljednjih godina jača startup scenu, ona u glavnom gradu Austrije višestruko je jača. Samo u Beču djeluje više IT tvrtki nego u cijeloj Hrvatskoj, njih 5830. Beč usto godišnje u startupe ulaže više od četvrt milijarde kuna i slično kao i Zagreb daje potpore za njihovo besplatno osnivanje, i to do pola milijuna eura.

Goran Mrvoš, direktor Infosita, jedne od hrvatskih IT tvrtki koje su bile na sajmu, kaže da se u Beču vidi da je svijest o digitalizaciji u Hrvatskoj niska i da to stvara tržišnu prednost stranoj konkurenciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close