Svaki ‘Predator’ bjelovarskog startupa završi u svijetu

Autor: Bernard Ivezić , 06. ožujak 2019. u 15:57
U posjetu bjelovarskom startupu bili i članovi mreže poslovnih anđela Crane

Ferrodus je pobjednik prvog, lanjskog natjecanja Startup Bjelovar kojim Grad najbolji startup nagrađuje sa 100.000 kuna. Kreće novo natječaj, rok za prijave je 1. svibnja.

Bjelovarski proizvođač fitness opreme Ferrodus lani je potpuno promijenio strukturu prihoda. Umjesto na domaćem tržištu, sad praktički sav utržak ostvaruje od izvoza.

Vedran Presečki (na slici s naočalama), osnivač i direktor Ferrodusa kaže da je to zasluga natjecanja Startup Bjelovar, koje se lani održalo prvi put, a na kojem je, uz 100.000 kuna nagrade kao najbolje plasirani startup, dobio i dobar publicitet ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu.

Tax free model
"Po gruboj procjeni lani smo imali prihod na razini godine prije, oko 800.000 kuna, ali sam s novcem od nagrade u rekordnom roku izradio prototip novog, inovativnog proizvoda koji će mi omogućiti da ušesterostručim tržišni potencijal i prvo interes, a zatim i narudžbe iz SAD-a, Francuske, Portugala, Njemačke, Španjolske i Švedske", kaže Presečki. Dario Hrebak (na slici u sredini), gradonačelnik Bjelovara naglasio je da je vrlo zadovoljan prvim izdanjem natjecanja Startup Bjelovar na kojem je sudjelovalo 26 startupa i da ove godine očekuje još veći odaziv.

"Ferrodus je danas tvrtka koja gotovo 100 posto izvozi, zapošljava troje ljudi i ima novi, jedinstveni proizvod za izvoz, te planove širenja koji uključuju i značajne kapitalne investicije i dodatna zapošljavanja te nastavak suradnje s akademskom zajednicom", kaže Hrebak. Naglašava da mu je cilj da Bjelovar postane poznat kao grad prijatelj poduzetnika. Kaže da su stoga pokrenuli niz inicijativa kojima privlači poduzetnike iz cijele Hrvatske da ovdje razvijaju poslovanje. To vrijedi i za sudionike Startupa Bjelovar.

"Razvili smo i tax free model kojim privlačimo veće investitore koje oslobađamo komunalnih i inih troškova, zemljišta i drugog, sve dobiju za jednu kunu. No, posebno se to pokazalo uspješno u IT sektoru gdje smo od lani počeli davati IT tvrtkama prostor i režije za jednu kunu i već su nam došle dvije, Serengeti i Axess CRO koje su otvorile više od 30 dobro plaćenih radnih mjesta", kaže Hrebak.

Brži od velikih fitness igrača
Vedran Presečki kaže da im je pomoglo što u Bjelovaru postoji studij mehatronike i informatike pa su imali stručnjake s kojima su mogli raditi na razvoju. Ukupno je na razvoju trake za trčanje koja simulira prirodno trčanje, čak i po uzbrdici, nazvanoj Predator Hunt, radilo desetak stručnjaka.

"S nagradom koju smo osvojili imali smo dovoljno kapitala da u devet mjeseci razvijemo proizvod koji velike fitness kompanije razvijaju po dvije-tri godine, a nakon testiranja koja planiramo provesti u idućih 2-3 mjeseca imat ćemo proizvod koji će nam omogućiti da se iz manufakture pretvorimo u tvrtku koja serijski proizvodi, ne 80 sprava godišnje, već 80 sprava svaka dva mjeseca", zaključuje Presečki.

Komentirajte prvi

New Report

Close